Διονύσης Τρωιάνος: «Δεν θα γίνουμε τροχοπέδη, ειδικά για μικροπολιτικά οφέλη, ο μηδενισμός δεν θα καταλήξει πουθενά»

Κατά την διάρκεια της 37ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 10 Δεκεμβρίου 2020, έγινε ερώτηση προς την Δημοτική αρχή από την δημοτική παράταξη ‘’Κεφαλονιά Νησί για όλους’’, με θέμα την “απευθείας ανάθεση υπηρεσιών Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων στην Γερμανική Τουριστική Αγορά”.
Η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ αφού το συμβούλιο διεκόπη κάτω από δυσάρεστες συνθήκες. Η συζήτηση μεταφέρθηκε στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, Προβολής & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αργοστολίου που έγινε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020. Εξαιτίας της τροπής που πήρε η συζήτηση αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω μια επιστολή προς τα μέλη της επιτροπής προκειμένου να διευκρινίσω κάποια πράγματα σχετικά με το θέμα, το κείμενο της οποίας σας παραθέτω.

Προς: τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου
Μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, Προβολής & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αργοστολίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω κάποια πράγματα σχετικά με το θέμα της «απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων στην Γερμανική Τουριστική Αγορά»
1. Ο Αλέξανδρος Παντελειός, ο Δημήτρης Κεκάτος και εγώ είμαστε μέλη της τουριστικής επιτροπής, αλλά και μέλη της δημοτικής παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους». Αυτό μας κατατάσσει στην αντιπολίτευση.
2. Είναι καθήκον και πρώτο μέλημα της αντιπολίτευσης να ελέγχει την Δημοτική αρχή.
3. Οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν για την παραπάνω ανάθεση δεν αποτελούσαν μομφή κατά της τουριστικής επιτροπής ή της Δημοτικής αρχής. Ήταν αναζήτηση πληροφοριών για ανάθεση μιας σημαντικής προωθητικής δραστηριότητας για το νησί σε μία νεοσύστατη εταιρία. Το εύλογο των ερωτήσεων μας επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την τοποθέτηση του Σπύρου Γαλιατσάτου στην επιτροπή.
4. Οι ερωτήσεις σωστά απευθύνθηκαν στον Δήμαρχο. Η Τουριστική Επιτροπή είναι μία συμβουλευτική επιτροπή προς την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, συνεδριάζει, αποφασίζει για ορισμένα πράγματα, αλλά δεν εκτελεί τις αποφάσεις της. Δεν έχει προϋπολογισμό και οι αποφάσεις της απευθύνονται προς τον Δήμαρχο. Άλλωστε, οι αποφάσεις της δεν τίθενται σε ψηφοφορία, ο πρόεδρος αποφασίζει αφού συμβουλευτεί η όχι συγκεκριμένα μέλη.
5. Παρόλα αυτά η τουριστική επιτροπή δεν μπορεί να είναι υπεράνω κριτικής. Αυτή την στιγμή αντί να συζητάμε για το τι παραπάνω μπορεί να γίνει ή τι μπορούμε να διορθώσουμε καθόμαστε και συζητάμε για το πόσο τέλεια έχουν γίνει όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κριτική για το I love Kefalonia. Η παράταξη μας σχολίασε τη θέση που τοποθετήθηκε, μπροστά από τη γέφυρα De bosset, χωρίς την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η κριτική αυτή δεν έγινε με αντιπολιτευτικό σκοπό, αλλά για να βελτιωθεί η συνολική εικόνα αυτής της δράσης. Αντί το σχόλιό μας να συζητηθεί εποικοδομητικά, απορρίφθηκε και κατηγορηθήκαμε ότι μηδενίζουμε την προσπάθεια.
6. Η Κίνηση Κεφαλονιά νησί για όλους έχει ως μέλη καταξιωμένους επιστήμονές που έχουν σπουδάσει και εργάζονται στον τομέα του τουρισμού. Έχει τεκμηριωμένο πρόγραμμα για τον τουρισμό το οποίο είναι κατατεθειμένο στην ιστοσελίδα μας. (https://myidea.nisigiaolous.gr/) Έχει κάνει προτάσεις στην τουριστική επιτροπή και θα συνεχίσει να κάνει.
7. Να καταστεί σαφές ότι ο ρόλος μας είναι μόνο να βοηθήσουμε την τουριστική επιτροπή και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και όχι να γίνουμε τροχοπέδη, ειδικά για μικροπολιτικά οφέλη. Ήδη συμμετέχουμε στο γεωπάρκο Κεφαλονιάς και Ιθάκης το οποίο ελπίζουμε να αναδεχθεί ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού την επιμήκυνση της σεζόν, την διαφήμιση των νησιών μας, την παραγωγή θέσεων εργασίας κ.α
Έχοντας πει όλα αυτά, τοποθετήσεις μελών της επιτροπής, του είδους «κάποιοι έρχονται εδώ με μόνο σκοπό να ψαρεύουν για να δημιουργούν προβλήματα» όπως ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση εκτός από απαξιωτικές και προσβλητικές είναι τελείως απαράδεκτες και καλό θα ήταν να μην ξαναεπαναληθφούν. Η στενή συνεργασία αλλά και ο έλεγχος και η εποικοδομητική κριτική είναι στοιχεία που θα προάγουν το έργο της επιτροπής. Ο μηδενισμός δεν θα καταλήξει πουθενά.

Διονύσης Τρωϊάνος, Δημοτικός Σύμβουλος
Μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed