Τσίπρας: «Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες»

Μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά σε μια νέα περίοδο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία τους στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας ότι τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέση της επιβολής η δημοκρατία και της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.
“Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος”, υπογράμμισε. Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. «Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της», προσθέτοντας ότι αυτά «δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες”. Πρέπει να συνεχίσουμε, είπε, τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με μια δημοσιονομική πολιτική συνετή που θα βάζει τέλος στη λιτότητα με λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση. «Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις, να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας”, είπε. «Πλέον έχουμε τη δυνατότητα, “να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού”.
“Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: Να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στη χρηματοδότηση από τις αγορές, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης. «Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα», σημείωσε. Η Ελλάδα, είπε, θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και το μέλλον της, προσθέτοντας ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν έχει καμία σχέση με τη μνημονιακή επιτροπεία. «Η Ελλάδα», είπε, «επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες», ενώ αργότερα είπε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και όχι στα τζάκια». «Η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι “το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010 και μετά, ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του οριστικά”. Τόνισε, όμως, ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μην οπισθοχωρήσει από βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΑΑΔΕ και να υλοποιήσει τη στρατηγική του σχεδίου ανάπτυξης. Απαντώντας στην πρόθεση του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πρόθυμος να συζητά καθημερινά στη Βουλή, γιατί η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες. Η 21η Ιουνίου δικαίως θα μείνει στην ιστορία ως σπουδαία ημέρα, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι στάθηκαν με αμηχανία απέναντι σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι “κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο» , γιατί αν η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συγκυβέρνησης, ο δεύτερος στόχος ήταν και είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνη”.
“Για αυτό Πάνο, να ξέρεις”, είπε στον Πάνο Καμμένο, “έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά”. Υπογράμμισε ότι “έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε”. Τον Σεπτέμβριο του ’19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: “Κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα”, βγάζοντας τη γραβάτα που φόρεσε σήμερα για την απόφαση του Eurogroup για το χρέος.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts