Οι αγώνες για περισσότερη Δημοκρατία δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβρη του 2008, από το χέρι του ειδικού φρουρού Κορκονέα, ξεσήκωσε χιλιάδες νέους οι οποίοι βγήκαν τότε στους δρόμους και διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική καταστολή.
Ένα ορμητικό ποτάμι χιλιάδων μαθητών, φοιτητών και εργαζόμενων που διαδήλωσαν στους δρόμους όλης της χώρας, διεκδικώντας τα αυτονόητα: μόρφωση, δουλειά και ελευθερία. Καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κρατική βία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Οι «μέρες του Αλέξη», σηματοδότησαν ουσιαστικά την θέληση και την προσδοκία της νεολαίας, φοιτητών και μαθητών, να πάρουν την υπόθεση του παρόντος και του μέλλοντος στα δικά τους χέρια. Ημέρες που άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους στην ιστορία της Πατρίδας μας, καθώς ήταν από τις πιο ισχυρές διαμαρτυρίες της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Δώδεκα χρόνια μετά, η χρονική συγκυρία που διανύουμε είναι ιδιαίτερη από κάθε άποψη. Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την διπλή κρίση της πανδημίας, κλιμακώνει την επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα. Η κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία της νόσου COVID-19 και ο τρόπος της πολιτικής διαχείρισής της, σε συνάρτηση με την απουσία ισχυρών κοινωνικών αντιστάσεων, αφήνει εκτεθειμένα τα αγωνιστικά κεκτημένα προηγούμενων εποχών.
Η πανδημία έχει αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να ασκεί ανενόχλητη την πολιτική της. Αξιοποιώντας την υφιστάμενη κατάσταση, στην προσπάθεια της να διατηρήσει τα κεκτημένα, βάζοντας ταυτόχρονα στον γύψο δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ας θυμηθούμε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τον Ιούλιο του 2019 και τα πρόσφατα διατάγματα, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Η Κυριακή 6 του Δεκέμβρη είναι ημέρα μνήμης και αγώνα. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με αίσθημα ευθύνης και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση της πανδημίας, με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς καθημερινά, προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων και η δημόσια υγεία. Χρέος όλων των προοδευτικών πολιτών, να παραμείνουν σοβαροί και μετρημένοι, τιμώντας την σημερινή ημέρα αξιοπρεπώς.
Ο φετινός εορτασμός της 6ης του Δεκέμβρη, δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας χωρίς ωστόσο να μειωθεί η σημασία της. Η σπουδαιότητα και ο συμβολισμός της ημέρας, βρίσκονται ούτως η άλλος βαθιά χαραγμένα στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων και κάθε έκφραση τιμής και μνήμης εκδηλώνεται άνευ όρων έστω και σιωπηρά. Οι αγώνες για περισσότερη Δημοκρατία δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Είναι πάντα ενοχλητικοί και επίκαιροι. Αποτελούν πηγή έμπνευσης, πηγή πολιτικών αναζητήσεων και πηγή διεκδικήσεων.
“Μου είπαν να μην κάνω όνειρα τρελά, να μην τολμήσω να κοιτάξω τα αστέρια, μα εγώ ποτέ μου δεν τους πήρα σοβαρά, πήρα τον κόσμο ολόκληρο στα δυο μου χέρια”.

Αλέξανδρος Αλεξάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed