Ζεστό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Με αιχμές κατά της πολιτικής προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό και με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, τη στάση του οποίου χαρακτήρισαν «ανεύθυνη», αναφέρθηκαν κυβερνητικοί κύκλοι στην, σχεδόν τρίωρη, συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.
Πηγές της κυβέρνησης αποτιμούν θετικά την πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μιλώντας για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», τονίζει το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε δε τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει και να πει την αλήθεια στο λαό του, όπως έκανε και ο ίδιος, και δεν θα χάσει από κάτι τέτοιο. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον μιλάμε για μια σύνθετη ονομασία που ισχύσει έναντι όλων, και προφανώς και περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν, συντελέστηκε πρόοδος με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν. «Τονίζουμε την μετονομασία της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων από Μέγας Αλέξανδρος σε οδό Φιλίας, όπως επίσης και τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων», σημείωσαν.

«Κανένα ανοικτό παράθυρο στον αλυτρωτισμό»
«Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, τη χαιρετίζουμε, και θεωρούμε πως είναι ένα πρώτο προωθητικό βήμα», σχολίασαν. Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό, και αφορούν επί παραδείγματι την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός, «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts