Μια Δόξα ήταν η εορτή της Υπαπαντής της Αζολιατοπούλας

Ούτε νερό ούτε χιόνι έφερε στο γιορτάσι της η Κυρά η Υπαπαντή στην Κεφαλονιά, μα ο κόσμος της πάντα πιστός στο πανηγύρι της, στα Ζόλα της Θηνιάς. Κάτω από τις ευλογίες και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Κεφαλληνία κ.κ. Δημητρίου συλλειτουργήσαντες με τον εφημέριο του ναού π. Ανδρέα Σβορώνο.
Παρόντες οι τρεις διάκοι της Ιεράς Μητροπόλεως, Κωνσταντίνος, Γεράσιμος και Ιωάννης, έγινε η ιερά πανήγυρη της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου Ιησού Χριστού. Το χωριό έλαμπε από την παστρική έγνοια του παρέδρου. Γεωργίου Α. Απέργη και των άλλων Αζολιατών για να υποδεχτούν τον κόσμο όπως πρέπει. Κόσμος πολύς ήταν στην εκκλησία και την ώρα που έφτασα με τη συνοδεία μου, ο Μάκης ο Ξένος χτυπούσε τα σήμαντρα και αντιβούιζε όλη η Θηνιά. Βλέπεις, το αξίζει η Υπαπαντή τους, είναι το μεγάλο χειμωνιάτικο πανηγύρι των Αζολιατών και όλης της περιοχής. Μόλις έφτασα, ακουγόνταν μέσα από το ναό τα ψαλλόμενα εν χορώ μεγαλυνάρια της Κυράς της Υπαπαντής και καθώς άνοιξα την πόρτα δώστου οι Αζωλιάτες να κουνούν με δυο μεγάλα κοντάρια άσπρα, τσου πολυελαίους για χαρά και όπως λένε για θεία ενέργεια. Στα κοντάρια ο Γιώργος Ν. Απέργης και ο Σπυροχρίστος Γασπαράτος που δεν άφησαν στιγμή που να μην «κουνήσουν» την Υπαπαντή τους.
Θεοτόκε ἡ ἐλπίς, πάντων τῶν Χριστιανῶν, Σκέπε, φρούρει, φύλαττε, τούς ἐλπίζοντας εἰς σέ. Ἀκατάληπτόν ἐστι, τό τελούμενον ἐν σοί καί Ἀγγέλοις καί βροτοῖς, Μητροπάρθενε ἁγνή. Νῦν ἀπόλυσιν ζητῶ, ἀπό σοῦ τοῦ Πλαστουργοῦ, ὅτι εἶδον σέ Χριστέ, τό σωτήριόν μου φῶς.
Γιόμισε η εκκλησία από Θηνιάτες και άτομα από το ΚΑΠΗ Αργοστολίου, έδωσαν δε την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκκάτος και ο πάρεδρος Παναγής Βανδώρος Κατανυκτική ήταν η ψαλτική από τα δυο κόρα που είχαν σχηματίσει οι ψαλτάδες του Αργοστολίου και της Λειβαθούς με πρώτον τον μαέστρο Βασίλη Καλογηρά και τους χορωδούς του και στον άλλο καλανάρχο οι παλιοί ψαλτάδες , Δημήτρης Καραβιώτης , Διονύσης Κωνσταντάκης, Βλαχούλης, Νικόλας Σαβράμης από το Ληξούρι, Μενέλαος Σωτηρόπουλος με τις κορώνες του και τα φόρτσα του… και άλλοι. Τα «Άγιος ο Θεός» και τα «Ωσαννά» ήταν γλυκύτατα, διατηρούσαν δε τη μελωδική ψαλτική γραμμή τους και κατά την εκτέλεσή τους ήταν εναρμόνια φωνητικά κρεσέντα, χωρίς φωναξίες, συμπληρωμένα από τρεις γυναικείες φωνές από τη χορωδία του Καλογηρά εφόσον προστέθηκαν στο ανδρικό κόρο.
«Κέντησε» το «Αποστολικό Ανάγνωσμα» ο Μενέλαος Σωτηρόπουλος κρατώντας σταθερές τις μουσικές παύσεις και αναπνοές κλείνοντας την κατάληξη με μια κεφαλονίτικη διπλή φωνητική κορώνα. Πράγματι ήταν υπέροχη η μουσική του απαγγελία, δείχνοντας το συμπαγές της φωνής του, που του επιτρέπει να μην σκορπίζει στις πάνω νότες και να χάνονται οι ρυθμοί και τα λόγια. Τέλος ακολούθησε το τραπέζι για τους ψαλτάδες και τους ιερωμένους που μέσα από κεφαλονίτικα σκώμματα και τραγούδια ολοκληρώθηκε τση Κυράς Υπαπαντής το γιορτάσι. Το σφράγισε η Αργυρή Απέργη χτυπώντας τις καμπάνες με τον αζωλιάτικο τρόπο, που είναι, κτυπάω διπλοκάμπανο, κάνω στάση και ξαναρχίζω και αυτό ακολούθησε τρεις φορές. Δηλαδή, αφιερώνει τη μια φορά στην Υπαπαντή, την άλλη στο χωριό και την περιοχή και την τρίτη στάση στους δικούς της αγαπημένους. Οι φιλοξενούμενοι γιόμισαν τη γαστέρα τους στα σπίτια των Αζολιατών, πράξεις φιλοξενίας και χαράς εορταστικής για χάρη τση Υπαπαντής τους.
Αξίζουν δε πολλά μπράβο στους Επιτρόπους: Γεώργιο Αποστόλη Απέργη που είναι και ο πάρεδρος του χωριού και στον Γεράσιμο Ν. Απέργη. Επίσης, αξίζουν μπράβο σε όλους τους νέους Απεργαίους που έδωσαν το παρόν τους συνεχίζοντας και στηρίζοντας την παράδοση των πατέρων τους, βοηθώντας με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση της Ιεράς Πανήγυρης καθώς, και στις γυναίκες που ετοίμασαν το ζεύκι. Αγαπητοί Αζωλιάτες η Υπαπαντή σας να σας ευλογεί και να σας προσέχει.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

2 3 4 5 6 7 8

 

Related Posts