Επιστολή στην Αποκεντρωμένη για την στρέβλωση και αδικία που επικρατεί στο Φισκάρδο αναφορικά με τις χρεώσεις των λυμάτων της περιοχής

Μετά την ενημέρωση που είχα από τον κ. Σπαθή Σταύρο σχετικά με την αρνητική τοποθέτηση της υπηρεσίας σας ως προς τις χρεώσεις του νερού για τον καθαρισμό από τα υπολείμματα του Ιανού και εκ μέρους των πληγέντων συναδέλφων επαγγελματιών και κατοίκων του Φισκάρδου, θα ήθελα να σας αναφέρω τα έξης.
Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2020 τα λασπόνερα που κατέκλυσαν μέρος του Φισκάρδου, άφησαν τόνους λάσπης πίσω τους. Ενδεικτικά θα σας πω ότι η στάθμη του νερού, διαπιστώθηκε από την αυτοψία των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου υποδομών αλλά και της περιφέρειας, έφτασε σε ύψος μέχρι ενός μέτρου και σαράντα εκατοστών μέσα στα κτήρια (140 εκατοστά). Από την επομένη και αφού υποχώρησαν τα νερά, άφησαν πίσω τους τόνους λάσπης. Χωρίς ρεύμα έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για την απομάκρυνση και καθαρισμό της λάσπης. Να προσθέσω ότι μέσα στη λάσπη υπήρχαν και τα λύματα από τον κεντρικό βόθρο του Φισκάρδο που υπερχείλισε και αναμίχτηκε με την λάσπη. Την τέταρτη ημέρα και αφού αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση μπορέσαμε με τα πλυστικά μηχανήματα να επιταχύνουμε τον καθαρισμό εντος των κτηρίων. Υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό καθώς και βιντεοσκοπήσεις. Για τον σκοπό του καθαρισμού εκτός από το κόστος εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν και πολλές εκατοντάδες κυβικά νερού.
Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι αντίθετα από το υπόλοιπο νησί πληρώνουμε πολύ υψηλές χρεώσεις για τα λύματα, οι όποιες υπολογίζονται με τα κυβικά νερού που χρησιμοποιούμε. Δηλαδή όχι μόνο ό,τι πραγματικά πάει στο δίκτυο της αποχέτευσης αλλά και ό,τι χρησιμοποιείται για πότισμα ή καθαρισμό του χώρου των καταστημάτων εντός και εκτός και που δεν έχει σχέση με αποχέτευση. Πρόκειται για μια διαχρονική στρέβλωση και αδικία. Στην περίπτωση δηλαδή του Ιανού θα έχουμε μια αυξημένη χρέωση ως προς την κατανάλωση, αλλά κυρίως ως προς την χρέωση των λυμάτων τα όποια ΔΕΝ επιβαρυνθήκαν με όλο αυτό το νερό. Ζητάμε να διαγραφεί η χρέωση των λυμάτων για τον μήνα του Σεπτεμβρίου στους πληγέντες. Ο υπεύθυνος της ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με τον πάρεδρο του Φισκάρδου γνωρίζουν πολύ καλά τους πληγέντες που εστιάζονται γύρω και κοντά στην πλατεία καθώς και στην θέση Τηγάνια. Ελπίζω πως η υπηρεσία σας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επανεξεταστεί το θέμα και να συμβάλει όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους για την ελάφρυνση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής που μας έπληξε. Αρκετά καταστήματα και οικίες έχουν βεβαιώσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία για ολική καταστροφή και κάθε βοήθεια είναι σημαντική. Νομίζω ότι και η δίκια σας υπηρεσία πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση.

Καββαδίας Θεμιστοκλής

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed