Πόρτα από το Δ.Σ. της ΕΔΑΚΙ στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ για τους επαχθείς όρους του σχεδίου σύμβασης χρησιδανείου και την περιουσία της εταιρίας

Κατά τη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου 2020 το ΔΣ της ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να απορρίψει το σχέδιο σύμβασης χρησιδανείου για την περιουσία της εταιρίας η οποία έχει αποκτηθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών και το οποίο στάλθηκε από τον νομικό σύμβουλο του Περιφερειακού ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων στον νομικό σύμβουλο της ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση η οποία θα δημοσιευθεί, είναι η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας της ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ, η οποία ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους δημότες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και μέσω της οποίας, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της, έχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ καταφέρει τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας να είναι τα καθαρότερα της Ελλάδας κατά γενική ομολογία. Το ΔΣ στο σύνολο του, θεώρησε πως είναι επαχθής για τα συμφέροντα της ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ η συγκεκριμένη σύμβαση η οποία εστάλη για υπογραφή με διάρκεια τριάντα (30) έτη, όταν σύμφωνα με τη μελέτη του έργου για το οποίο παραχωρείται η περιουσία της ΕΔΑΚΙ αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΥ κατά 17 έτη, χρόνος κατά πολύ μικρότερος δηλαδή του αιτούμενου για την παραχώρηση.
Επίσης με τη σύμβαση η οποία εστάλη για υπογραφή δεν γίνεται σαφές αν τα παραχωρούμενα ακίνητα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και δεν θα μεταβιβαστούν σε κάποιον τρίτο ιδιωτικό φορέα (για παράδειγμα μέσω ΣΔΙΤ) για οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση. Τέλος όπως προαναφέρθηκε τα παραχωρούμενα ακίνητα έχουν αποκτηθεί με έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται από τους δημότες μέσω των μετόχων Δήμων της ΕΔΑΚΙ, οπότε και η ΕΔΑΚΙ είναι υπόλογος απέναντι τους για τη μεταβίβαση της περιουσίας της όπως εμφανίζεται στη σύμβαση η οποία εστάλη για υπογραφή και μάλιστα άνευ ανταλλάγματος στους Δήμους μετόχους και στους δημότες.

Αργύρης Γαβριελάτος
Πρόεδρος ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed