Γιάννης Βουτσινάς: «Τα Επιμελητήρια πρωταγωνιστές στην ανοικοδόμηση της Ελληνικής Οικονομίας»

Συνέντευξη στο CNN Greece παραχώρησε, ενόψει των επικείμενων Εκλογών για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και υποψήφιος για το Δ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε., συμπατριώτης μας, Γιάννης Βουτσινάς.
Πρόκειται για το νεοεκλεγέντα Προέδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο οποίος μάλιστα κατέγραψε το εντυπωσιακό ποσοστό του 70% στις πρόσφατες Εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο κ. Βουτσινάς μιλά για όλους και για όλα, για την επιλογή του να ασχοληθεί με τα των Επιμελητηρίων, για το σύγχρονο ρόλο του Επιμελητηριακού θεσμού, για την εκλογική διαδικασία στην Κ.Ε.Ε.Ε., για το ”τρίγωνο” δημόσιος τομέας – Επιμελητήρια – Ιδιωτικός τομέας και τις δυνατότητες δημιουργικής συνεργασίας και συμπόρευσης, για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, για την πιστοποίηση προσόντων, ενώ αναπτύσσει τα επιχειρήματα και τις προτάσεις του σχετικά με το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξουν τα Επιμελητήρια στην ανοικοδόμηση της Ελληνικής Οικονομίας και τα οποία τον οδήγησαν στην απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
-Γιατί ένας νέος άνθρωπος, επιτυχημένος επαγγελματίας στον κλάδο του, επιλέγει να ασχοληθεί και να αφιερώσει σημαντικό μέρος του χρόνου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και ακολούθως στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας;
«Όσο και να σας φανεί περίεργο, η ερώτηση που μόλις μου απευθύνατε, αποτέλεσε το έναυσμα για να δραστηριοποιηθώ ακόμα πιο ενεργά με τα ”κοινά των Ελεύθερων Επαγγελματιών”. Η απάντηση σε δυο βασικά ερωτήματα που μας οδηγούν στη δική σας ερώτηση, ”γιατί να ψηφίσω στις εκλογές του Επιμελητηρίου;” και ”τι μου προσφέρει το Επιμελητήριο;”, τα οποία και ακουγόταν από το στόμα εκατοντάδων φίλων επαγγελματιών, αποτέλεσαν για μένα ένα προσωπικό στοίχημα και μου έδωσαν την κινητήρια δύναμη για να ασχοληθώ με τις εκλογές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, που εκτείνεται σε 17 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, μεταξύ των οποίων και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα. Άρα, ο εκρηκτικός συνδυασμός των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες σε συνάρτηση με τα δυο αυτά ερωτήματα, ήταν αρκετά για να με ενεργοποιήσουν – και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος – να ενεργοποιήσουν και τους 194 υποψηφίους του επιμελητηριακού μας συνδυασμού. Για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι να απαντήσουμε σε αυτά τα δυο κρίσιμα ερωτήματα με έργα πλέον. Τη θεωρία μας την αναπτύξαμε προεκλογικά. Τώρα καλούμαστε από την θεωρία να περάσουμε στην πράξη και να προσφέρουμε στα μέλη μας ένα ανοιχτό, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό, δραστήριο και διαδραστικό Επιμελητήριο, το οποίο θα επιστρέφει στο πολλαπλάσιο την ετήσια συνδρομή των μελών του, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Και πιστεύω πως τελικά αξίζει τον κόπο η όποια θυσία αναφέρετε σε προσωπικό επίπεδο, γιατί βασική μου αρχή είναι ότι αν βελτιωθούν οι συνθήκες για όλους, κερδίζουμε όλοι, σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε όλοι χαμένοι. Για αυτό και η ομάδα μας θα βάλει τα δυνατά της για να πετύχουμε».
-Πείτε μας πώς πήρατε την απόφαση, παρόλο που εκλέγεστε για πρώτη φορά Πρόεδρος ενός Επιμελητηρίου, να θέσετε υποψηφιότητα για μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρική Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας; Έχει να κάνει με κάποιο προσωπικό σας στοίχημα αυτή η επιλογή; Πιστεύετε ότι με τη συμμετοχή σας θα προσδώσετε κάτι που λείπει σήμερα από τη Διοίκηση της Κ.Ε.Ε.Ε.; Γιατί δηλαδή να σας ψηφίσει κάποιος στις Εκλογές του Σαββάτου;
«Οι εποχές που βιώνουμε δεν προσφέρονται ούτε για χάραξη προσωπικών στρατηγικών ούτε για εμφάνιση από μηχανής Θεών οι οποίοι θα δώσουν λύσεις με ένα μαγικό ραβδί. Εδώ μιλάμε για το ανώτερο διοικητικό όργανο του θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι ο ρόλος που οφείλει να παίξει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός και να στηρίζεται στην καινοτομία, στις έξυπνες λύσεις και υπηρεσίες, στην εξωστρέφεια, στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Τα Επιμελητήρια οφείλουν να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην ανοικοδόμηση της Ελληνικής Οικονομίας. Και για αυτό ίσως απαιτηθεί ακόμα και η αναθεώρηση-αναβάθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε πέραν από το συμβουλευτικό τους ρόλο, τα Επιμελητήρια να αποκτήσουν και τη δυνατότητα επίλυσης ζητημάτων που μαστίζουν την ελεύθερη οικονομία, όπως για παράδειγμα το επί πολλές δεκαετίες άλυτο πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Έπειτα, ένας βασικός κλάδος στον οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι αυτός της επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων, καθώς επίσης και της δια βίου μάθησης, ζητήματα τα οποία γνωρίζω αρκετά καλά, δεδομένης της θητείας μου στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) τον οποίο υπηρέτησα από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που ελπίζω να έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε παρακάτω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να προστεθεί και ”νέο αίμα”, που σε συνδυασμό με την εμπειρία και τις γνώσεις των παλαιότερων, θα αποτελέσουν την dream team της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της χώρας, ώστε να μπορέσουμε να να συνδράμουμε ουσιαστικά στην ταχύτερη επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα. Τιμώ και σέβομαι απόλυτα τους παλαιούς συναδέλφους συνυποψήφιους, αλλά συνάμα πιστεύω ακράδαντα πως η ανανέωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξή μας στο παρόν και στο μέλλον, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Για αυτό ακριβώς θέτω και τον εαυτό μου στην κρίση των συναδέλφων από όλη τη χώρα, παλαιών και νέων».
-Αναλύστε μας λίγο παραπάνω το πώς βλέπετε εσείς το σύγχρονο ρόλο του Επιμελητηρίου και το πώς η Κ.Ε.Ε.Ε. θα μπορέσει στην πράξη να δώσει λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους Επαγγελματίες όπως είναι η χρηματοδότηση, η ρευστότητα, η εξωστρέφεια, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού…
«Οφείλω να διευκρινίσω εξαρχής ότι τόσο τα επιμέρους Επιμελητήρια όσο και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχουν εκ του νόμου αυστηρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Άρα, εμείς οφείλουμε να προτείνουμε λύσεις στην Πολιτεία, ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοί της και να πιέζουμε τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υλοποίησή τους. Το ζήτημα είναι λοιπόν αν υπάρχουν προτεινόμενες λύσεις ή αν υπάρχουν νέες καινοτόμες προτάσεις που δύνανται να επιφέρουν σημαντικό όφελος τόσο στα ίδια τα Επιμελητήρια (ως θεσμό) όσο και στα μέλη αυτών (ως προς την καθημερινότητα). Η απάντηση είναι ναι. Ενδεικτικά θα σας αναπτύξω μερικές σκέψεις, στους άξονες που αναφέρατε στην ερώτησή σας. Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι αρωγός της ισχυρής, υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας. Η πορεία των Επιμελητηρίων βρίσκεται σε απόλυτη συμπόρευση όχι μόνο με τα συμφέροντα των Επιχειρηματιών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας με την οποία αλληλεπιδρά. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος που πρέπει να ανακτήσει σήμερα το Επιμελητήριο, μαζί με την εμπιστοσύνη των μελών του, ώστε μαζί να συμβάλλουν στην αναγέννηση της οικονομίας και της χώρας. Υπάρχουν σημαντικοί τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε, με στόχο την ουσιαστική συμβολή μας στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον η επιχειρηματικότητα βάλλεται βάναυσα από ανορθολογικές πρακτικές που την συρρικνώνουν. Μαζί με την επιχειρηματικότητα όμως συρρικνώνεται το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς όπως προανέφερα υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το σύγχρονο Επιμελητήριο καλείται να αναδείξει ζητήματα που σήμερα βρίσκονται σε λανθάνουσα φάση και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις».
-Ποια είναι αυτά τα ζητήματα και ποιες οι δικές σας προτάσεις;
«Ζητήματα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με βιώσιμους όρους, η συμπόρευση με τους φορείς παροχής της γνώσης, η διαρκής πληροφόρηση των μελών και η αμφίδρομη σχέση με τις διοικήσεις, η δικτύωση και η εξωστρέφεια, η επαγγελματική κατάρτιση και η πιστοποίηση προσόντων, η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες στην παρούσα συγκυρία. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας λόγου χάρη, μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επίλυση ζητημάτων που σήμερα έχουν καθηλώσει το χρηματοδοτικό σύστημα σε όλη την χώρα, μέσω της μόχλευσης και στόχευσης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που προέρχονται από διάφορες πηγές όπως η Ε.Ε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Ιδιωτικά Χρηματοδοτικά Ταμεία και το Πιστωτικό Σύστημα. Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό και το σημαντικό ρόλο που παίζει στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών των Επιμελητηρίων… Η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης αποτελεί ίσως και τη σημαντικότερη επένδυσή της. Άρα, θα πρέπει άμεσα να δρομολογήσουμε διαδικασίες μέσω των οποίων θα υπάρχει διαρκής αναβάθμιση των γνώσεών και ενσωμάτωση νέων εννοιών, παραγωγικών εργαλείων, οργανωτικών μεθόδων, τεχνολογικών παραμέτρων, τόσο για τους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και για τους εργαζόμενους. Πρωταρχικός μας στόχος – και θα το τονίζω διαρκώς αυτό γιατί έχουμε μείνει αρκετά πίσω ως χώρα – πρέπει είναι η ανάδειξη της ουσιαστικής και διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης η οποία θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσα από αναγκαίες διαδικασίες πιστοποίησης, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές έναντι κυρίως των ανταγωνιστών τους στις αγορές του εξωτερικού. Βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη των εξειδικευμένων αναγκών κάθε κλάδου, η ενίσχυση του επιπέδου γνώσεων και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων επιχειρήσεων και εργαζομένων και η σταδιακή ανάπτυξη της πιστοποιημένης επαγγελματικής κατάρτισης στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των επαγγελματιών-μελών των Επιμελητηρίων της χώρας».
-Η Εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μπορεί να γίνει μέσω της Κ.Ε.Ε.Ε. και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί;
«Ακόμα ένα σημαντικό κεφάλαιο αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Το μέγεθος των επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθειά των επιχειρήσεων να αναπτύξουν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό. Η πρόσβαση σε ξένες αγορές, αποτελεί άπιαστο όνειρο αν δεν υπάρξει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, η οποία με την σειρά της μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλες δικτυώσεις και ανάπτυξη συνεργειών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη τομέων στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν οι συνέργειες που προανέφερα, με στόχο τη σταδιακή είσοδο των επιχειρήσεων σε σύνθετες αλυσίδες αξίας που μέχρι σήμερα για πολλούς λόγους αδυνατούν να εισέλθουν, η εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, η ανάπτυξη συνεργειών με φορείς που επιδιώκουν παρόμοιους στόχους, όπως οι παρακείμενοι ΟΤΑ, τα Διεθνή Επιμελητήρια, κ.ά. Καταλυτικός παράγοντας για την υλοποίηση των ανωτέρω, είναι η πρόσβαση στην πληροφόρηση, τόσο των διοικούντων όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων μελών των Επιμελητηρίων. Διότι αν δε γνωρίζεις τις ευκαιρίες που προκύπτουν ή τα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, πώς θα αναλάβεις πρωτοβουλίες για τις δικές σου επιχειρήσεις ή πώς ο επιχειρηματίας-μέλος ενός Επιμελητηρίου θα εκφράσει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή σε κοινές δράσεις; Η έννοια της αποξένωσης των επιχειρήσεων από τα Επιμελητήρια βρίσκει τέλεια εφαρμογή στην παρατεταμένη απουσία έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης στους επαγγελματίες οι οποίοι σήμερα εκτός των άλλων δυσκολιών, αντιμετωπίζουν σοβαρό έλλειμμα πληροφόρησης σε πολλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα οι δυνατότητες πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότηση ή η αντιμετώπιση των καθημερινών δυσχερειών σε λειτουργικό επίπεδο και η αδυναμία εκμετάλλευσης επιχειρηματικών ευκαιριών. Μια ακόμη πρόταση λοιπόν αφορά στην ανάδειξη της Κ.Ε.Ε.Ε. σε κόμβο έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων-μελών, καθώς και της διασύνδεσης αυτών. Θεωρώ λοιπόν ότι η συμβολή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη δρομολόγηση ή στη βελτίωση των όσων προανέφερα και όχι μόνο, μπορεί να είναι καθοριστική και για μένα προσωπικά αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση να μετέχω στη χάραξη και υλοποίηση ενός τόσο μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα δοθούν σημαντικές λύσεις και διέξοδοι σε χιλιάδες επιχειρηματίες-μέλη των Επιμελητηρίων της χώρας».
