ΑΝΑΣΑ: Η κα Μενδώνη δεν «γνώριζε» για τον Λιγνάδη

Κάτι σάπιο υπάρχει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας» και εν προκειμένω στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) της υπουργού κ. Μενδώνη.
Δεν αναφερόμαστε στα κατορθώματα της εκλεκτής του πρωθυπουργού κ. Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη, αναφερόμαστε στην περίεργη επιμονή της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) του υπουργείου να δημοπρατήσει το μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας έργο ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ με όρους και προδιαγραφές που εκφεύγουν της νομιμότητας και οδηγούν στην παραβίαση της διαφάνειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
Σύντομο ιστορικό:
Στις 6/12/2020 σε δελτίο τύπου η παράταξη μας ανέφερε μεταξύ άλλων
«… Η συμβολή της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ στον προϋπολογισμό του έργου ήταν 10.500.000 ευρώ, ενώ το ΥΠΠΟ προσέθεσε 3.500.000 ευρώ.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ ανέλαβε την υποχρέωση για την διενέργεια του διαγωνισμού και την επίβλεψη του έργου.
Κάπου εδώ φαίνεται ότι αρχίζουν τα προβλήματα. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου στην εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 13.900.000 ευρώ, είχε προγραμματιστεί για την 16/11/2020, πλην όμως αναβλήθηκε επειδή κατατέθηκαν προσφυγές ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά του κύρους της διακήρυξης του διαγωνισμού αυτού.
Οι πληροφορίες μιλούν για απαράδεκτους όρους διαγωνισμού που εκφεύγουν της νομιμότητας και στοχεύουν να δώσουν στην αναθέτουσα αρχή την δυνατότητα να επιλέξει ανάδοχο, όχι αυτόν με την πιο συμφέρουσα τιμή, όχι αυτόν με την βέλτιστη προσφορά ποιότητας-τιμής, αλλά αυτόν που ή ίδια επιθυμεί! ..»
Πράγματι, στις 14/12/2020 η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με απόφαση της ακύρωσε τον διαγωνισμό για δύο σοβαρούς λόγους και ζήτησε την επαναπροκήρυξη του έργου με διόρθωση των όρων της διακήρυξης, δικαιώνοντας μεταξύ άλλων και την ΑΝΑΣΑ που ανησυχούσε, όπως προέκυψε, βασίμως.
Φαίνεται όμως ότι αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για την κ. Μενδώνη και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι η ΔΑΒΜΜ προχωρεί σε νέο διαγωνισμό στις 17/3/2021 χωρίς να λάβει υπ’ όψη την οδηγία της ΑΕΠΠ και να διορθώσει τα κακώς κείμενα της διακήρυξης; Ποιος ισχυρός λόγος υπάρχει που οδηγεί την υπηρεσία αυτή του υπουργείου σε συνειδητή πλέον παραβίαση της νομιμότητας; Ποιος «καλύπτει» αυτές τις πρακτικές;
Η ΑΝΑΣΑ για μια ακόμη φορά επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο ένα εμβληματικό έργο, όπως η προστασία και αναβάθμιση του ιστορικού Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια, να χρησιμοποιηθεί ως «λεία» επιτηδείων.
Η ΑΝΑΣΑ καλεί κάθε αρμόδια αρχή να κινηθεί για την προστασία του έργου και του δημοσίου χρήματος, αφού η κ. Μενδώνη δεν είναι σε θέση να το πράξει.
Η ΑΝΑΣΑ θεωρεί και την ΠΙΝ/Κράτσα ως συνυπεύθυνη για κάθε αρνητική εξέλιξη, αφού η ΠΙΝ και χρηματοδότης είναι και συμπράττουσα στα πλαίσια της Κοινής Προγραμματικής που έχει υπογραφεί μεταξύ ΥΠΠΟΑ-ΠΙΝ-Ι.Μ ΖΑΚΥΝΘΟΥ την 1//7/2019.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed