Ο Κεφαλλονίτης Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας εξελέγη νέος Αντιπρόεδρος του CEC

Από τις 31 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Νόβι Σαντ της Σερβίας η 15η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) με γενικό θέμα: «Θα είστε η μαρτυρία μου», στην οποία συμμετείχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και Χριστιανικές Ομολογίες.
Την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απετέλεσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, επικεφαλής, Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο Εντιμ. κ. G. Jovic και η Ευγεν. κ. Υβόννη Βίγκα, μέλη, ο δε Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλαξ των Πατριαρχείων, και η Ευγεν. Κ. Αικατερίνη Τσαβδαρίδου, Σύμβουλοι. Παρόντες στη Γενική Συνέλευση ήταν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, μέχρι τούδε Αντιπρόεδρος του CEC, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παφίλης, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας.
Οι εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως διεξήχθησαν σε κλίμα αμοιβαίας παραχωρήσεως και κατανοήσεως. Συζητήθηκαν, εκτός των διοικητικών και εσωτερικών κανονιστικών θεμάτων, σύγχρονα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ξενοφοβία. Τιμητικώς είχαν κληθεί να μιλήσουν στην ολομέλεια ο Συροϊακωβίτης Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Εφραίμ, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι κ. Justin Welby, η Αρχιεπίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας κ. Antje Jackelén, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Οποίος, ωστόσο, δεν παρέστη στις εργασίες της Συνελεύσεως. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ανέγνωσε στα μέλη της ολομέλειας το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου και μετέφερε τον χαιρετισμό Του. Μία από τις βασικές εργασίες της Συνελεύσεως ήταν η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου η θητεία είναι πενταετής. Τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως εξέλεξαν ομοφώνως τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα ως τον νέο Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC, εις διαδοχήν του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος υπηρέτησε 4 χρόνια ως Πρόεδρος και 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος του CEC.
Η εκλογή του Σεβ. κ. Κλεόπα ικανοποίησε τις Εκκλησίες που μετείχαν στο CEC, τα μέλη των οποίων έσπευσαν να τον συγχαρούν και να του ευχηθούν «καλή διακονία» στην ευθυνοφόρα θέση την οποία ανέλαβε. Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε με τη σειρά του τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του, εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο Οποίος εισηγήθη περί αυτού στην Εκτελεστική Επιτροπή του CEC, εξήρε την πολυετή προσφορά του Μητροπολίτου Εμμανουήλ στο CEC και υπεσχέθη ότι θα εργαστεί για την Χριστιανική μαρτυρία στην Ευρώπη και για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, καθώς και για την προβολή του έργου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως

2 3 4 5 6

Related Posts