Ο Οδυσσέας επιστρέφει μετά από 3224 χρόνια στην Ιθάκη

Την 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν τα φετινά ΟΔΥΣΣΕΙΑ, τα οποία οργανώθηκαν από τον σύλλογο «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής, του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, του Αρχείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση της Ρητορικής στην εκπαίδευση, πολλών σχολείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τους δήμους Ιθάκης και Πύλου – Νέστορος. Οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας, www.thereturnofodysseus.gr
Είχαμε πολλές συμμετοχές από την Ιθάκη, την Πύλο, την Αθήνα και άλλα μέρη στην Ελλάδα καθώς και από την Σλοβενία, την Ιαπωνία, την Βουλγαρία και αλλού.
Σημειώνουμε ιδιαιτέρως τις απαγγελίες για την υποδοχή του Οδυσσέα (Ραψωδία Ξ) στον κόλπο του Φόρκυνα που οργανώθηκαν από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Ιθάκης και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Λωτοφάγοι».
Εξ άλλου την ίδια Ραψωδία, την ίδια ημέρα απήγγειλαν καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ημερολόγιο των εκδηλώσεων, ο Οδυσσέας έφτασε στο λιμάνι του Φόρκυνα την 27 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. ενώ μαζί με τον Τηλέμαχο σκότωσαν τους μνηστήρες την 30 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό της όλης οργάνωσης μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό φυλλάδιο: http://thereturnofodysseus.gr/wp-content/uploads/2017/11/ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ-ΤΟΥ-ΟΔΥΣΣΕΑ-1.pdf
Τέλος, όλες τις ραψωδίες της Οδύσσειας απήγγειλαν οι καθηγητές και μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» και της Ελληνοβρετανικής Εκπαιδευτικής στην Αθήνα.
Έτσι, την 9/1/2018 και ώρα 18:00 – 20:00 οργανώνουμε στο ξενοδοχείο Hilton στην Αίθουσα «Θάλεια 2» μία εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί ο απολογισμός του 2017. Σε αυτήν θα μιλήσει μεταξύ άλλων η κα Λεκατσά από τον Σύλλογο Φίλων του Ομήρου ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ιθάκης κος Λουκάς Αναγνωστάτος. Επίσης θα παρουσιαστεί η έρευνα για την χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρο Παπαμαρινόπουλο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης υπάρχει εδώ.
Μπορείτε να δείτε έναν συνοπτικό απολογισμό στην ιστοσελίδα μας http://thereturnofodysseus.gr/οδυσσεια-2017/ . Επίσης τα νέα για τις δράσεις κάθε μέρας υπάρχουν στο facebook https://www.facebook.com/thereturnofodysseus/ , ενώ τα πλήρη βίντεο στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCyT0COsXjuK4KlMufL__o7Q/videos).
Ήδη ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για τα ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018.

 

Related Posts