Έχει εμβολιαστεί το 30% των κατοίκων της Ιθάκης, ανάμεσά τους και ο Έπαρχος

Με τους 216 εμβολιασμούς του τελευταίου τριημέρου, σε συμπολίτες μας κάτω των 60 ετών, φθάσαμε τους 1836 που αντιστοιχούν σε πάνω από 30% του πληθυσμού της Ιθάκης, το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά και πάλι χωρίς κανένα απρόοπτο.
Μια εξέλιξη που δυστυχώς φαίνεται ότι θα επιβραδύνει τους εμβολιασμούς είναι ότι, και στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson παρετηρήθη ένα πολύ μικρός αριθμός θρομβώσεων (6 θρομβώσεις σε 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς), που πρέπει όμως να ερευνηθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ευρεία χρήση του. Παραθέτω εδώ και κάποια στοιχεία για την επίπτωση της Covid-19 σε παιδιά, από τα οποία φαίνεται ότι οι επιπλοκές και οι συνέπειές της είναι χειρότερες από ότι πιστεύαμε.

ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ
Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων (το 31%) που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού, τελικά, θα χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) για τις ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνοι οι ηλικιωμένοι και γενικότερα οι ενήλικες που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19.
Επιπλέον, περίπου το 20% -δηλαδή το ένα στα πέντε- από τα παιδιά που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ ή το 7% των συνολικών νοσηλευόμενων παιδιατρικών ασθενών με κορωνοϊό θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Μολονότι τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 την περνούν ήπια και μόνο περίπου ένα στα δέκα παιδιά και έφηβοι (το 12%) που μολύνονται από τον κορωνοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία, από όσα παιδιά τελικά εισάγονται στο νοσοκομείο, ένα όχι αμελητέο ποσοστό μπορεί να εμφανίσει βαριά Covid-19.
«Μερικά παιδιά αναπτύσσουν σοβαρή νόσο που οδηγεί σε νοσηλεία, διασωλήνωση και θάνατο», τόνισαν οι ερευνητές του CDC, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». Το 2020 περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, από τα συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια, αφορούσαν παιδιά, σύμφωνα με το CDC. Αυτό σημαίνει ότι από τα 2 εκατομμύρια νοσησάντων παιδιών χρειάσθηκε να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο 240.000, εισήχθησαν σε ΜΕΘ 75.000 και 15.000 διασωληνώθηκαν.
Είναι ένας αριθμός άκρως ανησυχητικός που δείχνει πόσο επικίνδυνη και απρόβλεπτη είναι η νόσηση από Covid-19, πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και πόσο σημαντικός καθίσταται ο εμβολιασμός των ενηλίκων ώστε να προφυλάξουμε έμμεσα τα παιδιά, χτίζοντας γύρω τους ένα τείχος προστασίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να μπορεί να εμβολιασθούν.

Γιώργος Παξινός
Προϊστάμενος Κ.Υ. Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed