Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…

Όταν άρχισαν οι συζητήσεις για τον επανασχεδιασμό και την ίδρυση ενός νέου σύγχρονου Ιόνιου Πανεπιστημίου μέσα από την ανάγκη πολύπλευρων συνεργασιών συμπεριλαμβανομένης και της Ένταξης Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονιων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης, πιστεύαμε σε μία ουσιαστική αναβάθμιση του ΤΕΙ και την επιτέλους στελέχωσή του, χωρίς κάποια μετακίνηση απορρόφηση.
Πλανηθήκαμε πλάνην οικτρά, αφού δεν άργησαν να φανούν οι επιδιώξεις της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εξ αρχής στόχευε στην δημιουργία ενός πλήρως ΚΕΡΚΥΡΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ με την μετακίνηση-απορρόφηση του Τμήμα Ήχου & Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, την παραμονή του οποίου στις εγκαταστάσεις της πρώην Β.Ε.Σ. στήριζαν απόλυτα τόσο οι καθηγητές, όσο και οι φοιτητές. Προσπάθησαν να κρύψουν την προειλημμένη απόφαση μετακίνησης-απορρόφησής του από το Τμήμα ήχου και εικόνας της Κέρκυρας, με την μάσκα της διαβούλευσης.
Το «Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν…….» του κ. Υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης των «πρώτη φορά αριστερά» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απλά επιβεβαιώνει όλους εμάς τους ΦΙ.Κ.Ο., ότι Δήμος, Περιφέρεια, Βουλευτής και κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βάζουν καθημερινά και ένα ακόμη «επιχρυσωμένο» καρφί στην ταφόπλακα που οι σεισμοί τοποθέτησαν πάνω στο εγκεταλελειμμένο και θνήσκον Ληξούρι.
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…….» είπατε Κυρία Βουλευτή και Κύριε Υπουργέ, γιατί διαλύετε ένα τμήμα με πλήρη αναγνωρισιμότητα στην αγορά εργασίας, όπως οι ίδιοι οι φοιτητές βροντοφώναξαν μαζί με το αίτημά τους να να παραμείνει το τμήμα στο Ληξούρι.
Και ποιο είναι το επίτευγμα «καθρεπτάκι για ιθαγενείς» που μας σερβίρετε μετά την κατ΄όνομα διαβούλευση;
Το Τμήμα Εθνομουσικολογίας, που μας παρουσιάζετε ως… «υποχρέωση απέναντι στο Ληξούρι, αλλά και ευρύτερο χρέος απέναντι στην Ιστορία της Κεφαλονιάς, στους εαυτούς μας, στην αρχαιότερη Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης, στον Πέτρο Σκαρλάτο, το Διονύση Λαυράγκα, το Φώτη Αλέπωρο, στους λαϊκούς οργανοπαίχτες, στην Παιδεία μας και στη μουσική μας Ιστορία». Τι είναι αυτό το εφεύρημα-Τμήμα που προορίζετε να έχει έδρα το Ληξούρι; Το παραθέτω όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών:
«Tο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 με βάση ένα πολυδύναμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πέντε γνωστικά πεδία της μουσικής θεωρίας και πράξης:
Aνώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και Μουσική Σύνθεση
Πρακτική της Μουσικής Ερμηνείας (Εκτέλεση μουσικών οργάνων, Μονωδία, Διεύθυνση μουσικών συνόλων)
Παιδαγωγική της Μουσικής
Mουσική Tεχνολογία
Μουσικολογία (Συστηματική Μουσικολογία, Ιστορική Μουσικολογία, Εθνομουσικολογία)
Τι σας υποσχέθηκαν κ. Δήμαρχε και ανεχθήκατε την προσβολή να μην σας δεχθεί ποτέ ο κ. Υπουργός εσάς και την διαπαραταξιακή επιτροπή που σχηματίσαμε για το θέμα;
Η προσβολή στο πρόσωπό σας, μπορεί να μην σας ενδιαφέρει, αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Υπουργού, προσβάλει ολόκληρη την Κεφαλλονιά, που αυτήν την στιγμή, δυστυχώς, εκπροσωπείται από εσάς.
Άραγε τι συμφωνίες έπεσαν κάτω από το τραπέζι και μέχρι πριν δύο μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο μας διαβεβαιώνατε, ότι όχι μόνο ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ-ΔΙΑΛΥΘΕΙ το ΤΗΜΟ, αλλά θα αναβαθμιστεί κιόλας;
Είχατε υποσχεθεί ότι θα περάσουν από το πτώμα σας κ. Δήμαρχε, αν θέλουν να μετακινήσουν-απορροφήσουν στην Κέρκυρα το ΤΗΜΟ. Τώρα, μετά το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν……» της κ. Βουλευτού, του κ. Υπουργού και της κυβέρνησής τους, τι θα κάνετε θα παραιτηθείτε ή όχι;
Προφανώς όχι. Είναι γλυκειά η καρέκλα της εξουσίας μικρής ή μεγάλης. Κάνετέ τους μερικά δωράκια κ. Δήμαρχε, όπως αυτό της αρχικής απόφασής σας, που ευτυχώς ανετράπη, για τα κρεβάτια της ΜΕΘ, και πού ξέρετε, μπορεί κάποια στιγμή να σας σεβαστούν περισσότερο.
Ή να βάλουν τους «δικούς τους» να σας ψηφίσουν. Να βάλουν έτσι λίγο «άσπρο» στο «μαύρισμα» που σας περιμένει στις οσονούπω εκλογές.
Η Περιφέρεια τι έχει να πει για την «Κερκυραϊκή απορρόφηση»; Θα αποδεχθεί τα τετελεσμένα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν…….», ενάντια στην θέληση, που πολλαπλώς εκφράστηκε από τους καθηγητές, τους φοιτητές του ΤΗΜΟ και τους δημότες της Παλικής ή θα αντιδράσει; Και πώς;
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν …….» είπαν και αγνόησαν ότι το ΤΗΜΟ, λειτουργεί απόλυτα επιτυχημένα διαθέτοντας ένα πλήρως οργανωμένο Studio ηχογραφήσεων, καθώς και Εργαστήριο Ακουστικών Μελετών και επιπλέον, έχει αναπτύξει το πρώτο στην Ελλάδα Επιστημονικό Εργαστήριο Σχεδιασμού, Κατασκευής και Συντήρησης Μουσικών Οργάνων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Τι θα απογίνουν όλα αυτά τα ουσιαστικά εκπαιδευτικά εργαλεία του ΤΗΜΟ;
Στην ανακοίνωση του κ. Υπουργού και της κ. Βουλευτού, δεν είδαμε καμία αναφορά για την τύχη του Τμήματος και του ακριβού εξοπλισμού του. Η δημιουργία Τμήματος Εθνομουσικολογίας, καθώς και τμημάτων διετών σπουδών, μοναδικό σκοπό έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των «ιθαγενών» του Ληξουρίου και της Παλλικής. Άραγε ποιος «φαεινός νους» πληρώθηκε με δημόσιο χρήμα για να μελετήσει και να προτείνει όπως: Το τελευταίο μέρος, του 5ου γνωστικού πεδίου της μουσικής θεωρίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ονομαστεί και ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Τμήμα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Μέσων με έδρα το Ληξούρι; Οι δημότες του Ληξουρίου και της Παλικής ας σκεφθούν καλά πριν πάνε να ψηφίσουν, όχι μόνο στις Εθνικές, αλλά και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από το Γραφείο Τύπου των ΦΙ.Κ.Ο.

Related Posts