Στριμώχνουν την Τουρκία στη Βάρνα Ελλάδα και Ε.Ε.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα, στην αποψινή κρίσιμη Σύνοδο της Ε.Ε. με την Τουρκία, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, που το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση, με σειρά προκλητικών δηλώσεων κατά της Ευρώπης, θα έρθει αντιμέτωπος με την πλευρά των Βρυξελλών, η οποία πηγαίνει ενισχυμένη με τις υπογραφές 28 κρατών-μελών, που καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν πάει στη Σύνοδο της Βάρνας με μια μακρά λίστα αιτημάτων. Στη λίστα του Ερντογάν καταγράφονται τα εξής:
-Αίτημα για την απόδοση στην Τουρκία άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό, αλλά με τρόπο πιο άμεσο, πιο γρήγορο και συνδεδεμένο με τον τουρκικό προϋπολογισμό.
-Αίτημα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος με την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την Ε.Ε., αίτημα που υπήρχε και στη συνάντηση της Αντάλιας πριν από δύο χρόνια.
-Αίτημα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. (στους τομείς των υπηρεσιών και των δημοσίων συμβάσεων).
-Ξεκάθαρη ενταξιακή προοπτική στην Ε.Ε. με άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
-Εξασφάλιση και γρηγορότερη διαδικασία απόδοσης στην Τουρκία των λεγόμενων προ-ενταξιακών κονδυλίων.
Αναμένεται να τονίσει, μάλιστα, στους προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ ότι όλα αυτά τα είχαν υποσχεθεί στην Άγκυρα και αθέτησαν τον λόγο τους, θα θέσει επιχειρήματα σε σχέση με τη χλιαρή αντίδραση της Ε.Ε. στο αποτυχημένο πραξικόπημα και θα τους ζητήσει αναγνώριση της δράσης της χώρας του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (με το δικό του, βέβαια, ορισμό) και στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. για το ίδιο θέμα. Η πλευρά Τουσκ-Γιούνκερ θα ζητήσει από την Τουρκία:
-Να τερματίσει την παράνομη δράση στην ανατολική Μεσόγειο.
-Να σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο.
-Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
-Να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts