Ανταλλαγή ύβρεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, κατά την Δημοτική Αρχή η φωτιά στα σκουπίδια της Παλοστής δεν μπήκε ποτέ…

Στο τέλος της 37ης συνεδρίασης, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καταθέσαμε δύο ερωτήματα προς το Δήμαρχο.
Το πρώτο ήταν μια επερώτηση σχετικά με την πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ, ζητώντας να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Δημόκριτου, το συνολικό κόστος της ζημιάς και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης του κυττάρου. Λάβαμε την απάντηση πως για τα αποτελέσματα του Δημόκριτου είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια. Πως το κόστος της ζημιάς ανέρχεται σε 211.000€ και καλύπτεται από ποσά του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Πως το κύτταρο έχει αποκατασταθεί και εκκρεμούν μόνο γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη λειτουργία του. Αν παίρναμε τοις μετρητοίς τις απαντήσεις που δόθηκαν, θα πιστεύαμε πως η πυρκαγιά σχεδόν δεν συνέβη ποτέ. Τέτοια υποβάθμιση του ζητήματος δεν την περιμέναμε. Την ώρα που συγκρουόμαστε με την Περιφέρεια σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για τη δημοπράτηση του έργου στον ΧΥΤΥ και τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, η δημοτική αρχή επιλέγει να σβήσει από τις μνήμες μας την πυρκαγιά που διακινδύνευσε σε ανυπολόγιστο ακόμη βαθμό την υγεία των συμπολιτών μας. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να ρωτάμε, έως ότου επιτέλους γίνει γνωστό ποσό επιβαρύνθηκε η δημόσια υγεία.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως, ήρθε μετά τη δεύτερη ερώτησή μας για την «Απευθείας ανάθεση υπηρεσιών Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων στην Γερμανική Τουριστική Αγορά για την τουριστική προβολή του Δήμου Αργοστολίου» (ΑΔΑ: ΨΝΜΖ46ΜΓΤΤ-ΜΩΜ) ύψους 22.000€, με απόφαση Δημάρχου, σε εταιρεία που ιδρύθηκε τον προηγούμενο μόλις μήνα. Το ερώτημα που θέσαμε ήταν αν πράγματι, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα της προώθησης στη Γερμανική αγορά και κατά την έρευνα αγοράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την εν λόγω εταιρεία. Ή αν υπήρξε πρώτα η επαφή με τους ανθρώπους της εταιρείας και «εφευρέθηκε» μια αναγκαιότητα στα μέτρα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η ερώτηση έγινε με καλή πρόθεση, ώστε να εξηγήσει ο Δήμαρχος με ειλικρίνεια, όπως διατείνεται ότι λέει πάντα την αλήθεια, τι έχει συμβεί στην περίπτωση αυτή και όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων όπως μας κατηγόρησε. Αντί όμως ο δήμαρχος να εκθέσει τις απόψεις του και να απαντήσει στην ερώτηση που απευθύναμε, επέλεξε το δρόμο της αντεπίθεσης, κατηγορώντας μας για «έλλειψη σεβασμού» επειδή δεν θέσαμε το ερώτημα στην Τουριστική επιτροπή ή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Μας απάντησε εν ολίγοις «θα σέβεστε…» και παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες.
Η συνέχεια ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση που έχουμε λάβει όλο αυτό το διάστημα που συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Με μια ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ συμβούλων οι οποίοι δεν άφηναν ο ένας τον άλλον να μιλήσει και έφτασαν να ανταλλάσσουν ύβρεις, ο Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση, μη επιτρέποντάς μας να λάβουμε απαντήσεις αλλά ούτε και να απαντήσουμε στα όσα μας καταλόγισε ο Δήμαρχος. Καταδικάζουμε τόσο τη συμπεριφορά των συμβούλων οι οποίοι δεν έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό στο θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, όσο και την αδικαιολόγητη οριστική διακοπή της συνεδρίασης, κατά παράβαση κάθε κανονισμού.
Τέλος, η οφειλόμενη απάντηση που δεν είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε λόγω της ξαφνικής διακοπής, είναι πως ο σεβασμός κερδίζεται, η συνεργασία χτίζεται μέρα με τη μέρα και η συναίνεση απαιτεί ξεκάθαρες ενέργειες από όλα τα μέρη. Η υπεύθυνη στάση μας, ως αντιπολίτευση, με πρόγραμμα και προτάσεις, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρεξηγείται από κανέναν ως «λευκή επιταγή». Στηρίζουμε όσα θεωρούμε σωστά, οφείλουμε όμως να ελέγχουμε για λογαριασμό των πολιτών όσα εμφανίζουν «σκιές». Αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή, αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε έως το τέλος της θητείας μας.

Για τη Δημοτική παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»
Αλέξανδρος Παντελειός, Διονύσης Τρωιάνος, Δημήτρης Κεκάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed