Τα κρύα έχουν πιάσει για τα καλά, οπότε σήμερα θα πάμε σε μια συνταγή, η οποία περιλαμβάνει όσπρια και ψάρι, έναν συνδυασμό που δεν έχουμε συνηθίσει, ιδιαίτερα μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο.
Υλικά
1 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
180-200 γρ. γαύρο μαρινάτο στο λαδόξιδο
4 καρδιές μαρουλιού
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1 κουτ. σούπας αμύγδαλα τριμμένα
2 κουτ. σούπας κάππαρη καλά πλυμένη
2-3 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια στο μούλτι με ίση ποσότητα χλιαρού νερού, τα πολτοποιούμε και τα αδειάζουμε σε μπολ. Χτυπάμε στο μούλτι τον χυμό του μισού λεμονιού, τα τριμμένα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο, την κάππαρη και το μπούκοβο και τα χτυπάμε όλα μαζί για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν μια κρέμα λεία και ομογενής. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λεμόνι. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τις καρδιές μαρουλιού, τις κόβουμε στη μέση και βάζουμε από 2 κομμάτια σε κάθε πιάτο. Γεμίζουμε με μπόλικη σάλτσα τα φύλλα, απλώνουμε πάνω τον γαύρο και αμύγδαλα φιλέ.
Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου