«Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας στις Αλυκές Ποταμού, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και οι Αντιπεριφερειάρχες Διονύσιος Μπάστας (Τομέας Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων και Εμπορίου) και Ιωάννης Φοντάνας (Πρωτογενής Τομέας και Εξωστρέφεια) με αφορμή την παρουσίαση των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’Οίκον» και «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
Όπως επισήμανε ο κ.Γαλιατσάτος στόχος των δυο προγραμμάτων είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες δραστηριότητες επ’ ωφελεία είτε των κατοικιών και των ενοικιαζόμενων δωματίων -όπως είναι το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας-, είτε των νέων δραστηριοτήτων που μπορεί να αναπτυχθούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, μέσω του προγράμματος των νέων γεωργών.

Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον
Ειδικότερα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν, μεταξύ άλλων στη θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, κ.α. Για τα Ιόνια Νησιά, ο κ.Γαλιατσάτος έχει εξασφαλίσει το συνολικό ποσό των 6.178.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.937.000 ευρώ προέρχονται από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 και τα 3.241.000 ευρώ είναι επιπρόσθετης δημόσιας δαπάνης από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Μέσω του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα σε συμπολίτες μας που έχουν μια οικονομική δυσκολία να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους ή τις μικρές τους επιχειρήσεις και με τον τρόπο αυτό να εξοικονομήσουν εν τοις πράγμασι μεγάλες ποσότητες καταναλισκόμενης ενέργειας που είναι πολύ εξαιρετικό ζήτημα για την εποχή μας», επισήμανε ο κ.Γαλιατσάτος. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους από τα Ιόνια Νησιά ξεκινάει τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 μέχρι εξαντλήσεως των πόρων.
Όπως επισήμανε ο κ.Μπάστας για τα νοικοκυριά, η επιδότηση αφορά στην α’κατοικία, ενώ πρόσθεσε ότι για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων, ώστε να καθορισθούν οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το πρόγραμμα. Πρόγραμμα για «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κάλεσμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους νέους γεωργούς απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Εξωστρέφειας Ιωάννης Φοντάνας, τονίζοντας ότι παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης που έγιναν πέρσι, η συμμετοχή στην πρώτη πρόσκληση δεν ήταν η αναμενόμενη. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου, ενώ δικαιούχοι είναι όσοι εγγράφηκαν στον ΟΣΔΕ το 2017. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τους δικτυακούς τόπους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (www.pin.gr) και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), όπου είναι αναρτημένη η πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ για την ορθή συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας μπορούν να επισκέπτονται τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.
«Αυτό το πρόγραμμα μαζί με άλλα προγράμματα και με τη στήριξη της Περιφέρειας, σε βάθος χρόνου, μπορεί να εγγυηθούν τη δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, η οποία θα παράσχει θέσεις εργασίας σταθερές, μόνιμες και καλό εισόδημα», δήλωσε ο κ.Γαλιατσάτος. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , ηλικίας 18-41 ετών.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts