Νέα ένταση των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν σήμερα Παρασκευή τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ντόχα το 2019 «βομβαρδίζοντας αμάχους», λίγη ώρα αφού η Ουάσινγκτον τους κατηγόρησε ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους βάσει αυτής.
Οι Ταλιμπάν είναι αποφασισμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία της Ντόχα, η οποία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο, και «δεν την παραβίασαν με κανένα τρόπο», αντίθετα με τους Αμερικανούς, οι οποίοι «σχεδόν καθημερινά την παραβιάζουν βομβαρδίζοντας αμάχους, σπίτια και χωριά», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ναΐμ, εκπρόσωπος των ανταρτών. Ο αμερικανικός στρατός έχει διεξαγάγει τους τελευταίους μήνες πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν, στηρίζοντας τον αφγανικό στρατό. Η απάντηση των ανταρτών έρχεται αφού ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι επέκρινε χθες Πέμπτη τους Ταλιμπάν ότι παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας. «Εφόσον δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους να αποκηρύξουν την τρομοκρατία και να τερματίσουν τις βίαιες επιθέσεις εναντίον του αφγανικού στρατού είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε προοπτική στη συμφωνημένη διευθέτηση, αλλά παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή», επισήμανε ο Κίρμπι.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον προεδρία του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να «εκτιμήσει» κατά πόσο οι Ταλιμπάν σέβονται τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας του 2019, σχολιάζει τόσο ξεκάθαρα τις ενέργειες των ανταρτών. Η συμφωνία που υπεγράφη από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο με αντάλλαγμα τη δέσμευση των Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να ενεργούν από το έδαφος της χώρας και να μην επιτίθενται στα αμερικανικά στρατεύματα. Εξάλλου η συμφωνία επέτρεψε τη διεξαγωγή των πρώτων άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Καμπούλ και των ανταρτών, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στην Ντόχα, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφέρει ακόμη συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed