Συλλυπητήρια μηνύματα για τον Γεράσιμο Σταματάτο

Η Κεφαλονιά αποχαιρετά αύριο ένα από τα σπουδαιότερα τέκνα της, τον Γεράσιμο Σταματάτο. Ο Γεράσιμος Σταματάτος αποτέλεσε πρότυπο ενεργού πολίτη. Με την φιλομάθειά του, την πολυσχιδή κοινωνική προσφορά του και την αγάπη του για τον τόπο μας.
Διαυγής και δραστήριος μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Από τους τελευταίους μιας γενιάς που έζησε σε διαφορετικούς κόσμους. Στον ένα αιώνα της ζωής του, έζησε δραματικά γεγονότα που άλλαξαν πλήρως της φυσιογνωμία της Κεφαλονιάς. Ο ίδιος κράτησε αναλλοίωτη την αγάπη του για το νησί μας και τον πολιτισμό του. Προσέφερε τα μέγιστα σε κορυφαίους θεσμούς και ιδρύματα της κοινωνίας μας. Στην τοπική Εκκλησία, τη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, το Κληροδότημα Βαλλιάνου. Κυρίως όμως υπήρξε σύμβουλος και συμπαραστάτης σε κάθε πρόσωπο και φορέα που ενδιαφέρθηκε για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Η προσφορά του είναι τόσο μεγάλη, ώστε σήμερα συναντάμε το όνομα και το έργο του σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού μας. Από την γενέθλια γη της Παλικής που τόσο αγάπησε, μέχρι τις κορυφές της Άτρου. Και από τους δρόμους του Αργοστολίου όπου τον ζήσαμε, μέχρι την Πρωτοχριστιανική Βασιλική του Φισκάρδου. Σε προσωπικό επίπεδο είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι στενός συγγενής του εκλιπόντος και στην πορεία της ζωής μου είχε για μένα και την οικογένειά μου μια ξεχωριστή θέση. Τα πλέον θερμά μου συλλυπητήρια στα ξαδέλφια μου Καίτη και Σπύρο. Ας έχουμε όλοι την ευχή του. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή μέσα από τη δική μας αγάπη για τον τόπο μας. Καλό ταξίδι θείε…

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του εκλεκτού κ. Γεράσιμου Σταματάτου που αποτελούσε για όλους μας ένα φωτεινό παράδειγμα ευγενούς και μορφωμένου ευπατρίδη.
Ήταν βαθύς γνώστης και άοκνος εργάτης της ιστορίας και του πολιτισμού της Κεφαλονιάς, αλλά και της ελληνικής γλώσσας. Η παρακαταθήκη που μας κληροδοτεί είναι ανεκτίμητη. Προσέφερε πάντα ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους του και μας παρακινούσε πάντα προς το καλό. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Ας είναι φωτεινός ο δρόμος του!

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΤΡΑΥΛΟΣ

Ένας σημαντικός άνθρωπος του Αργοστολίου και της Κεφαλονιάς ο Γεράσιμος Σταματάτος έφυγε 101 ετών από τη ζωή. Στη διαδρομή ενός αιώνα έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα και το νησί μας.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πνευματική του καλλιέργεια και ευρυμάθεια, τον είχαν καταστήσει για χρόνια έγκυρη κιβωτό πληροφοριών και συμβουλών που μετέφερε σε ιδιωτικούς , δημόσιους διαλόγους και σε κείμενα με τον χαρακτηριστικό καθαρευουσιάνικο λόγο του. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο με πολυετείς θητείες σε Ιδρύματα του τόπου μας, με κυριότερη την παρουσία του ως Γραμματέας του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου με την οποία καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως στυλοβάτης του Ιδρύματος. Ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για τη διάσωση πολιτιστικών και εκκλησιαστικών μνημείων της Κεφαλονιάς επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα. Η προσωπικότητά του άφησε το ιδιαίτερο θετικό αποτύπωμά της στο Αργοστόλι και την Κεφαλονιά που αγάπησε και τίμησε ως πνευματικός άνθρωπος και ενεργός πολίτης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και ιδιαίτερα προς τα παιδιά του.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου
Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του αγαπημένου και εκλεκτού, Γεράσιμου Σταματάτου. Ο Γεράσιμος Σταματάτος με την πολυετή δράση του και συμμετοχή του στην κοινωνία της Κεφαλονιάς, έδωσε φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης σε όλους εμάς. Η απώλειά του θα αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό στο νησί μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Πρόεδρος
Σταύρος Σπαθής

Ἐπί τῇ ἐκδημία τοῦ πολυσεβάστου Γερασίμου Σταματάτου, τέως Γραμματέως τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας ἐπί σειράν δεκαετιῶν, τοῦ πολλά καί πολύτιμα προσενεγκόντος τῇ Τοπικῇ Ἐκκλησίᾳ καί τῇ Τοπικῇ Κοινωνίᾳ τῆς Νήσου, συμμετέχοντες εἰς τό πένθος τῆς οἰκογενείας του, ἐκφράζομεν εἰς τά Μέλη τῆς οἰκογενείας αὐτοῦ τά θερμά μας συλλυπητήρια καί τίς πατρικές μας εὐχές, δεόμενοι Κυρίῳ τῷ Θεῷ ἡμῶν ἳνα ἀναπαύση τήν ψυχήν αὐτοῦ ἐν χώρᾳ ζώντων, εἲη δέ ἡ μνήμη αὐτοῦ ἂληστος.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Κεφαλληνίας Δημήτριος

Αν και κάθε οριστική αναχώρηση, σε όποια ηλικία και αν γίνεται, είναι επίπονη και δραματική, γεγονός παραμένει ότι κάποιες “Φυγές” πονάνε, κυρίως λόγω της έντονης κοινωνικής παρουσίας τους, περισσότερο.
Μια τέτοιας μορφής αναχώρηση είναι του προσφιλούς σε όλους μας, Γεράσιμου Σταματάτου. Δίκαια, θα έλεγε κάποιος για τον τελευταίο Ευγενή, μιας άλλης εποχής, που σφράγισε με την εξαιρετικά διακεκριμένη, σε όλους τους τομείς, παρουσία και προσφορά του την κοινωνική, επιστημονική και θρησκευτική ζωή του Νησιού μας. Η θετική αύρα του περάσματος του από κάθε τομέα που δραστηριοποιήθηκε και το ουσιαστικό ενδιαφέρον του για κάθε τι σημαντικό και πολύτιμο στην πολιτιστική μας ζωή, θα είναι η πολύτιμη κληρονομιά που άφησε σε όλους όσους τον γνωρίσαμε , συνεργασθήκαμε και φυσικά αγαπήσαμε. Αναμφίβολα η Οικογένεια που δημιούργησε θα αισθάνεται ότι την θλίψη του αβάσταχτου πένθους της θα την μοιράζεται με όλη την κοινωνία του Νησιού μας. Θερμά Συλλυπητήρια.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ
Αλέξανδρος Παρίσης

Η Διαχειριστική Επιτροπή των Κληροδοτημάτων «Παναγή Α. Βαλλιάνου» και «Σπυρίδωνος Φωτεινού Αντύπα Υπέρ της Κεφαλληνίας» συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή την εκδημία του προσφιλούς συμπολίτη μας Γερασίμου Σταματάτου.
Η προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο μας ήταν πλούσια και σημαντική τόσο από τις θέσεις που υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοσύνη όσο και από την διαρκή και άοκνη προσπάθειά του για την διατήρηση και προαγωγή της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο αείμνηστος Γεράσιμος Σταματάτος προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του επί σειρά ετών και στα οικεία Κληροδοτήματα. Για τις υπηρεσίες του αυτές η Διαχειριστική Επιτροπή αποφάσισε:
α) να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη της για την εκδημία του Γεράσιμου Σταματάτου και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του,
β) να διαθέσει, αντί στεφάνου, το ποσό των 1.000€ στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα για την εκτέλεση φιλεκπαιδευτικού έργου εις μνήμην του εκλιπόντος και
γ) να δημοσιεύσει σχετικό Δελτίο Τύπου στα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Η Πρόεδρος
Ιλαριανή Γρηγ. Τζανετάτου

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπητό συμπατριώτη μας κ. Σταματάτο Γεράσιμο. Το “ευχαριστώ” για όσα μας δίδαξε ο καλλιεργημένος αυτός άνθρωπος με την προσφορά του για δεκαετίες ολόκληρες σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε είναι λίγο για να καλύψει το μέγεθος της προσφοράς αυτής. Το αστείρευτο πάθος του για τη ζωή και την γνώση και ο απαράμιλλος τρόπος που χρησιμοποιούσε την Ελληνική γλώσσα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας. Αγαπητέ Γεράσιμε σε αποχαιρετούμε στο τελευταίο μεγάλο ταξίδι της ζωής σου , αφήνεις δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου
Γιώργος Κατσιβέλης

Το Διοικητικό Συμβούλιον τού μη κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΤΡΟΥ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ» αποτελούμενον από τον κ. Παναγάγγελον Καραβιώτην ως Αντιπρόεδρον, τη Λίλα Σπ. Καππάτου ως Γενική Γραμματέαν, τον κ. Γεράσιμον Πολλάτον ως Ταμίαν και το εξ΄ οφιτσίου μέλος Αρχιμανδρίτην πατέρα Δανιήλ Ηγούμενον τής Ι. Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου, εκφράζει τη βαθειάν του θλίψη για την εις Κύριον εκδημίαν τού από συστάσεως μέχρι και σήμερα επί τριακονταετία Προέδρου αυτού αειμνήστου Γερασίμου Ι. Σταματάτου, ο οποίος με τις άοκνες προσωπικές του προσπάθειες συνέβαλε καθοριστικά εις την αναστήλωσην, αναπαλαίωσην και ανακαίνισην τού υπό κατάρρευση Μεσαιωνικού Πύργου καθώς και τού Αρχονταρικίου τής Ι. Μονής Άτρου, τού αρχαιοτέρου Μοναστηρίου τής Κεφαλληνίας.
Ομόφωνα αποφασίζει:
1)Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια τού Συλλόγου εις τήν οικογένειαν τούτου.
2)Να παραστεί εις την εξόδιον ακολουθία διά τής Γενικής Γραμματέως τού Δ.Σ. Λίλας Σπ. Καππάτου – αγαπημένης ανιψιάς τού εκλιπόντος, η οποία θα αναγνώσει το παρόν και θα καταθέσει επί τής σωρού αυτού στέφανον ευγνωμοσύνης και αγάπης.
3)Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα εις τον τοπικόν έντυπον και ηλεκτρονικόν Τύπον.

Διά το Διοικητικό Συμβούλιον
Ο Αντιπρόεδρος Παναγάγγελος Καραβιώτης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed