Τα πρώτα χρήματα έφερε στην Κεφαλονιά η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου

Μια πάρα πολύ σημαντική σύσκεψη υπήρχε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, που αφορούσε ένα κομμάτι του προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Αλβανία, όπου το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης έδωσε πραγματικά βροντερό παρόν.
Υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Σταύρου Σπαθή και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα από την ανάληψη της προεδρίας του. Η καρδιά όμως και η όλη προσπάθεια πρέπει να πιστωθεί τον αντιπρόεδρο, Ανδρέα Παντελιό, αφού ουσιαστικά ήταν αυτός που ανέλαβε και έτρεξε το πρόγραμμα, έχοντας μάλιστα από… κάτω του τον Δήμο των Βόρειων Τζουμέρκων, τον Δήμο Πόγραδετς της Αλβανίας και τα Επιμελητήρια Πόγραδετς, Ζακύνθου και Καστοριάς. Ο Ευρωπαίος νομοθέτης δεν βλέπει χώρες όταν νομοθετεί και χρηματοδοτεί τέτοια προγράμματα, αλλά Περιφέρειες και το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς στάθηκε στο ύψος του και μπήκε μπροστά, όχι μόνο εκπροσωπώντας την ΠΙΝ, αλλά ήταν αυτό που είχε τον ρόλο του LEADER του συνολικού προγράμματος. Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Πόγραδετς μπήκαν κάτω από το δικό μας Επιμελητήριο για να μπορέσουν να μπουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορεί τα χρήματα να μην είναι πολλά για την συγκεκριμένη δράση (αναβίωση πολιτιστικών εθίμων των περιοχών που εμπλέκονται), αφού μόλις που μετά βίας φτάνουν τις 700 χιλ ευρώ, ωστόσο το θετικό είναι ότι λαμβάνουμε μέρος στο πρόγραμμα και μέρος των χρημάτων αυτών θα διοχετευτούν στην αγορά της Κεφαλονιάς.

Τα εύσημα στον Παντελιό και η… δόξα στον Σπαθή
Το INTERREG 2016-2020 είναι από τα μικρά από τα πιο σημαντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό και Περιφέρεια (μέσω Επιμελητηρίου ή Δήμου) χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε σήμερα με το Πόγραδετς της Αλβανίας. Αναφορικά με την Κεφαλονιά τα χρήματα που θα έρθουν στο νησί μας θα δαπανηθούν για να αναβιώσει το μεσαιωνικό έθιμο της αλλαγής φρουράς στα κάστρα του Αγίου Γεωργίου και της Άσσου. Ένα έθιμο που λειτουργεί με απίστευτα καλά αποτελέσματα στο κάστρο της Βαλέτας στην Μάλτα. Είναι ένα event όπου άνθρωποι ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές των Ενετών και τα όπλα της εποχής θα αλλάζουν φρουρά μέσα στα κάστρα. Καταλαβαίνετε την επισκεψιμότητα που θα υπάρχει, αν αναλογιστούμε ότι περί τις 200 χιλ είναι μόνο οι επισκέπτες στο νησί μας από τα κρουαζιερόπλοια. Θα σας αναφέρουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες και ακόμη περισσότερα όσο προχωράει το πρόγραμμα. Υπεύθυνος του έργου και εισηγητής στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο Ανδρέας Παντελιός, με τον Σταύρο Σπαθή άξιο συμπαραστάτη του, όπως και τα άλλα δύο μέλη του Επιμελητηρίου που ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξουν τις θέσεις της Κεφαλονιάς. Ο Γραμματέας, Χρήστος Καμπανός και ο Ταμίας, Γιώργος Λασκαράτος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόταση αυτή πέρασε από το τελευταίο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης με ομοφωνία παρόντων των 19 από τα 21 μέλη του.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2 3 4 5 6 7 8 9

 

Related Posts