Απόπειρα πραξικοπήματος στις ΗΠΑ, εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, χτύπημα από σφαίρα μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της

Εικόνες χάους διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, καθώς ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας.
Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος». Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει ζωντανά στην τηλεόραση και να απαιτήσει τον τερματισμό της «πολιορκίας» του Καπιτωλίου. «Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση», είπε. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό της βίας στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή νωρίτερα σήμερα διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ στην περίβολο του αμερικανικού Κοινοβουλίου στην Ουάσινγκτον.
«Οι βιαιότητες και οι καταστροφές που λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε στο Twitter, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «σεβαστούν τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτίριο». Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας. Πολλοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Καπιτώλιο. Τουλάχιστον ένας έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο μετέδωσε το CNN. Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανού κόμματος και ο εκρηκτικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος των New York Times. Εκκενώθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέφεραν οι New York Times. Μία γυναίκα πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο και έχασε τη ζωή της μία ώρα μετά στο Νοσοκομείο. Το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC NEWS μετέδωσε πως ένα άτομο δέχθηκε πυρά από αξιωματικό των δυνάμεων επιβολής του νόμου μέσα στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Το CNN έκανε λόγο για μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη από πυρά.
Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας. Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής. “Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν”, έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι. Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες. “Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα”, έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. “Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες”, πρόσθεσε ο Κίλντι. Κτήρια του Κογκρέσου εκκενώνονται ενώ οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ τελικά εισέβαλαν στον χώρο του Καπιτωλίου και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς. Οι γερουσιαστές μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος έξω από το Καπιτώλιο.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed