Τρόμος στη Συρία, έπεσαν οι πρώτοι πύραυλοι, ζεσταίνουν τα αεροπλάνα τους οι Ρώσοι

Συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος εξαπέλυσαν στις 4:00 ξημερώματα ώρα Ελλάδος οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις «χημικές οπλικές δυνατότητες» του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπου νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις, και τουλάχιστον δύο στρατιωτικές αποθήκες κοντά στην πόλη Χομς. Η ερευνητική μονάδα πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων. Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ. Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι επελέγησαν και οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με μέριμνα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες δυνάμεις, σε μια έμμεση αναφορά στους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στη Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τα δυτικά βλήματα δεν πλησίασαν τις δύο μεγάλες βάσεις που διαθέτει στη Συρία, τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και την αεροπορική μονάδα Χμέιμιμ. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Για τρεις άμαχους τραυματίες στη Χομς κάνει λόγο το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Sputnik τοποθετεί τον αριθμό των τραυματιών σε έξι.

Σε αναμονή Ρώσοι και Ιρανοί
Οι επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον στόχων στη Συρία θα έχουν συνέπειες, προειδοποίησε ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ. «Οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν. Εκ νέου μας απειλούν», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, κ. Αντόνοφ. «Έχουμε προειδοποιήσει πως τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες». Τόνισε πως η ευθύνη για το τι θα ακολουθήσει ανήκει αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και το Παρίσι. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες για τι μορφές θα μπορούσε να λάβει η ρωσική αντίδραση. Τα Δυτικά πλήγματα εστίασαν σε τρεις εγκαταστάσεις που φέρεται να ανήκουν στο οικοσύστημα χημικών εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος, και δεν έπληξαν τις περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις, κάτι που επιβεβαίωσε και η Μόσχα. Αιχμές για την απόφαση της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ, να βομβαρδίσουν την περιοχή της Δαμασκού άφησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επισημαίνοντας ειρωνικά πως μόνο «πραγματικά ξεχωριστές» χώρες βομβαρδίζουν πρωτεύουσες άλλων χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας. «Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό περί ηθικής ηγεσίας στον κόσμο και δηλώνουν πως είναι ξεχωριστοί. Πρέπει να είσαι πραγματικά ξεχωριστός για να βομβαρδίσεις την πρωτεύουσα της Συρίας». Σε απερίφραστη καταδίκη των Δυτικών επιχειρήσεων προέβη και το Ιράν, επίσης μεγάλος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ. Για «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράν Κουσαέμι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο IRNA. Προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα είναι υπεύθυνη για τις «διεθνείς και τοπικές συνέπειες αυτής της περιπέτειας». Υποστήριξε πως η στρατιωτική επέμβαση συνιστά αντίδραση στην ήττα των «τρομοκρατών» στο Χαλέπι και στην ανατολική Γκούτα, όπου φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά όπλα από τις συριακές δυνάμεις πριν λίγες ημέρες.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts