Το πρόγραμμα του «Ριφόρτσο» για τον Ιούλιο 2018 στην Κεφαλονιά

Τρεις εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο από τον Πολιτιστικό, Λαογραφικό, Ιστορικό Σύλλογο “Το Ριφόρτσο” Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
1. Στις 7 Ιουλίου 2018 και ώρα 20.30 στο προαύλιο του σχολείου στα παλιά Βαλσαμάτα σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Βαλσαμάτων Κεφαλονιάς «Ο Βάλσαμος» θα παρουσιάσουμε την εκδήλωση “Βαλσαμάτα από τα βάθη των αιώνων στο σήμερα”. Στο πρώτο μέρος παρουσιαστούν άγνωστα στοιχεία μέσα από ομιλίες και θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ που θα μας ταξιδέψει σε άλλες εποχές όταν το παλιό χωριό ήταν χτισμένο στους πρόποδες του Αίνου, τις ασχολίες και την ζωή των κατοίκων. Το 1953 η μανία του εγκέλαδου ισοπέδωσε το χωριό και οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν χτίζοντας το νέο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Στο δεύτερο μέρος ο “Βάλσαμος” θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς Η εκδήλωση θα κλείσει με κέρασμα …. παραδοσιακή γίδα βραστή και Ρομπόλα.
Είσοδος δωρεάν
2. Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 το “Ριφόρτσο” διοργανώνει Σεμινάριο Συντήρησης Έργων Τέχνης στο σπίτι του Δασκάλου στο Αργοστόλι, από ώρα 18.30 έως 21.30. Το σεμινάριο αποτελείται από δύο 3ωρες ενότητες. Η 1η ενότητα ασχολείται με τη συντήρηση βιβλίου και των ζωγραφικών έργων σε χαρτί ή σε ύφασμα (πίνακες). Η 2η ενότητα ασχολείται με τη συντήρηση βυζαντινών εικόνων καθώς και τοιχογραφιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες ή όποια από τις δύο επιθυμούν, καθώς είναι αυτόνομες. Το σεμινάριο θα παρουσιάσει η κ. Κυριακή Λέντζη με σπουδές στην Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στου ΑΤΕΙ Αθήνας, ειδίκευση στα ζωγραφικά έργα τέχνης, (εικόνες, πίνακες, τοιχογραφίες) το βιβλίο και με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Δωρεάν συμμετοχή
3. Στις 21 Ιουλίου 2018 και ώρα 20.30 σε συνεργασία με τον σύλλογο ναυτικών “Νίκος Καββαδίας” θα παρουσιαστεί η εκδήλωση “Ναυτικές οικογένειες της Κεφαλονιάς στο πέρασμα του χρόνου” στο ανοιχτό θέατρο, στην προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων υπό την αιγίδα του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και της ΚΕΔΗΚΕ. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν μέσα από τις ομιλίες άγνωστο υλικό και φωτογραφίες για τις ναυτικές οικογένειες της Κεφαλονιάς. Στο δεύτερο μέρος ο λαογραφικός , χορευτικός όμιλος Κεφαλονιάς “Κεφαλλήνες” θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια ο Giorgio Vincenzo Filieri από το ελληνόφωνο χωριό Στερνατία της Ιταλίας θα μας τραγουδήσει Γκρεκάνικα τραγούδια. Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακό Κεφαλονίτικο κέρασμα
Είσοδος δωρεάν

Related Posts