Κεφαλονιά, Νησί για Όλους: Σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη διασπορά του ιού COVID-19 στο νησί μας, επιστολή στον πρόεδρο του Δ.Σ.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ανησυχήσαμε όλοι από την έντονη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί μας. Δεκάδες κρούσματα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα και υπάρχει η ανησυχία της περεταίρω καταγραφής κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Ως παράταξη, έχουμε φέρει πολλές φορές το θέμα στο συμβούλιο, ζητώντας τη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία του πληθυσμού του Δήμου μας από τον ιό. Όλες τις φορές μας διαβεβαιώσατε πως κάνετε ότι προβλέπεται, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΔΥ και πως αυτό αποδεικνύεται από την καλή επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου μας και όλου του νησιού. Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών ήρθαν να επιβεβαιώσουν πως η εικόνα ασφάλειας που είχαμε ήταν πλασματική και πως από τη στιγμή που οι δίοδοι μεταξύ Κεφαλονιάς και της υπόλοιπης Ελλάδας παραμένουν ανεξέλεγκτα ανοιχτές, η επικινδυνότητα της διασποράς του ιού είναι και θα είναι υψηλή. Η διασπορά του ιού εντός των υπηρεσιών του Δήμου γεννά επίσης ερωτήματα. Δυο δημοτικοί υπάλληλοι και ένας πρόεδρος κοινότητας έχουν βρεθεί θετικοί και είμαστε τυχεροί που η διασπορά περιορίστηκε, όπως διαφαίνεται, μόνο σε αυτούς.
Κρούσματα επίσης εντοπίστηκαν σε σχολεία του Δήμου μας. Μπορεί να καθυστερούμε την επαναλειτουργία των σχολείων με αφορμή τις απολυμάνσεις ή την κακοκαιρία που αναμένεται, όμως σύντομα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν. Με τα συνεχιζόμενα κρούσματα που καταγράφονται εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας, αυτό θεωρούμε πως θα είναι λάθος. Προτείνουμε να ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και την ενεργοποίηση της εξ΄ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης για το ίδιο διάστημα. Τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν όταν κριθεί πως η διασπορά έχει εξαλειφθεί.
Τέλος λάβαμε γνώση πως έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός εμβολιασμών των ηλικιών μεταξύ 60 και 65 ετών. Έχουμε την πληροφορία πως συμπολίτες μας, από διάφορες περιοχές του Δήμου Αργοστολίου, καλούνται να εμβολιαστούν στο Κ.Υ. Σάμης. Είναι κατανοητό πως ο προγραμματισμός είναι ευθύνη του ΕΟΔΔΥ, όμως είναι ασφαλές για όλους αυτούς τους ανθρώπους να οδηγούν 50 και πλέον χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν; Ειδικά μετά τον εμβολιασμό, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί και όταν το ζητούμενο για όλους είναι οι ελάχιστες μετακινήσεις. Προτείνουμε να οργανωθεί εμβολιαστικό κέντρο στα όρια του Δήμου μας για το συγκεκριμένο εμβόλιο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αποστάσεις που διανύουν οι συμπολίτες μας και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται για όλους τους λόγους που προαναφέραμε.
Είναι υποχρέωση μας, ως Δήμος, να μεριμνήσουμε για την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών μας. Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά την απομάκρυνση των κρουσμάτων από το νησί μας, πράγμα που όλοι ευχόμαστε να γίνει γρήγορα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τον περιορισμό των μετακινήσεων από και προς το νησί και τον αυστηρό έλεγχο σε όλες τις διόδους με την διενέργεια μοριακών τεστ. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι ως αυτοδιοίκηση έχουμε κάνει ό,τι απαιτείται για την προστασία των συμπολιτών μας.

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed