Άσχετοι, ανεύθυνοι και… ξαφνιασμένοι αναφορικά με την ονομασία της φέτας

Μόνο άσχετοι ή μικρόνοες ξαφνιάστηκαν από την απώλεια της τελευταίας ευκαιρίας για την προβολή και ανάδειξη της ποιότητας, της παράδοσης και της ιδιαιτερότητας της Φέτας-Π.Ο.Π.
Προβολή που είχε ως στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς και τις εξαγωγές, με προφανή οφέλη για την Ελληνική Φέτα και τους Έλληνες Κτηνοτρόφους. Και μόνο όσοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι Κτηνοτρόφος 365 μέρες το χρόνο, να έχεις επενδύσει χρήμα (πολλές φορές δανεικό) κόπο και ελπίδες, την ίδια στιγμή που οι χαμηλές τιμές και τα υψηλά κόστη να σε γονατίζουν και στο τέλος να βρίσκεσαι χωρίς απολαβή, συνεχίζουν το θέατρο της θιγόμενης πολιτικής ηγεσίας δίχως προσωπική αυτοκριτική. Με λίγα λόγια, Μεγάλη η ζημία για τους ΘιακοΚεφαλονίτες Κτηνοτρόφους και Τυροκόμους-Συσκευαστές, αλλά και του Τουρισμού των Νησιών μας που βασίζεται εν μέρει και στην προβολή της ντόπιας Κουζίνας. Και όλα αυτά σε μια συγκυρία όπου οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και κρέατος και ο χαμηλός ανταγωνισμός του Αιγοπρόβειου γάλακτος συνθλίβουν τους ΘιακοΚεφαλονίτες παραγωγούς μας. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων αυτά τα προγράμματα προβολής της Φέτας μας δοθήκαν από την Ε.Ε. ως αντιστάθμισμα της ανοχής των ελληνικών κυβερνήσεων, στο ξεπούλημα της ταυτότητας της Φέτας σε όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ε.Ε. με τρίτες χώρες (Καναδά, Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ,). Για να γίνει κατανοητό, αρκεί να σημειωθεί ότι από τα 4 συνολικά προγράμματα αυτού του τομέα για όλες τις χώρες της Ευρώπης τα δύο τα πήρε η Ελλάδα (με ύψος 6.500.000 €) για ένα μόνο προϊόν της, την Φέτα. Η έγκριση αυτών των προγραμμάτων από την Ε.Ε. έγινε στις 19/10/2017 και ο χρόνος για την προκήρυξη ήταν 3 μήνες. Δυστυχώς όμως, για να μην χαθούν τα κονδύλια, το Υπουργείο ζήτησε από την Ε.Ε. παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 26/3/2018. Για δεύτερη φορά, το Υπουργείο ζήτησε και άλλη παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 13/4/2018. Ένα μήνα αργότερα, στις 13/5/2018, το Υπουργείο ζητά και πάλι 3η παράταση. Αλλά και πάλι ο θλιβερός μηχανισμός του κρατικού Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ) δεν ανταποκρίθηκε! Έτσι φτάσαμε σήμερα να χάνουμε τελικά και τις δύο δράσεις προβολής και φυσικά και τα 6.500.000€.
Χαρακτηριστική είναι όμως η απουσία της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας του ΕΛΓΟ όλον αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν καθαίρεσε το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ με την πρώτη ευκαιρία όταν αναγκάστηκε να ζητήσει την 1η παράταση από την Ε.Ε. αλλά ούτε με την 2η ούτε και με την 3η παράταση; Αντίθετα, με το μυαλό στη διαχείριση «της κάθε ημέρας» ούτε καν ασχολήθηκε με προτάσεις και επιλογές προοπτικής. Ως εκ τούτου, δεν δικαιούται κανείς να κατηγορεί τους Κτηνοτρόφους για ανευθυνότητα και συντεχνιακή αντίληψη. Οι Κτηνοτρόφοι μας κάνουν ότι τους επιβάλει η ανάγκη αυτοσυντήρησης των ίδιων, των οικογενειών τους και του επαγγέλματός τους. Το ίδιο το Κράτος οφείλει να ανακτήσει και πάλι την εξουσία που έχει να παρεμβαίνει ώστε οι Κτηνοτρόφοι να μην οδηγούνται και δικαιολογημένα σε «κοινωνική έκρηξη».

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος

 

Related Posts