Στο ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» ξεναγήθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Το ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» επισκέφθηκε, σήμερα το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος με τον Αντιπεριφερειάρχη στον Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος Διονύση Τσούκα.
Το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι της Κέρκυρας, στο πλαίσιο του 12ου Πανελληνίου Συμποσίου με τίτλο «Γαλάζια Ανάπτυξη για τη μακρο-Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου και την Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, ενώ συνδιοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων και το Σύλλογο Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚEΘΕ), σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα του ΕΛΚΕΘΕ και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη υποδέχθηκε ο καπετάνιος και το πλήρωμα του ωκεανογραφικού σκάφους του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι τους ξενάγησαν στους χώρους του πλοίου μετά από μια μισάωρη περίπου συζήτηση για το τι ακριβώς αποστολές κάνει το πλοίο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πλωτό εργαστήρι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα για την πολύτιμη πολυδιάστατη ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛΚΕΘΕ, η οποία περιλαμβάνει από γεωφυσικές μελέτες βυθού ως και την παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών. Ο κ.Γαλιατσάτος, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ξενάγηση, ενώ ευχαρίστησε το πλήρωμα για τη θερμή υποδοχή και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Το ωκεανογραφικό πλοίο
Το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ», που σχεδίασε ο σημερινός πρόεδρος του ΟΛ.ΚΕ. Σπύρος Στεφανίδης, έχει συνολικό μήκος 61.51 μέτρα και καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 1985. Είναι ερευνητικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να φέρει εις πέρας όλων των ειδών τις ερευνητικές εργασίες, όπως Φυσική Ωκεανογραφία, Βιολογική Ωκεανογραφία και Υδροβιολογία, Χημική Ωκεανογραφία, Υποθαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική καθώς και τεχνικές εργασίες. Μετά τη μετασκευή του, το 1997, έγινε πλοίο Διεθνών Πλόων, και ταξιδεύει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και από το 2010 και στην Ερυθρά Θάλασσα. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο και εξοπλίζεται συνεχώς με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα το επανδρωμένο βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ», που φτάνει συνολικό βάθος περίπου 700 μέτρα, και τα μη επανδρωμένα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα που μπορούν να φτάσουν τα 2.000 μέτρα βάθος. Όπως είναι γνωστό, το «ΑΙΓΑΙΟ» μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως τον εντοπισμό και ανέλκυση των δύο ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στο Σούνιο και την Ικαρία, τον εντοπισμό και ανέλκυση του Mirage 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο, τον εντοπισμό και ανέλκυση του ελικοπτέρου Chinook στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους. Επίσης, έχει βοηθήσει το 2016 στην ανεύρευση του F -16 που είχε πέσει νότια της Κρήτης, καθώς και του Mirage που έπεσε στη θάλασσα το 2017 με τελευταία αποστολή την ανεύρεση και ανέλκυση του μοιραίου Mirage 2000-5, που συνετρίβη στις 12 Απριλίου 2018 κοντά στη Σκύρο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

2 3 4

Related Posts