Το Επιμελητήριο μπήκε μπροστά για την λειτουργία του βιολογικού Σκάλας-Πόρου

Η προεκλογική εξαγγελία του προέδρου του Επιμελητηρίου, Σταύρου Σπαθή, πήρε σάρκα και οστά χθες, αφού μόλις το τρίτο συμβούλιο της νέας διοίκησης έλαβε χώρα σε μια πολύπαθη περιοχή για τους επαγγελματίες της Κεφαλονιάς, την Σκάλα.
Αφορμή για το συμβούλιο αυτό ήταν η μη λειτουργία του βιολογικού Σκάλας-Πόρου και η πίεση που πρέπει να ασκήσει το Επιμελητήριο στους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την όσο πιο γρήγορη γίνεται λειτουργία του. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Νίκος Κουρκουμέλης, ο οποίος συνέταξε και το τελικό ψήφισμα. Ωστόσο, πριν φτάσουμε στην ψήφισή του προηγήθηκαν τραγελαφικά πράγματα προερχόμενα από μερίδα συμβούλων της αντιπολίτευσης, που έδειξαν ότι δεν ήθελαν να… ενοχλήσουν τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ, τους άμεσα εμπλεκόμενους. Κάτω από την πίεση του κόσμου όμως που είχε μαζευτεί εκεί τόσο από την Σκάλα όσο και από τον Πόρο ουσιαστικά σύρθηκαν να ψηφίσουν θετικά στο ψήφισμα. Από την αρχή ξεκαθαρίστηκε τόσο από τον πρόεδρο όσο και από τα μέλη της συμπολίτευσης ότι το Επιμελητήριο είναι απλά ένας μοχλός πίεσης προς του αρμόδιους και δεν έχει καμία σχέση με τα τεχνικά θέματα. «Δεν είμαστε αρμόδιοι να λύσουμε τα τεχνικά θέματα του έργου, αλλά να πιέσουμε στο πολιτικό κομμάτι», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λασκαράτος. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Γιώργος Καβαλλιεράτος, που απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση είπε: «Έργο που δεν κυνηγιέται δεν προχωράει. Το σημερινό ψήφισμα πρέπει να φτάσει στα αυτιά αυτών που δεν ακούνε. Εσείς ως αντιπολίτευση αν θέλετε να κάνετε τους απολογητές του Δήμου πάρτε το πάνω σας ενώπιον των κατοίκων που σας παρακολουθούν».

Η αντίδραση και ο διαχωρισμός θέσεων στην αντιπολίτευση
Φυσικό επακόλουθο ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και πρώτα από όλα του επικεφαλής της, Σπύρου Γασπαρινάτου, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενώ πέταξε και μια πιστολιά στον αέρα, ότι δηλαδή δεν πρέπει να ενοχληθεί το Υπουργείο μήπως και απενταχθεί το έργο, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται, αφού στο έργο έχει γίνει προσωρινή παραλαβή από τον Δήμο και από την ΔΕΥΑΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος και αρκετά πιο εριστικός προς το προεδρείο ήταν και ο Παναγής Έρτσος, ο οποίος αναγκάστηκε να ανασκουμπωθεί μετά την κατακραυγή από τον κόσμο. Αντίθετα, ο Μάκης Παπαναστασάτος και ο Σπύρος Βανδώρος από την αρχή ήταν υπέρ της ψήφισης του ψηφίσματος που έφερε ο κ. Κουρκουμέλης. Ο Πολυχρόνης Δενδρινός ζήτησε ομοψυχία από τα μέλη του συμβουλίου και από τους κατοίκους, προκειμένου όλοι μαζί, μέσω του Επιμελητηρίου να πιέσουν να λειτουργήσει ο βιολογικός., Μάλιστα… μάλωσε και αυτούς που χθες δεν βρέθηκαν στην Σκάλα, έτσι ώστε να γεμίσει ασφυκτικά το κτήριο και να φύγει το μήνυμα της ομοψυχίας προς τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η Ελίνα Ζανετοπούλου πήρε τον λόγο και προσπάθησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να μεταξύ μας οι επαγγελματίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι που είναι για το καλό μας και το καλό των κατοίκων. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ μας».

Οι τοποθετήσεις πολιτών και το ψήφισμα για τον βιολογικό
Υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις πολιτών στο χθεσινό συμβούλιο του Επιμελητηρίου στην Σκάλα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, Δημήτρης Ζαπάντης, κατηγόρησε τον Δήμαρχο για τα ψέματα που έχει πει στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Υποστήριξε ότι τους τελευταίους έξι μήνες ο Δήμαρχος, στις συναντήσεις που είχε μαζί του, συνεχίζει να τους κοροϊδεύει λέγοντάς τους ότι από μέρα σε μέρα θα λειτουργήσει ο βιολογικός και ότι πρέπει οι κάτοικοι να συνδεθούν σε αυτόν, την ώρα που δεν ξέρουν που βρίσκονται οι αναμονές της σύνδεσης, η οποία παρεπιπτόντως θα στοιχίσει 600 ευρώ σε κάθε κάτοικο ή επιχείρηση. Ο πρώην Αντιδήμαρχος της περιοχής, Παναγής Σιμωτάς, ζήτησε από το συμβούλιο να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση και το Επιμελητήριο να γίνει μοχλός πίεσης, έτσι ώστε να πιεστούν οι πολιτικοί και να δοθεί λύση στο θέμα. Το ψήφισμα που τελικά συμφωνήθηκε έχει ως εξής:
«Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης δέχθηκε τις έντονες διμαρτυρίες των μελών του από την Σκάλα και από τον Πόρο όσο αναφορά την αναβολή λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής τους, ο οποίος περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα κατασκευάζεται και ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, θεωρώντας ότι ο βιολογικός Σκάλας-Πόρου είναι έργο πνοής και αναγκαίο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, για την υγεία των κατοίκων, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον, δεν κατανοεί την καθυστέρηση και συμμερίζεται την αγωνία και τον προβληματισμό των επιχειρηματιών και του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού από τους αρμόδιους».
Το παραπάνω ψήφισμα θα παραδοθεί στον Δήμο Κεφαλονιάς, στις Τεχνικές του Υπηρεσίες, στην ΔΕΥΑΚ, στην Βουλευτή, στον Αντιπεριφερειάρχη και στο Υπουργείο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts