Ονοματοδοσία της οδού Αργοστολίου στο Σάμπατς της Σερβίας

Η ονοματοδοσία της οδού Αργοστολίου στο Σάμπατς της Σερβίας αποτελεί εκδήλωση που συμβάλλει στην αναθέρμανση και περεταίρω προώθηση των φιλικών σχέσεων Κεφαλονιάς και Σερβίας.
Η αδελφοποίηση της πόλης του Αργοστολίου και της πόλης του Σάμπατς της Σερβίας που ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 1995 ήταν μια πρωτοβουλία που οδήγησε στη ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και σε σημαντικές δράσεις σε πολλούς τομείς.
Ακολούθησαν, όπως είναι γνωστό, αδελφοποιήσεις: του Δήμου Ληξουρίου με το Δήμο Βόζντοβατς, της Κοινότητας Μεταξάτων με το Δήμο της Σοκομπάνια και της Κοινότητας Σκάλας με το Δήμο της Τσόκα.
Προηγήθηκαν οι φιλοξενίες παιδιών στην Κεφαλλονιά, οι αποστολές τροφίμων και υγειονομικού υλικού στη Σερβία και οι επισκέψεις αντιπροσωπειών.
Σημαντικές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια ήσαν οι ανταλλαγές πολιτιστικών συγκροτημάτων, αθλητικών σωματείων και Σχολείων. Σημαντικές στιγμές που έχουν μείνει στη μνήμη μας ήταν παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο “Κέφαλος”:
Tης Κρατικής Όπερας του Βελιγραδίου με την Όπερα “Ριγκολέτο”.
Της Συμφωνική Ορχήστρας του Κρατικού Θεάτρου Βελιγραδίου.
Της Συμφωνικής Ορχήστρας της Κρατικής Τηλεόρασης της Σερβίας.
Της Ακαδημίας Μπαλέτου “Lujo Davico” του Βελιγραδίου με την παράσταση “Καρυοθραύστης”.
To 2009, μετά από πρόταση του κ.Βίκτωρα Ρουχωτά Επίτιμου Προξένου της Σερβίας και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελιγραδίου, δόθηκαν σε δρόμους της πόλης του Βελιγραδίου τα ονόματα “Οδός Κεφαλλονιάς” και “Οδός Ληξουρίου”.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης και μετά από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς δόθηκαν: το Σεπτέμβριο 2017, σε δρόμο στο Ληξούρι η ονομασία Οδός Βόζντοβατς και τον Οκτώβριο 2017 στο Αργοστόλι, Οδός Σάμπατς.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2018 έγινε η τελετή ονοματοδοσίας της οδού Αργοστολίου στο Σάμπατς. Η εκδήλωση αυτή ήταν συνέχεια μια συνεχούς πορείας φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγύης.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος του Σάμπατς Neboica Zelenovic, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμπατς Νemania Pajic, o Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ.Άγγελος Κωνσταντάκης που εκπροσώπησε το Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση που χρειάστηκε να αναχωρήσει εκτάκτως, καθώς και ο κ.Βίκτωρας Ρουχωτάς Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας.
Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων της Κεφαλλονιάς: ο κ.Γεράσιμος Τιμοθεάτος Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς, ο κ.Κυριάκος Σταμούλης εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς, ο κ.Κώστας Γρηγορόπουλος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, η κ.Γιάννα Κουλουμπή δημοσιογράφος και η ανδρική χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ με μαέστρο τον κ.Άγγελο Μουρελάτο, με το διακεκριμένο σολίστα κ.Δημήτρη Σιγαλό και στην ορχήστρα τους μαέστρους κ.Γεράσιμο Γιωργόπουλο και κ.Βασίλη Καλογερά.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι του Σάμπατς μεταξύ των οποίων και το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα Ambrasevic.
Οι κανταδόροι της ΚΕΔΗΚΕ πρόσφεραν μια μαγευτική βραδιά που καλύφθηκε και από την Κρατική Τηλεόραση και τα Μέσα Ενημέρωση της Σερβίας. Η Κεφαλλονιά, όλες αυτές τις μέρες, είχε μια εντυπωσιακή προβολή από τα Μέσα Ενημέρωση της Σερβίας με παρουσιάσεις και αφιερώματα.
Επίσης η αντιπροσωπεία από την Κεφαλονιά είχε συναντήσεις με αντίστοιχους φορείς στο Βελιγράδι και στο Σάμπατς.
Ο κ.Βίκτωρας Ρουχωτάς Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας επιθυμεί να ευχαριστήσει τα Δημοτικά Συμβούλια Κεφαλλονιάς και Σάμπατς για τις αποφάσεις τους, τις Δημοτικές Κοινότητες Αργοστολίου και Ληξουρίου με τους Προέδρους κ.Λούκα Νιφοράτο και κ.Δημήτρη Μαρκέτο, τους Δημάρχους κ.Αλέξανδρο Παρίση και Neboica Zelenovic, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ κ.Άγγελο Κωνσταντάκη, την ανδρική χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ και το μαέστρο κ.Άγγελο Μουρελάτο καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην αποστολή.
Ευχαριστεί το Συνεταιρισμό Ρομπόλας Κεφαλλονιάς και τον οινοποιείο Μάκη Χαρτουλιάρη για την προσφορά κρασιών καθώς και τον κ. Κυριάκο Σταμούλη και τον κ.Σταύρο Σπαθή για την προσφορά παραδοσιακών προϊόντων της Κεφαλλονιάς.
Ευχαριστεί επίσης τη ζωγράφο Vladanca Veselinovic που ζει και δραστηριοποιείται στη Σάμη Κεφαλονιάς για την προσφορά καλλιτεχνικών έργων.
Ευχαριστεί επίσης θερμά το Δήμο Βόζντοβατς, το Δήμο Σάμπατς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ambracevic για τη θαυμάσια φιλοξενία που πρόσφεραν στην αποστολή από την Κεφαλλονιά καθώς και την Κρατική Τηλεόραση της Σερβίας που κάλυψε τις εκδηλώσεις.

ΒΙΚΤΩΡ ΡΟΥΧΩΤΑΣ
Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας

Related Posts