Οι «Aισθητικές Ενοράσεις» κυριαρχούν στο Εικαστικό Ημερολόγιο 2021 του Κώστα Ευαγγελάτου

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες το ετήσιο εικαστικό, συλλεκτικό Ημερολόγιο του 2021 του Κώστα Ευαγγελάτου. Τίτλος του Ημερολογίου “Αισθητικές ενοράσεις”, 21 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ.
Το Ημερολόγιο κοσμούν ζωγραφικές συνθέσεις και ντοκουμέντα performance, που φιλοτέχνησε φέτος ο καλλιτέχνης στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον Covid19. Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει: Πρόκειται για ζωγραφικά έργα του Κώστα Ευαγγελάτου που αναφαίνονται συνειρμικά και ζουν διαδραστικά στο παρόν του εγκλεισμού και των μέτρων για την πανδημία.Η σύλληψη τους αναπαράγει την αυθόρμητη και αρχαική ομορφιά των μορφών και των συμβολικών μοτίβων τους, με έντονα χρώματα και αισιόδοξη αποκρυστάλλωση ιδεών και συναισθημάτων. Ο καλλιτέχνης με εύστοχη εξπρεσιονιστική και ιμπρεσιονιστική φαντασία, ευρηματική ανθρωποκεντρική ματιά και προχωρημένο όπως πάντα για την εποχή του ένστικτο, λειτουργεί και αυτή την φορά εκθέτοντας εμπειρίες από μια περιπλάνηση και μια περιδιάβαση σε ταξίδια και μονοπάτια περιπέτειας και δοκιμασίας. Ανατάμει διευκρινιστικά πολυδιάστατες διαδρομές και πολυκύμαντες επιδόσεις που αποτελούν οάσεις διαφορετικότητας. Στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της συνοπτικής διαδραστικής σχέσης που συγκροτεί μεταξύ του κοινού και των εκθεμάτων του προτείνει με σημασία μια ιδιάζουσα πρόσκληση και πρόκληση με εγρήγορση, υπερβαίνοντας όρια και προϋποθέσεις, με εκλεκτικά θέματα που εμπίπτουν προσθετικά δικαιώνοντας προσδοκίες με ανταπόκριση.
Οι προτάσεις των επίκαιρων με την σημερινή κατάσταση καταθέσεων του σε ευρεία θέαση εμπεριέχουν περαιτέρω νόρμες αξιώσεων, ενώ παράλληλα διαθέτουν εύρος απεικονίσεων, ανάλογων προσωπογραφιών και μορφικών υποδομών. Ενέχουν ένα χαρακτηριστικό τρόπο που μέσα από εκφραστική δόμηση, παραπέμπει με ευθύτητα σε μια αισθητική υπεροχή που επιφυλάσσει σημάνσεις με ουσιαστικές διατάξεις ζωγραφικής απόδοσης. Τονίζουν πως η συσσωρευμένη φόρτιση και ο εξονυχιστικός πειραματισμός των προθέσεων βρίσκονται στην ακολουθία της εξελικτικής πορείας, σε άμεση σχέση ταύτισης με το περιβάλλον. Οι παρούσες εικαστικές συλλήψεις αποτελούν πηγή αποκαλύψεων, που αποδίδονται με διακυμάνσεις και εκφάνσεις, ενώ παράλληλα τονίζουν συναισθήματα που βρίσκονται σε συνάρτηση με κοινωνικά μηνύματα της εποχής. Καθορίζονται αναμφίβολα από αναφορές και διερευνητικές αντιλήψεις αδιάπτωτες απέναντι στο σύνολο της τάξης και στον κυκλικό χρόνο της συνθετικής πύκνωσης, που σίγουρα περιλαμβάνει το μεταίχμιο της αναγέννησης και της στοιχειώδους ανασυγκρότησης. Οι κύκλοι των διαστάσεων που παρακολουθούμε στις σελίδες του συλλεκτικού Ημερολογίου 2021, “Αισθητικές Ενοράσεις”, με εύληπτη ένταξη στις αποκλίσεις υποδηλώνουν ένα προβληματισμό και ένα προσανατολισμό που ορθώνεται αρμονικά μέσα από στοιχεία που δίνουν εξηγήσεις για τα τεκταινόμενα. Οι αισθητικές καταθέσεις σκιαγραφούν μια συναλληλία αδιάρρηκτη προς την ευπραγία και την ευδαιμονία.
Στη διαδρομή η θέση τους αποτελεί σταθερή όσμωση για περιστάσεις που προσθέτουν αισθαντικότητα, κίνηση και ζωντάνια. Η ερμηνεία τους με συμβολικά νοούμενα και πρόδηλες ανατροπές εμπλουτίζεται περαιτέρω από συσχετισμούς εσωτερικής προδιάθεσης, που εμπεριέχουν διαχρονικές εκλάμψεις. Η κύρια θεματική τους περικλείει την αφαιρετική συλλογικότητα και την αφηρημένη θέαση. Με έμφυτη αισθαντικότητα εκθέτει νύξεις εννοιολογικών και υποσυνείδητων ψυχικών τοπίων που καταλήγουν σε εικονίσεις και καταγραφές με γραφικές απόψεις. Ο συνολικός μετασχηματισμός τους εκφέρει μια μαγευτική ατμόσφαιρα με αλήθεια που συγκινεί μέσα από τη μεστότητα και την ευπρόσδεκτη διάκριση των ιδιότυπων μέσων. Οι απαράμιλλες εκφάνσεις τους ενδυναμώνουν προϋποθέσεις ακεραιότητας με έκδηλο αυθορμητισμό, που συμπληρώνεται με μουσικότητα, ανάταση και προσγειωμένη υφολογική χροιά. Ενορχηστρώνει και περικλείει φάσεις που αποδίδουν ένα φουτουρισμό δομήσεων και ιριδισμών που σταχυολογούνται με αξεπέραστη πρωτοπορία. Η μορφοποίηση των υλικών που χρησιμοποιούνται πολλαπλασιάζει ικανοποιητικά ένα κρεσέντο, με μελετημένες χρωματικές επεξεργασίες, δομές, κωδικοποιημένες γενικεύσεις και εμφατικούς λογισμούς, που αναπτύσσουν την ιχνηλασία μιας περίκλειστης εμβάθυνσης.
Η ταυτότητα τους ανάγεται σε μια ενδοσκόπηση, που οδηγεί στη πραγμάτωση της ευκρίνειας και στην εικαστική αφήγηση μιας σχεδιαστικής περιγραφής, με συντονισμένη καίρια ακολουθία σύγχρονων στοχασμών.
Φωτογράφηση έργων: Ντάνυ Μαρτζώκας, μέλος του Art Studio EST.
Επιμέλεια έκδοσης, εκτύπωση: Ελευθέριος Καρτέρης.

Publications

Πληροφορίες: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ, Μεσολωρά 7, Αργοστόλι, Κεφαλονιά.
ART STUDIO EST-LA CHAMBRE, Πρατίνου 87 και Αντήνορος, 11634, Αθήνα.
τηλ: 6944621286

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed