Αγησίλαος Κονιδάρης: «Προς την καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών»

Άκουσα τον Αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Γαλιατσάτο σε συνέντευξή του στο Tornos News να προβλέπει περισσότερες από 300 χιλιάδες διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς φέτος.
Επειδή ασχολούμαι ερευνητικά με τις προβλέψεις των Τουριστικών αφίξεων εδώ και πολλά χρόνια, θέλω να αναφέρω ότι τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας και τα μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούμε τον επιβεβαιώνουν απόλυτα! Η δική μας έρευνα βασίζεται στη συσχέτιση των τάσεων που εμφανίζονται στις αναζητήσεις στην Google με τις πραγματικές αφίξεις. Χωρίς να μπω σε ερευνητικές λεπτομέρειες εδώ, παραθέτω ένα μόνο γράφημα που δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση αν γίνουν σωστά διάφορες επιλογές που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Τουρισμού κάθε περιοχής. Μάλιστα, οι δικές μου προβλέψεις λένε ότι με μεγάλη πιθανότητα οι αφίξεις θα είναι αρκετά πάνω από 300 χιλιάδες. Τα μοντέλα μας προβλέπουν μια ποσοστιαία αύξηση που θα κυμανθεί από 18% έως και 27%. Αυτό απλά σημαίνει ότι, με τα τωρινά δεδομένα, το καλοκαίρι αναμένουμε στην Κεφαλονιά οι διεθνείς αφίξεις (αεροδρόμιο) να είναι κάπου μεταξύ 315 και 340 χιλιάδων επισκεπτών.
Οι αφίξεις και ο Τουρισμός γενικά επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους (διεθνείς σχέσεις, κρίσεις κτλ) και για το λόγο αυτό απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση διότι οι τάσεις μπορεί να αλλάξουν από ένα και μόνο γεγονός. Η γνώμη μου, την οποία έχω εκφράσει εδώ και πολλά χρόνια, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Τουρισμού στα Ιόνια νησιά που:
Θα παρακολουθεί και θα επιβλέπει τον τουρισμό των νησιών με επιστημονικό τρόπο
Θα μπορεί να καταγράφει όλα τα δεδομένα του τουρισμού (όχι μόνο τις αφίξεις) και θα τα διατηρεί Online (διαθέσιμα σε όλους) και
Θα έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύει/εκπαιδεύει όλους τους φορείς του Τουρισμού των Ιονίων Νήσων για τις σύγχρονες τάσεις στον Τουρισμό
Σαν Κεφαλλονίτης βέβαια θέλω πάντα το καλό να γίνεται καλύτερο. Θα ήθελα λοιπόν κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον και η Κεφαλονιά να δει αφίξεις αντίστοιχες της Ζακύθνου (1εκ) και της Κέρκυρας (2εκ). Πάντως, κλείνω με μια νότα αισιοδοξίας αναμένοντας την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τoν Τουρισμό της Κεφαλονιάς και γενικά των Ιονίων Νήσων. Ελπίζω να επιβεβαιωθούμε.

Αγησίλαος Κονιδάρης

Related Posts