Κοτόπουλο με σως μελιού και ρύζι

Ένα γλυκόξινο πιάτο που θα λατρέψετε θα σας προτείνουμε σήμερα, το οποίο όμως απαιτεί εγρήγορση και προσοχή σε όλες τις κινήσεις μας στην κουζίνα. Μοιάζει με ελληνικό, λόγω των συστατικών του, αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο.

Υλικά
3/4 φλιτζανιού σόγια σως
1/4 φλιτζάνι μέλι
1 1/4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 κιλό χωρίς κόκαλα στήθος κοτόπουλο κοπανισμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
2 μέτρια κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Ρίχνετε τη σόγιας σως και το μέλι να σιγοβράσει σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να το μέλι να διαλυθεί εντελώς, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ, ανακατεύοντας καλά και αφήνετε στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε στήθος κοτόπουλου, τα τοποθετείτε σε ένα ξύλο κοπής και καλύπτετε με μεμβράνη. Χρησιμοποιήστε το σφυρί για κρέας, κοπανάτε απαλά τα φιλέτα κοτόπουλου μέχρι να έχετε πάχος σε κάθε φιλέτο 1 εκ. Κόψτε το κάθε φιλέτο στη μέση ώστε να έχετε 4 φιλέτα περίπου με το ίδιο μέγεθος. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα φιλέτα κοτόπουλου και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια αναποδογυρίζετε και τηγανίζετε για άλλα 3 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνετε σιγά-σιγά στο τηγάνι τη σάλτσα και μαγειρέψτε το κοτόπουλο για περίπου 3 λεπτά. Συγχρόνως βράζετε το ρύζι μπασμάτι για 10 λεπτά με 1 κούπα νερό σε μέτρια εστία. Μεταφέρετε το κοτόπουλο από το τηγάνι σε ξύλο κοπής αφήνοντας τη σάλτσα να πήξει. Μειώστε τη θερμότητα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Κόβετε το κοτόπουλο σε φέτες. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα, ραντίζετε με τη σάλτσα, πασπαλίζετε με τα κρεμμυδάκια και γαρνίρετε με το ρύζι.

Επιμέλεια Ελένη Ευαγγελάτου

Related Posts