Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα, αίολα και αβάσιμα τα επιχειρήματα κατά του νέου ΦοΔΣΑ»

Ερχόμαστε ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα του διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ, κάτι το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο σε ότι αφορά την ενημέρωση πεπραγμένων και επικείμενων ενεργειών.
Όμως δεν κατανοούμε τι εξυπηρετεί η επαναφορά του θέματος και το όψιμο ενδιαφέρον, την δεδομένη χρονική στιγμή. Για αυτό και στην 3η συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου η παράταξη μας, ουσιαστικά απείχε από την ψηφοφορία του εν λόγω θέματος. Βέβαια το θέμα των σκουπιδιών ανέκαθεν υπήρξε ένα επικοινωνιακά δυνατό χαρτί, για όσους δεν έχουν ισχυρά όπλα στην φαρέτρα τους και το μόνο που επιδιώκουν είναι η διασπορά παραπληροφόρησης και λαϊκισμού. Θέλουμε επιτέλους να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία; Πρέπει πρώτα να μπορέσουμε να είμαστε ειλικρινείς. Σε ότι αφορά την παράταξη μας, θυμίζουμε ότι στην συνεδρίαση του Μαΐου, όπου συζητήθηκε συνολικά το περιεχόμενο του άρθρου 93, καταψηφίσαμε την σύσταση του νέου ΦΟΔΣΑ, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά μας έχουν επιβαρυνθεί τόσο πολύ και δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχημένων χειρισμών και πειραματισμών. Η σύσταση του νέου ΦΟΔΣΑ όμως έχει ήδη θεσμοθετηθεί, έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες και θεωρούμε ότι η εμμονή στην ανατροπή ειλημμένων αποφάσεων, δεν βοηθά την κοινωνία και την πρόοδο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Πιστεύουμε ότι είναι τουλάχιστον άστοχο να συζητάμε αυτή την χρονική στιγμή για κατάργηση του ΦΟΔΣΑ, επειδή ορισμένοι θέλουν να στροβιλίζονται στην δίνη κομματικών ιδεοληψιών. Τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που αντίκεινται στον νέο ΦΟΔΣΑ είναι αίολα και αβάσιμα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, σε μία προσπάθεια μετακύλησης του κόστους συντήρησης του εργοστασίου, στους πολίτες. Στην περίπτωση δηλαδή κατασκευής των εργοστασίων από τους ΣΥΔΙΣΑ ή την ΕΔΑΚΙ, δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο με την ίδια λογική; Υπάρχει επίσης η άποψη ότι με τον νέο ΦΟΔΣΑ η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει από τους Δήμους στην Περιφέρεια, γεγονός που ακόμη κι αν ίσχυε δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο θεωρείται επιλήψιμο. Η Περιφέρεια δεν είναι μέρος της αυτοδιοίκησης των Ιονίων άρα θεσμικός εταίρος της κοινωνίας;
Γιατί κάποιοι επιμένουν στην εξαίρεση της Περιφέρειας από οποιοδήποτε μοντέλο διαχείρισης; Άλλωστε ο ΠΕΣΔΑ εκπονείται με ευθύνη της Περιφέρειας και η κύρωση του περνάει από Περιφερειακό Συμβούλιο. Γεγονός είναι ότι πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος κάθε βαθμού αυτοδιοίκησης, όμως το ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μόνο μέσα από την συνεργασία και την συμπόρευση. Η αποσπασματική προσέγγιση, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, δεν απέδωσε και το έχουμε δει επί σειρά ετών. Θυμίζουμε βέβαια ότι η Περιφέρεια δεν κατέχει την πλειοψηφία στην Γενική Συνέλευση του συγκεκριμένου νομικού προσώπου, γεγονός που δίνει άλλη δυναμική στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δήμοι – μέτοχοι.
Κατά την άποψη μας εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου ΦΟΔΣΑ και αυτό οφείλεται στον κατακερματισμό των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων. Η αποκομιδή για παράδειγμα, είναι μία από τις αρμοδιότητες που παραμένουν στους Δήμους, το προσωπικό, η υπηρεσία καθαριότητας και ο εξοπλισμός, υπάγονται στους Δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική δυσπραγία, ως αποτέλεσμα και της παρατεταμένης ύφεσης, αλλά κυρίως αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών. Έτσι, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια η αποκομιδή γίνεται από εργολάβο με την υποβοήθηση των έκτακτων προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνεπώς, η ουσία του προβλήματος βρίσκεται αλλού. Ούτε το άρθρο 93, ούτε καμιά άλλη νομοθετική ρύθμιση δεν έχουν επιφέρει οριστική λύση σε τέτοιου είδους διαχειριστικά προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει συνολική προσέγγιση, με τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις και τομές.
Η συνεργασία του Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης είναι έννοια σύμφυτη με την ευημερία και το καλό των πολιτών, συνεπώς η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί νηφαλιότητα, λόγο απαλλαγμένο από κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις και διάθεση ενωτική. Η επιτυχία ή αποτυχία του νέου εγχειρήματος δεν εξαρτώνται μόνο από τεχνικές παραμέτρους, οι οποίες σαφώς και έχουν την σημασία τους, αλλά εξαρτάται από την πίστη και συμπόρευση όλων, προς έναν κοινό στόχο. Να απαλλαγούμε επιτέλους από τον κίνδυνο της μόλυνσης και της επιβάρυνσης της υγείας της δικής μας και των παιδιών μας και να έχουμε τις υποδομές εκείνες που αρμόζουν σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Αλέξανδρος Αλεξάκης
Επτανησιακή Πρωτοβουλία

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed