Μεγάλο το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, συγκινητικός ο Μίκης Θεοδωράκης

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο σημερινό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Διαδηλωτές κατέφθασαν με πούλμαν από όλες τις γωνιές της χώρας, με το κέντρο της πρωτεύουσας να είναι απροσπέλαστο.
Το ραντεβού δόθηκε για σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι. Από χτες ξεκίνησαν πούλμαν από διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με προορισμό την Αθήνα, ενώ νωρίς το πρωί έφτασαν στον Πειραιά εκατοντάδες Κρητικοί. Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα έφτασε και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Παράλληλα, περίπου την ίδια ώρα έφτασε στο κέντρο της Αθήνας και ο στρατηγός εν αποστρατεία Φράγκος Φραγκούλης. Λίγο μετά τις 14.40, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβηκε στην εξέδρα για την ομιλία του, η οποία τελείωσε στις 15.15. «Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες μας που μας κυβερνούν οι αριστεριστές μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ. Για να μην μιλήσω με λόγια σταράτα πατριωτικά φλογερά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ», ανέφερε στην εισαγωγή του.
«Φίλοι και φίλες αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που έφερνε σαν σήμερα 4 Φλεβάρη 1843 τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές», συμπλήρωσε. Παράλληλα σημείωσε ότι πολλές γενιές Σκοπιανών έχουν γαλουχηθεί με το ψέμα ότι είναι απευθείας απόγονοι των βασιλέων της αρχαίας Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Απειλούμαστε από αυτή τη χώρα, τα λένε στο Σύνταγμά τους και στα σχολικά βιβλία», πρόσθεσε, και κατηγόρησε για «εθνομηδενισμό» όσους κάνουν πως δεν βλέπουν. Κλείνοντας την ομιλία του, που συχνά διακοπτόταν από συνθήματα, υπογράμμισε πως πρέπει να αποφασίσει, τελικά, ο κυρίαρχος λαός, μέσα από δημοψήφισμα. «Η Μακεδονία είναι μία. Και ήταν, είναι και θα είναι ελληνική».
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του επιτελείου της ελληνικής αστυνομίας, ο αριθμός των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο του Συντάγματος ανήλθε στους 140.000 και ο αριθμός των λεωφορείων που έφτασαν στην Αθήνα από την περιφέρεια ανέρχεται στα 280. Ωστόσο, η εκτίμηση των διοργανωτών κάνει λόγο για 1,5 εκ. κόσμο σήμερα στο Σύνταγμα.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts