Υποχρεωτική προσχολική αγωγή και στην Κεφαλονιά

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε έξι Δήμους της Περιφέρειάς μας, στους Δήμους Παξών, Λευκάδας, Μεγανησίου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου (ΦΕΚ 1566/5-5-2018).
Ενημερώνουμε του γονείς και κηδεμόνες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, που έχουν γίνει τεσσάρων ετών έως 31/12/2017, για την υποχρεωτική πλέον φοίτηση και τους καλούμε να προσέλθουν για την εγγραφή στο Νηπιαγωγείο έως την 18/5/2018. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι κατάκτηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, που την υποστήριξε ως θεσμό, την καθιέρωσε και την εφαρμόζει με μεγάλη προσπάθεια, παρά τις πολλές αντιδράσεις και τα εμπόδια που βάζουν ακόμα όσοι διαφωνούν. Αποτελεί μέτρο μεγάλης κοινωνικής προσφοράς και παιδαγωγικής αξίας, συμβάλλοντας στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών στον κατάλληλο εκπαιδευτικά χώρο. Η επιλογή των Δήμων πρώτης εφαρμογής της υποχρεωτικότητας, έγινε με βάση τη βέβαιη και ασφαλή υποστήριξη του μέτρου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από πλευράς επάρκειας και καταλληλότητας των κτιριακών υποδομών στα Νηπιαγωγεία μας, όπως αυτά εκτιμήθηκαν από τις τριμερείς επιτροπές, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Δήμο.
Οι 184 Δήμοι στους οποίους εφαρμόζεται το μέτρο από το σχολικό έτος 2018-19, είναι μια πολύ καλή αρχή, ενώ δίνεται το περιθώριο σε δύο ακόμη χρόνια να διατεθούν οι απαιτούμενοι χώροι και αίθουσες νηπιαγωγείων, για την καθολική εφαρμογή και στους 325 Δήμους της χώρας. Στη δική μας Περιφέρεια καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεύρυνση της εφαρμογής από τον πρώτο χρόνο, και είμαστε αισιόδοξοι ότι στην επόμενη φάση θα υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειάς μας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
Κωνσταντίνος Γκούσης

Related Posts