Υπογράφει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Στις 4 Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευτεί η αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με βάση του άρθρο IV όπου το ταμείο θα βάζει την «υπογραφή» του στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το διάστημα που προηγήθηκε μέχρι την συμφωνία του Λουξεμβούργου, η διαπραγμάτευση που έγινε μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ εντοπίζονταν όχι στο «αν» αλλά στο «πώς» το Ταμείο θα παραμείνει παρόν στην εποπτεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Εκτός από τη μερική εξόφληση των δανείων της Ελλάδας στο ΔΝΤ ένα όρος για να παραμείνει το Ταμείο ήταν να γίνουν οι κατάλληλες υποχωρήσεις ώστε η έκθεση βιωσιμότητας που θα συνταχθεί για το ελληνικό χρέος από το Ταμείο να πιστοποιεί την βιωσιμότητά του, όπως και αντίστοιχη έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην κατεύθυνση αυτή οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν τις περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης για ρυθμό ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά. Έτσι το Ταμείο θα μπορεί στη δική του έκθεση να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα χρέους με βάση τις ίδιες παραδοχές. Πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να κρίνει βιώσιμο το χρέος μεσοπρόθεσμα (ως το 2034) και να επισημαίνει την δέσμευση των Ευρωπαίων για περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης – αν χρειαστεί σε μακροπρόθεσμη βάση.
Σήμερα τεχνοκράτες του ταμείου θα βρεθούν στην Αθήνα για να συλλέξουν τα στοιχεία για όλα τα κεφάλαια της αξιολόγησης. Η διαδικασία θα είναι σύντομη καθώς ο επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα κ. Πήτερ Ντόλμαν παρακολούθησε μέχρι και την τελευταία στιγμή το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και του συνόλου του προγράμματος. Πάντως, χθες στο ΥΠΟΙΚ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είδε και κατ’ ιδίαν τους υπουργούς Οικονομίας – Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Δημόσιας Διοίκησης, Όλγα Γεροβασίλη. Πέρα από τα επιμέρους το ΔΝΤ στην έκθεσή του θα επαναλάβει με την σειρά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει σταθερή στη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις όπως η ολοκλήρωση υλοποίησης του νέους ασφαλιστικού νόμου η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (δηλαδή η περικοπή του αφορολόγητου) και η μείωση των κόκκινων δανείων.

Επιμέλεια Τάσος Δασόπουλος

Related Posts