-Επειδή παρατηρώ ότι αναφέρεστε ξανά και ξανά στον τομέα της πιστοποίησης προσόντων, πείτε μας δυο λόγια παραπάνω και εξηγήστε μας γιατί τη θεωρείτε τόσο σημαντική για τα Επιμελητήρια;
«H Πιστοποίηση Προσόντων αποτελεί τη βάση για την θεσμοθετημένη αναβάθμιση των ουσιαστικών προσόντων του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, η ενίσχυση της αξιοπιστίας του άριστου κατά τα άλλα εργατοτεχνικού προσωπικού της χώρας και η πιστοποιημένη απόδειξη των προσόντων του, αποτελούν κριτήρια ύψιστης σημασίας στην παγκόσμια αγορά, κάτι που στη χώρα μας δεν έχει γίνει αντιληπτό σε όλες του τις διαστάσεις. Ο καταρτισμένος και πιστοποιημένος μηχανικός, εργατοτεχνίτης, όπως και κάθε άλλη ειδικότητα, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση που τον απασχολεί και που προσβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς της. Από την άλλη μεριά, τα Επιμελητήρια, μέσω αυτής της διαδικασίας θα καταστούν δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας μέσω της διαρκούς εκπαιδευτικής διαδικασίας του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ θα αποκτήσουν ακόμα ένα σημαντικό έσοδο για τα ταμεία τους, περνώντας συνάμα στη νέα εποχή, που δε θέλει τα Επιμελητήρια ως απλούς θεσμικούς συμβούλους, αλλά ως δραστήριους θεσμικούς φορείς με ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών. Και εδώ ακριβώς ταιριάζει απόλυτα η δική μου υποψηφιότητα για το Δ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε., καθώς ο τομέας της πιστοποίησης προσόντων αποτελεί στην κυριολεξία «τυπικό προσόν μου», μιας και δε θα ήταν υπερβολή να αναφέρω ότι επί των ημερών μου στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δημιουργήσαμε το νομικό πλαίσιο για τη σύνδεση της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας – άρα και των Επιμελητηρίων – με τη διαδικασία πιστοποίησης προσόντων και τη δια βίου μάθηση. Θα έχουμε την ευκαιρία να εξειδικεύσουμε περισσότερο τον όρο και να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας αυτής σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, τα οποία πρέπει να καταστούν μοχλός ουσιαστικής αναβάθμισης των μελών τους».
-Τι έχει να περιμένει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας από αυτές τις Εκλογές της Κ.Ε.Ε.Ε.; Γιατί δηλαδή πρέπει να τον απασχολούν, ανεξαρτήτως αν δε συμμετέχει ο ίδιος με φυσική παρουσία;
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορεί να μη συμμετέχει ως φυσική παρουσία το κάθε μέλος των Επιμελητηρίων της χώρας σε αυτή την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, συμμετέχει όμως μέσω των αντιπροσώπων του, οι οποίοι και εξελέγησαν πολύ πρόσφατα στις Επιμελητηριακές Εκλογές του Δεκεμβρίου. Όπως τόνισα και στην αρχή της κουβέντας μας, είμαι πεπεισμένος ότι τα Επιμελητήρια της χώρας – και άρα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ως η εποπτεύουσα αρχή τους – θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δύναται να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενεργού συμμετοχής όλων μας, στο βαθμό που μας αναλογεί. Εμείς ως διοικήσεις οφείλουμε να δώσουμε στα μέλη μας πρόσβαση στην πληροφόρηση και να δρομολογήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες σαν αυτές που αναλύσαμε παραπάνω και τα μέλη μας οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Άρα, σαφώς και πρέπει οι εξελίξεις και στην Κ.Ε.Ε.Ε. να αφορούν όλα τα μέλη των Επιμελητηρίων, καθώς αυτές επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό και τη δική τους ”επιχειρηματική καθημερινότητα”. Επειδή ακριβώς πιστεύω ότι η συμμετοχή μου σε αυτές τις Εκλογές ως υποψηφίου για το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, έχει ουσία και προοπτική, αλλά και γιατί είμαι πεπεισμένος ότι έρχονται πολύ καλύτερες μέρες για το επιχειρείν, ζητώ τη στήριξη των συναδέλφων μου, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα οδηγήσει τον Επιμελητηριακό Θεσμό στην επόμενη μέρα».

Related Posts