Aπό τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινάει η ανάρτηση των διορθωμένων δασικών χαρτών, μέσα Κεφαλονιά και Ιθάκη

Σε ρυθμούς… δασικών χαρτών θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι από τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει εκ νέου ανάρτηση των αναμορφωμένων και διορθωμένων χαρτών.
Από τη στιγμή λοιπόν που θα βγουν στον αέρα ανά διεύθυνση δασών, οι πολίτες θα έχουν περί τις 105 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Αναλυτικότερα, στις 15 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών για τις περιοχές: Καβάλα, Πιερία, Δράμα, Αρκαδία, Καστοριά, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος. Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 22 Ιανουαρίου οι περιοχές: Εύβοια, Φωκίδα, Αθήνα, Κέρκυρα, Σάμος, Αργολίδα, Κόρινθος και Φλώρινα. Οι αναρτήσεις θα συνεχιστούν στις 29 Ιανουαρίου, 5, 12 και 19 Φεβρουαρίου, με την αυλαία να πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου με Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αχαΐα, Λακωνία, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς, Μαγνησία, Δυτική Αττική, Πειραιά και Ανατολική Αττική. «Με την έναρξη του προγραμματισμού ανάρτησης των δασικών χαρτών στις 15 Ιανουαρίου αποδεικνύεται στην πράξη ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει γίνει συστηματική προεργασία και δουλειά. Είχαμε προαναγγείλει ότι οι αναρτήσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου και ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021. Eντός του έτους θα ξεκινήσει και η εκδίκαση των ενστάσεων και των αντιρρήσεων. Στόχος μας είναι η ακριβής αποτύπωση των εκτάσεων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία διασφαλίζοντας παράλληλα το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην ιδιοκτησία», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από μερικούς μήνες, σε μια προσπάθεια να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να συμπεριληφθούν στη διαδικασία οι οικιστικές πυκνώσεις, αποφάσισε να γίνει εκ νέου η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, η διαδικασία προέβλεπε να γίνει αποχαρακτηρισμός για μερίδα εκτάσεων που μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών εμφανίζονταν ως «δασικές», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γη την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια προ του 1975. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι διάφορες κατηγορίες αντιρρήσεων που δεν έχουν εξεταστεί. Με τα νέα δεδομένα, εκτός του ότι θα γίνει εκ νέου ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών δηλαδή και των οικιστικών πυκνώσεων που είχαν αρχικά εξαιρεθεί αλλά και εκείνων που φαίνονταν δασικά χωρίς να είναι, ενισχύονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυστηριοποιείται το πλαίσιο ελέγχου, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες καλούνται να «τρέξουν» τη διαδικασία ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, που είχαν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως σχολίασε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, η διαδικασία πρόκειται να εξελιχθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed