Εκστρατεία για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε Αχαΐα και Κεφαλονιά

Με τις δασικές πυρκαγιές να αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλούν τα πολύτιμα δάση μας, και την ανθρώπινη αμέλεια να εξακολουθεί να είναι η κυριότερη αιτία του προβλήματος, το WWF Ελλάς σχεδίασε και ξεκινά την υλοποίηση μιας πρωτότυπης εκστρατείας στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά, με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά».
Ο βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση των πολιτών, ως κεντρικού παράγοντα πρόληψης που θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στη μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών, όσο και στην έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η εν λόγω εκστρατεία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και της ναυτιλιακής εταιρείας Andriaki Shipping που είχε υποστηρίξει δράσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Άνδρο. Άμεσοι συνεργάτες του WWF Ελλάς σε αυτή την προσπάθεια είναι η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Παράλληλα, κρατικοί φορείς σε Αχαΐα και Κεφαλονιά που είναι αρμόδιοι για τις δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν σημαντικά στη βέλτιστη υλοποίηση της εκστρατείας και την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων της.
H Αχαΐα και η Κεφαλονιά επελέγησαν εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών που σημειώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις τοπικές κοινωνίες και οικοσυστήματα, και υποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, την ανάγκη για άμεση λήψη ειδικών μέτρων προστασίας. Τοποθετώντας, λοιπόν, στο επίκεντρο τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο άνθρωπος και με γνώμονα ότι η δημιουργία αίσθησης ενεργής συμμετοχής στους πολίτες συμβάλλει στην επιτυχημένη πρόληψη, μέσα από την εκστρατεία θα υλοποιηθούν δράσεις, όπου τοπικοί φορείς, αλλά και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν ότι η πρόληψη των πυρκαγιών και η προστασία της φύσης είναι υπόθεση όλων μας και αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.
Ειδικότερα, η εκστρατεία περιλαμβάνει δράσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων, διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε μέλη της σχολικής κοινότητας καθώς και υλοποίηση εξειδικευμένων εργαστηρίων κατάρτισης για τους αρμόδιους, για τις δασικές πυρκαγιές, τοπικούς φορείς και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, και των δύο περιοχών. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα εστιάσουν κυρίως στα αίτια δασικών πυρκαγιών σε Αχαΐα και Κεφαλονιά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, στα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης και αποτελεσματικής πρόληψης, στον καταλυτικό ρόλο των πολιτών, ενώ παράλληλα, θα καταρτιστεί και ένα ολοκληρωμένο πακέτο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ενημέρωση των μαθητών γύρω από την ανάγκη προστασίας των δασών μας.
Σκοπός του WWF Ελλάς είναι το σύνολο του ενημερωτικού υλικού που θα παραχθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας (ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ραδιο-τηλεοπτικά αρχεία, κτλ.) να είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του WWF προς όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να υλοποιήσουν κάτι αντίστοιχο στην περιοχή τους, με απώτερο σκοπό τη μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας, εμπλέκοντας περισσότερους πολίτες στη «μάχη» κατά των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο και εξασφαλίζοντας, με αυτό τον τρόπο, την ουσιαστική συνέχεια των προσπαθειών μας. Ο σχεδιασμός της εκστρατείας από το WWF Ελλάς έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι δράσεις που την απαρτίζουν θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018 και θα διαρκέσουν έως και τον Ιανουάριο του 2019. Εντός του επόμενου διαστήματος, θα δημιουργηθεί και ιστότοπος με όλα τα νέα και τα υλικά του προγράμματος, οπότε και θα ενημερωθείτε σχετικά με ξεχωριστή ανακοίνωση.
Η εκστρατεία χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του έργου «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζεις με το μέλλον του τόπου σου. Τοπική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εμπλοκής του κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών» στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπομέτρο A.2.5. «Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των δασών, καθώς επίσης και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών». Προϋπολογισμός 50.000 ευρώ. Δικαιούχος: WWF Ελλάς. Περισσότερες πληροφορίες: Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 2103314893, κιν: 6971859632, i.kantas@wwf.gr, Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη επικοινωνίας περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF Ελλάς, 2103311988, κιν. 6977419972, c.sotiriou@wwf.gr.

Λίγα λόγια το WWF Ελλάς
Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.wwf.gr/

Ιάσονας Κάντας

2

Related Posts