Υποβολή αιτήσεων συνταξιούχων στο Συνήγορο του Πολίτη

Ενημερώνουμε τους πολιτικούς συνταξιούχους, τέως δημοσίους υπαλλήλους, με αφορμή την υποβολή αιτήσεων συνταξιούχων στο Συνήγορο του Πολίτη, για τις λαθεμένες παρακρατήσεις στις συντάξεις των Ν.3986/2011 υπέρ ΑΚΑΓΕ και 4093/2012, τα εξής:
Με σειρά εγγράφων και παραστάσεών μας στο Υπουργείο Εργασίας ζητήσαμε την άμεση διακοπή της λαθεμένης κράτησης του Ν.3986/2011 κατά τον επανυπολογισμό της επικουρικής σύνταξης με το Ν.4387/2016, για τους συνταξιούχους που ελάμβαναν επικουρική σύνταξη άνω των 300,01 ευρώ. Κατά πληροφορίες μας δικαιούχοι είναι 220.000 συνταξιούχοι περίπου με πιθανό ποσό επιστροφής 60.000.000 ευρώ. (αναφερόμαστε μόνο στους υπαλλήλους του Δημοσίου και όχι των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΔΕΚΟ). Για τις κρατήσεις του Ν.4093/2012 με υπόδειξή μας πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την αντισυνταγματικότητα αυτών των διατάξεων, με τις οποίες περικόπηκαν οι συντάξεις αθροιστικά, κύρια, επικουρική και μετοχικό μέρισμα (ΜΤΠΥ). Αναμένεται η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων.
Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (απόφαση 244/2017 Ελ. Συνεδρίου) κατά την εκτίμησή μας, η διακοπή της ανέρχεται για τον κρατικό προϋπολογισμό στα 10.000.000 το μήνα και σε 120.000.000 εκατ. το χρόνο. Ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να πληροφορήσει άμεσα τους συνταξιούχους, τέως δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, με ποιο τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση του Ελ. Συνεδρίου, για να αποφευχθεί η συνεχής ταλαιπωρία των συνταξιούχων με την υποβολή αιτήσεων και προσφυγή στα Δικαστήρια, κυρίως στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμόδιο σε δεύτερο βαθμό για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των κύριων συντάξεων. Συνεχίζεται όμως, η υποβολή αιτήσεων στο ΕΤΕΑΕΠ και στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τελικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Υπουργό κ. Αχτσιόγλου και Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, ζητούμε ακόμα μια φορά να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις για τη διακοπή των εισφορών και τον τρόπο επιστροφής των παρανόμων κρατήσεων, όπως ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και οι αποφάσεις των Ανώτατων Διοικητικών Δικαστηρίων της Χώρας.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας
Χρ. Μπουρδούκης      Ερμ. Λινάρδος

Related Posts