Βαγγέλης Βαλλιάνος: «Γιατί δεν παραβρέθηκα στην “ενημέρωση” για την επισκευή των σχολείων»

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκα την πρόσφατη ανακοίνωση της Ν.Ε. του Τ.Ε.Ε. σχετικά με την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Επισκευή και ενίσχυση σχολικών μονάδων Κεφαλονιάς» (!) από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Κτηριακών Υποδομών, κ. Βασίλειο Καραγιάννη την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο σε Αργοστόλι και Ληξούρι αντίστοιχα.
Τα συναισθήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι θυμός, οργή και αγανάκτηση. Ειλικρινά και χωρίς υπερβολές, το τοπικό Τ.Ε.Ε. μετατράπηκε σε ένα άτυπο γραφείο τύπου της κ. βουλευτή. Καλύτερο ξέπλυμα των ευθυνών της κ. Βουλευτή και της κυβέρνησης από το τοπικό ΤΕΕ δε θα μπορούσε να υπάρξει. Μάλιστα στην ανακοίνωση της κ. Βουλευτή και του τοπικού Τ.Ε.Ε. (που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό) δεν βρέθηκε ούτε μισή κουβέντα αυτοκριτικής για το γεγονός ότι 4,5 χρόνια μετά τους σεισμούς δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα βήματα για τα σχολικά κτίρια. Και μάλιστα κάτω από την έντονη πίεση της ΕΛΜΕΚΙ, των συλλόγων γονέων και άλλων φορέων χρόνια τώρα. Δηλαδή η ανακοίνωση «πανηγυρίζει» για το γεγονός ότι μετά από 4,5 χρόνια παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό οι μελέτες επισκευής – ενίσχυσης των σχολικών κτιρίων;
Καμία δέσμευση δεν δόθηκε για κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ληξούρι, αίτημα ώριμο και απόλυτα δίκαιο που χρόνια τώρα διεκδικείται από τους μαζικούς φορείς. Ούτε μισή κουβέντα εκ μέρους της κυβέρνησης και του Τ.Ε.Ε. δεν ειπώθηκε ότι 4,5 χρόνια τώρα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στην Παλική και την υπόλοιπη Κεφαλονιά κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια. Ούτε μισή κουβέντα εκ μέρους της κυβέρνησης και του Τ.Ε.Ε. δεν ειπώθηκε σχετικά με την σημερινή κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Παλικής και στην επαρχιακή οδό Αργοστολίου-Ληξουρίου. Ούτε μισή κουβέντα εκ μέρους της κυβέρνησης και του Τ.Ε.Ε. δεν ειπώθηκε σχετικά με τις Εργατικές Κατοικίες Ληξουρίου, όπου οι δικαιούχοι βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό, εξευτελισμό και περιφρόνηση. Εκεί η κοροϊδία πάει σύννεφο.
Ούτε μισή κουβέντα εκ μέρους της κυβέρνησης και του Τ.Ε.Ε. δεν ειπώθηκε σχετικά με την υπολειτουργία του ΤΑΣ Ληξουρίου. Από τις 15/12/2017 έως σήμερα δεν πραγματοποιείται καμία αυτοψία, δεν προχωράει καμιά υπόθεση του ΤΑΣ. Αυτό συμβαίνει καθώς κυβέρνηση (συναρμόδια υπουργεία και Αποκεντρωμένη) πετούν μεταξύ τους το μπαλάκι των ευθυνών σχετικά με την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των μηχανικών του ΤΑΣ Αχαΐας που καλύπτει και τις ανάγκες της Κεφαλονιάς. Επίσης, η καταβολή των δόσεων των δικαιούχων επισκευής ή ανακατασκευής σεισμόπληκτων κτιρίων καθυστερεί από τρεις μήνες και άνω.
Ούτε μισή κουβέντα εκ μέρους της κυβέρνησης και του Τ.Ε.Ε. δεν ειπώθηκε σχετικά με το σμπαραλιασμένο δίκτυο Ύδρευσης της Παλικής, για το νερό που δεν πίνεται αν και το πληρώνουμε πανάκριβα που η ευθύνη εξίσου βαραίνει και το Δήμο Κεφαλονιάς. Ούτε μισή κουβέντα εκ μέρους της κυβέρνησης και του Τ.Ε.Ε. δεν ειπώθηκε σχετικά με τα δημοτικά κτίρια (Παλιό Δημαρχείο Ληξουρίου, Δημοτικό Θέατρο, Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη) που η ευθύνη εξίσου βαραίνει και το Δήμο Κεφαλονιάς. Απ’ ότι φαίνεται κυβέρνηση και τοπικό Τ.Ε.Ε. νιώθουν «περήφανοι» για την πρόοδο όλων των έργων σχετικά με την Αποκατάσταση κτιρίων και λοιπών υποδομών από τους σεισμούς του 2014.
Βέβαια, δε θα περίμενε κανείς τίποτα παραπάνω από μια κυβέρνηση που «θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο κι ένα νόμο», από μια κυβέρνηση που θα φώναζε με στεντόρεια (υποτίθεται) φωνή «Go back κυρία Μέρκελ», από μια κυβέρνηση που «δε θα έβγαζε στο σφυρί κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και άλλα πολλά κωμικοτραγικά. Είναι αυτή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η προηγούμενη του κ. Σαμαρά, που αντιμετωπίζουν και τους σεισμόπληκτους, όπως συνολικά την πολιτική προστασία στη χώρα μας, ως ένα «βάρος» οικονομικό, ένα «άχρηστο» κονδύλι. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και το κεφάλαιο συνολικότερα δεν διαβλέπουν, προς το παρόν, κερδοφορία από έργα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές), σε αντίθεση με άλλα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα (εθνικές οδοί κλπ.). Ακόμα, για την Ε.Ε. δεν θεωρούνται επιλέξιμα τα έργα πολιτικής προστασίας και δεν επιδοτούνται αν δεν προκαλείται από κάποιο έντονο φυσικό γεγονός ζημία μεγαλύτερη του 2% του Α.Ε.Π. σε επίπεδο περιφέρειας!
Δεν θα περίμενε, λοιπόν, τίποτα παραπάνω κάποιος όταν αυτό το σύστημα, αυτή η πολιτική που υπηρετείται από την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και σε καμία περίπτωση δεν έχει στο επίκεντρο της την προστασία των σεισμόπληκτων και των πληγέντων γενικότερα από φυσικές καταστροφές. Ακριβώς, αυτή είναι η αντίφαση του συστήματος αυτού: Από τη μια πλευρά να υπάρχει τεράστια τεχνολογική εξέλιξη και πολύ ικανό και εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, και από την άλλη πλευρά ο λαός να μένει παντελώς απροστάτευτος σε κάθε είδους φυσικά φαινόμενα και να περνούν πολλά χρόνια ως την αποκατάσταση (;) των ζημιών. Ο λαός της Παλλικής και της Κεφαλονιάς, στην πράξη θα πρέπει να οργανώσει τον αγώνα του και να ανατρέψει, να συντρίψει την σημερινή βάρβαρη πολιτική και να θέσει ως στόχο μια πολιτική που θα υπηρετεί τα γνήσια, τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα. Για τους παραπάνω λόγους θεώρησα επιβεβλημένο να μην νομιμοποιήσω στη συνείδηση μου το κακοστημένο πανηγύρι της «ενημέρωσης» για τις μελέτες επισκευών των σχολικών κτιρίων.

Βαγγέλης Β. Βαλλιάνος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
Μέλος Τ.Ε.Ε

Related Posts