Πρώτη χώρα της Ε.Ε. η Ουγγαρία που χρησιμοποίησε το εμβόλιο Sputnik-V

Η Ουγγαρία θα γίνει σήμερα Παρασκευή η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, δήλωσε η αρχίατρος της χώρας.
«Σήμερα αρχίζουμε να εμβολιάζουμε με το εμβόλιο Sputnik-V, αυτό θα γίνει στους σταθμούς εμβολιασμού που έχουν ορίσει οι Αρχές» δήλωσε η Σεσίλα Μίλερ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου. «Αρχικά υπάρχουν 2.800 διαθέσιμες δόσεις» πρόσθεσε. Η Ουγγαρία ήταν ήδη η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το Sputnik-V τον περασμένο μήνα, παραγγέλνοντας δύο εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν στη διάρκεια τριών μηνών, αρκετές για να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Η Βουδαπέστη βρίσκεται συχνά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επέκρινε πολλές φορές τη διαδικασία έγκρισης και αγοράς εμβολίων από τις Βρυξέλλες, η οποία είναι πολύ αργή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Αφού αρχικά συνάντησε επιφυλάξεις, το ρωσικό εμβόλιο έπεισε στη συνέχεια τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά του. Το εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το Sputnik-V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% απέναντι στις συμπτωματικές μορφές του Covid-19.
Στα τέλη Ιανουαρίου, η ουγγρική κυβέρνηση ήταν επίσης η πρώτη από τους 27 που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinopharm, γνωστοποιώντας πως παρήγγειλε πέντε εκατομμύρια δόσεις. «Αν η Ουγγαρία αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στο προσεχές μέλλον, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν έχουν εμβολιαστεί έως το Πάσχα» δήλωσε ο Όρμπαν σήμερα στο ραδιόφωνο. «Κάθε μέρα που θα περιμέναμε τις Βρυξέλλες, θα χάναμε εκατό ζωές Ούγγρων» είπε. «Γιατί να πρέπει να σκεφτούμε πως οι Ευρωπαίοι ειδικοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς; Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ουγγρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (NNK) απ’ ό,τι σε εκείνο των Βρυξελλών» ανέφερε. Εκτός από το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δεν προτιμά ο πληθυσμός, η Ουγγαρία έχει «μέχρι σήμερα αγοράσει 19,5 εκατ. δυτικά εμβόλια», διευκρίνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Η Ουγγαρία, μια χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 99 νέους θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 13.543 από την εμφάνιση της πανδημίας.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed