Διένεξη μεταξύ της Ν.Ε. ΤΕΕ Κεφαλληνίας-Ιθάκης και του Γεράσιμου Δαναλάτου

Σε ανταλλαγή δημόσιων επιστολών προχώρησαν ο Γεράσιμος Δαναλάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Κεφαλληνίας-Ιθάκης αναφορικά με την προχθεσινή σύσκεψη για τα πέντε σχολικά κτήρια της Κεφαλονιάς.

Επιστολή Γεράσιμου Δαναλάτου
Σχετικώς με την ανακοίνωση του τοπικού ΤΕΕ που αναρτήθηκε χθες 14/5 στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με την ενημέρωση για τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων, θέλουμε πραγματικά να εκφράσουμε την απορία μας για τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στην συνάντηση του Σαββάτου 12/5, με τις ΚΤΥΠ και τη Βουλευτή το πρωί στο Αργοστόλι. Μας δημιούργησε περιέργεια είναι αλήθεια η πρόσκληση για τη συνάντηση, όπως τέλος και η ίδια η συνάντηση, για τους σκοπούς της οργάνωσής της. Τόσον καιρό , δεν έχετε ακούσει τίποτε για τις αντιδράσεις αυτών των σχολικών κοινοτήτων της ΕΛΜΕΚΙ, του 2ου Γυμνασίου, του 4ου Δημοτικού, και των άλλων σχολείων; Προφανώς και ναι! Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγινε η συνάντηση. Για να πεισθούν οι «κακόπιστοι».
Για να αμβλυνθούν οι «γωνίες» και οι αντιδράσεις για τις συγκεκριμένες επισκευές. Δεν τοποθετήθηκαν στη συνάντηση αγαπητό ΤΕΕ αυτοί που αναφέρεις όπως το αναφέρεις, αλλά πρωτίστως τοποθετήθηκαν αρνητικά και με επιχειρήματα , οι Εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι γονέων του 2ου του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου και 4ου Δημοτικού. Και δεν ακολούθησε συζήτηση (έτσι απλά όπως αναφέρεις) ανταλλαγής ιδεών για την επισκευή, αλλά μια καθολική αντίδραση για το έκτρωμα που πάει να γίνει. Με πολυπληθείς γενικές συνελεύσεις και ομόφωνα, ο σύλλογος γονέων αλλά και διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου, αντιδρά με επιχειρήματα που δεν καταρρίπτονται, στην επαναφορά του σχολείου στο παλιό κτίριο. Ειπώθηκε στη συνάντηση από εκπαιδευτικούς του 2ου αλλά και του 3ου Γυμνασίου και από γονείς του συλλόγου κάτι που σίγουρα είναι οξύμωρο, κάτι που έκανε ότι δεν κατάλαβε ο κος Καραγιάννης των ΚΤΥΠ, κάτι που αναπαράχθηκε και στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά μισό. Ναι!, προτιμούμε τις παράγκες για σχολείο παρά να επιστρέψουμε στο παλιό κτίριο. Ας προβληματίσει αυτό τους ανευθυνουπεύθυνους.
Όμως, αυτό ως μια βραχεία μεταβατική λύση, αφού διεκδικούμε ένα νέο σχολείο, ένα σχολείο αντάξιο των παιδιών και των αναγκών τους, το 2018. Πόσες φορές και πως θα πρέπει να το πούμε για να ακουστεί; Ένα σχολείο ασφαλές και λειτουργικό και όχι ένα ερείπιο – έκτρωμα που μοιάζει κυριολεκτικά με φυλακή, φτιασιδωμένο για μια ακόμη φορά με χρήματα που ουσιαστικά θα πέσουν σε μια μαύρη τρύπα έως τον επόμενο σεισμό. Βρήκαμε τα 1.740.000 και πάμε!. Δεν έχει σημασία που πάμε! Στο τέλος αγαπητό ΤΕΕ παίρνεις θέση, αλλά δυστυχώς αλλήθωρα. Προσπαθείς να καθησυχάσεις τον κόσμο που αντιδρά αλλά με τρόπο άκομψο και έτσι όπως δεν αρμόζει. Συντονισμένο με τις ΚΤΥΠ τη Βουλευτή αλλά και το Δήμο (ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη για αυτό που συμβαίνει, αφού μετά τους σεισμούς του 2014 που είχε την μεγάλη ευκαιρία, δεν ζήτησε νέα σχολεία, κάτι που έκανε τώρα μετά από την πίεση της Εκπ/κής κοινότητας- Συλλόγων γονέων –ΕΛΜΕ, αλλά ίσως λίγο αργά), αναπαράγεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτε, την επισκευή. Όλοι μαζί δηλ. γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τους πολλούς. Τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις τους και τις προτάσεις τους. Επιμένουμε γιατί πρέπει, και θα αντιδράσουμε στα σχέδια που είναι εναντίον των παιδιών μας.

Γεράσιμος Δαναλάτος
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου

Απάντηση Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ
Αξιότιμε Κύριε Δαναλάτε, το θέμα των επισκευών των σχολείων της Κεφαλονιάς απασχολεί την τοπική κοινωνία από τους σεισμούς του 2014 έως σήμερα και θα την απασχολήσει, δικαίως, για αρκετό ακόμη χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων για τις οποίες είμαστε ενήμεροι, όχι εξ’ ακοής όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, αλλά εκ των έσω, καθώς έχουμε και εμείς παιδιά που φοιτούν στα εν λόγω σχολεία. Όταν οι Κτηριακές Υποδομές ήρθαν σε επαφή μαζί μας για την διοργάνωση της σχετικής εκδήλωσης, το θεωρήσαμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε εφ’ ενός να ενημερωθούμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μελετών επισκευής και ενίσχυσης, αφ’ ετέρου να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να εκδηλώσουν τις αντιρρήσεις τους και να καταθέσουν τις αντιπροτάσεις τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς ακούστηκαν και καταγράφηκαν όλες οι απόψεις.
Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Κτ.Υπ. κατέστη σαφές ότι δεν είναι στη δική τους ευχέρεια η απόφαση για τη λειτουργία ή όχι ενός σχολείου είτε για την κατασκευή ενός νέου σχολικού κτιρίου. Για αυτές τις αποφάσεις υπεύθυνος είναι ο Δήμος, ο οποίος σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μπορεί να καταθέσει προτάσεις μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Εμείς, ως ΤΕΕ ζητούμε την άμεση επισκευή και ενίσχυση των πληγέντων κτιρίων σύμφωνα με τους κανονισμούς, μη αποδεχόμενοι την περίπτωση να παραμείνουν στο έλεος της εγκατάλειψης και της βέβαιης περεταίρω καταστροφής. Παράλληλα συντασσόμαστε με τις διεκδικήσεις της κοινωνίας μας για νέα σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα και θέτουμε εαυτούς στη διάθεση όλων των φορέων ώστε να προσφέρουμε τις τεχνικές μας γνώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ήδη, είμαστε σε επικοινωνία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού ώστε να εξετάσουμε προσεκτικά τις κατατεθειμένες μελέτες που αφορούν το σχολείο, να καταγράψουμε όλα τα λειτουργικά προβλήματα του κτιρίου και ενδεχομένως να προτείνουμε κατάλληλες τεχνικές λύσεις. Κύριε Δαναλάτε, αν και ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ, δεν συνηθίζουμε την ανταλλαγή δημόσιων επιστολών, σας απευθυνόμαστε δια της οδού που επιλέξατε και σας προσκαλούμε να συνεργαστούμε και να διαμορφώσουμε μαζί, σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις. Την ίδια πρόσκληση απευθύνουμε στους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων. Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Related Posts