25 χρόνια από την ίδρυση της Κεφαλληνιακής Χορωδίας

Σαν χθές, στις 12 Μαρτίου του 1993, μαζί με φίλους και συνεργάτες ιδρύσαμε την ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ. Μία ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της χορωδίας είχαμε παρουσιάσει πριν 5 χρόνια στην επέτειο των 20 χρόνων.
Σήμερα λοιπόν 25 χρόνια μετά, επανεκτιμώντας την αξία εκείνης της προσπάθειας διακρίνω σε αυτήν όχι μόνον μουσικά επιτεύγματα, αλλά κυρίως επιτυχίες που αφορούν σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Μέσα στην Κεφαλληνιακή Χορωδία δημιουργήθηκαν σχέσεις επαγγελματικές, φιλικές ακόμα και σχέσεις ζωής που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ, αντιθέτως έδεσαν σφικτά και κράτησαν στο πέρασμα των χρόνων μέχρι και τώρα. Και αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία σε μία ομαδική δουλειά. Ζώντας από πρώτο χέρι την οργάνωση και το στήσιμο όλης εκείνης της προσπάθειας πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα την επιτυχία να συνυπάρξουν μέσα στην ομάδα διαφορετικοί χαρακτήρες ανθρώπων και να συμπράξουν με μοναδικό κίνητρο το συντραγούδισμα. Να αναφερθώ στους ακούραστους χορωδούς της παλιάς γενιάς που πλαισίωσαν τους νέους με θέρμη και τους μετέδωσαν το πάθος τους για τη χορωδία. Να αναφερθώ και στους νέους τότε ανθρώπους που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε χορωδία και οι οποίοι με τις γνώσεις, τις ευαισθησίες και τον δημιουργικό προβληματισμό τους συνέβαλαν στο όλο εγχείρημα για την ανανέωση του χορωδιακού τραγουδιού τότε.
Επιδιώκαμε πάντα τα δύσκολα μουσικά επιτεύγματα, για τα οποία επιστρατεύαμε τη maximum προσπάθεια, θέλαμε το a cappela χορωδιακό τραγούδι και απολαμβάναμε όλοι μας και κυρίως μαζί, να φτιάχνουμε κάθε ώρα και στιγμή μία “ορχήστρα φωνών”. Τολμήσαμε να καινοτομήσουμε να σπάσουμε τα καλούπια εκείνης της εποχής, φτιάξαμε νεανική, ανδρική χορωδία a cappela αλλά και μεικτή, γίναμε συμπαγής ομάδα δημιουργίας, που επειδή η μουσική ήταν το πρώτο μας μέλημα όλες οι δυσκολίες και τα αρνητικά που θα μπορούσαν να προκύψουν σε μία ομάδα, δεν προλάβαιναν να αναπτυχθούν γιατί ο στόχος όλων ήταν ένας και μόνο: ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΣ ΗΧΟΣ, ΑΡΜΟΝΙΑ ΦΩΝΩΝ. Αγαπητοί φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι της Κεφαλληνιακής Χορωδίας σας ευχαριστώ για τις αναμνήσεις που συνδημιουργήσαμε και που ειμαι σίγουρος ότι συντροφεύουν όλους μας στο πέρασμα των χρόνων. Πιθανόν να τα ξαναθυμηθούμε όλα αυτά σε μία reunion εορταστική-επετειακή συναυλία, γεμάτη αναμνήσεις.

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Related Posts