Παρούσα η Κεφαλονιά στην Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας παρουσίασε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2017. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ΕΣΕΕ τίμησε τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαρκή στήριξή του στη μικρομεσαία επιχείρηση. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης ως εκπρόσωπος των εμπορικών επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε στο αίτημα της «εξόφλησης» πέντε «μεταχρονολογημένων» επιταγών της κυβέρνησης, που έχουν εκδοθεί από πέρυσι και κινδυνεύουν να σφραγιστούν από την αγορά ως «ακάλυπτες». Η πρώτη επιταγή αφορά στη θέσπιση ενός απλοποιημένου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, με βασικά χαρακτηριστικά την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας με τους συνεπείς φορολογούμενους και εργοδότες. Η δεύτερη επιταγή σχετίζεται με την εφαρμογή του επιχειρηματικού λογαριασμού με παράλληλη ισχύ του ακατάσχετου ορίου και του «κτισίματός» του, μέσω της καθολικής χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αποδείξεων, για αποπληρωμή υποχρεώσεων της επιχείρησης σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ, μισθοδοσία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, προμηθευτές.
Η τρίτη επιταγή περιλαμβάνει τη διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, με έμφαση τα «μικροδάνεια» στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν και τηρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν προσανατολισμό ευκαιρίας και εξωστρέφειας. Με την τέταρτη επιταγή ζητείται η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας με την άρση των capital controls και ο αποκλεισμός σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κίνδυνο κουρέματος των καταθέσεων. Και τέλος η πέμπτη επιταγή, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αλλά και της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές των επιχειρήσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης, είναι όρος για να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που είναι μεν βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η Κεφαλονιά ήταν παρούσα στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2017 μέσω του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου Η ΚΡΑΝΗ, Ιάκωβο Νιφοράτο. Ο κ. Νιφοράτος είχε επαφές με πολλά από τα στελέχη του εμπορικού κόσμου ολόκληρης της Ελλάδας ανταλλάσοντας απόψεις για το πως θα πρέπει να κινηθούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα προκειμένουν να βρουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες. Το παρόν στην παραπάνε έκθεση έδωσε και ο συμπατριώτης μας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2 3

Related Posts