Θρίλερ με τους Έλληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς

Ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αυτό που έγινε την Πέμπτη στα σύνορα των δυο χωρών αυτή την φορά στην ξηρά. Δυο Έλληνες στρατιωτικοί είναι πλέον και επίσημα κρατούμενοι των Τούρκων.
Η σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών που φέρεται να εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου, ειναι πλέον γνωστή στο πανελλήνιο. Τα όσα ακολούθησαν είναι επίσης γνωστά. Αυτή την ώρα τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού, κρατούνται προφυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παραβίαση συνόρων, παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή και άλλα μικρότερα αδικήματα και θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η ανησυχία στην Αθήνα είναι ότι η Τουρκία μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το περιστατικό και να φθάσει ακόμα και μέχρι πρόταση ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Η εν λόγω ανησυχία όπως αναφέρει το slpress.gr πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ συνήθως αυτά τα περιστατικά λύνονται άμεσα από τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Πάντως κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια πιθανής ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης απάντησε: “Επιτρέψτε μου να σας πω πως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιδέχονται συμψηφισμό και τακτικισμό από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών. Εσείς και εμείς γνωρίζουμε για τους 8 και ταυτόχρονα άλλοι γνωρίζουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ενδεχομένως υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, κάτω από αυτή την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, που έχουν βρει ή προσπαθούν να βρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ή σε άλλες γειτονικές, προφανώς και στην πατρίδα μας, άσυλο ή έναν τρόπο να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Επαναλαμβάνω βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς γειτονίας με βάση τυπικών σχέσεων με βάση τις οποίες οικοδομούμε την παραμονή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά βρισκόμαστε και σε μία λεπτή φάση πρακτικής εφαρμογής της δύσκολης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο δεν είναι παρελθόν, είναι παρόν, είναι μια ζώσα πραγματικότητα”.
Επιπλέον πηγές του υπουργείου εξωτερικών στο OnAlert δήλωσαν οτι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και ασύγκριτες καθώς η μία εχει να κάνει με πραξικοπηματίες ενω η άλλη περίπτωση αφορά στρατιωτικούς που πέρασαν τα σύνορα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν οτι οι στρατιωτικοί διοικητές της Ελλάδας και της Τουρκίας ήρθαν σε επαφή, αλλά τελικά η υπόθεση οδηγήθηκε σε υψηλότερο επίπεδο, με την διπλωματική διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών. Όπως φαίνεται η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύλληψη δυο κατώτατων στελεχών, που έκαναν περιπολία, όπως ακριβώς κάνουν περιπολίες και οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην ίδια περιοχή. Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, με τα επεισόδια στα Ίμια και με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, μας οδηγεί στο να δίνουμε άλλη διάσταση σε ένα καθόλα σύνηθες περιστατικό, δήλωσε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Creta TV. Η πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις που οι στρατιωτικοί της μιας ή της άλλης πλευράς κάνουν μια απλή υπέρβαση της νοητής γραμμής των συνόρων, τότε συνήθως λύνεται αμέσως, με κάποιες τυπικές διαδικασίες, εξήγησε ο στρατηγός Παραγιουδάκης. Αυτή η πρακτική ακολουθείται στο πλαίσιο της «καλής γειτονίας» και λύνεται σε επίπεδο Συντάγματος, ενώ σπάνια φθάνει σε επίπεδο Διοικητού Σώματος.
Η ένταση που επικρατεί στις σχέσεις των δυο χωρών το τελευταίο διάστημα ίσως να έιναι η μόνη εξήγηση για την διάσταση που δόθηκε στο περιστατικό της Πέμπτης. Ένα επεισόδιο στην ξηρά και μάλιστα στον Έβρο όπου οι δυο χώρες διατηρούν μεγάλο αριθμό δυνάμεων. Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη δύναμή της, την 1η Στρατιά, στην συγκεκριμένη περιοχή. Και από ελληνικής πλευράς το Δ’ Σώμα Στρατού είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης “οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ενδέχεται να χρειαστεί να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης. Και αυτό καθιστά την θέση τους πολύ δύσκολη και την δική μας ευθύνη πολύ μεγάλη, ώστε να κινήσουμε γη και ουρανό προκειμένου οι «δικοί μας» να γυρίσουν γρήγορα πίσω στην Πατρίδα!”

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts