Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ναό της Αγίας Μαρίνας Μιχαλιτσάτων

Εορταστικός στην εικόνα του, με πολλή κατάνυξη, ήταν ο εσπερινός της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού Μιχαλιτσάτων. Η παρουσία του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, κου Δημητρίου, οι διάκοι, Κωνσταντίνος και Βασίλειος, της Ιεράς Μητροπόλεως και ο εφημέριος του ναού, π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, ο καθένας με τα καθήκοντα του, στάθηκαν εξαιρετικά στο λειτουργικό τους σκοπό με αποκορύφωμα τον διδακτικό πατρικό λόγο του σεβασμιότατου, για τη μεγάλη Μάρτυρα του Χριστού Αγία Μαρία και την ανθρώπινη φύση μέσα στην εσωτερική και υλική ύπαρξή της.
Στο καλανάρχο ήταν ντόπιοι ψαλτάδες κάτω από τη μαεστρία του εξαίρετου χοράρχου μουσικού Νικολάου Γερασίμου Βάλσαμου, που τίμησε το χωριό του με την παρουσία του και τη συμμετοχή του, παρόλο το δύσκολο πρόγραμμα των δράσεών του στην Αθήνα. Η ψαλτική ομάδα του Νίκου Βάλσαμου, παρόλο που δεν ήταν μεγάλη αυτή τη φορά, μπόρεσε με επιτυχία να εναρμονιστεί με τους καλλίφωνους ιερωμένους, οι οποίοι πέρα από τη σωστή τους τονικότητα και εναρμόνιση με τους ψαλτάδες, έχουν καθαρή άρθρωση και με τον τρόπο τους «κοινωνούν» κάθε φορά τους πιστούς κατανυκτικά. Σ’ αυτό το πανηγύρι οι επίτροποι του ναού και γενικά οι Μιχαλιτσιώτες, φρόντισαν την κάθε λεπτομέρειά του και αξίζει να σχολιαστούν θέματα που αφορούν τη λαογραφική εικόνα αυτών των γιορταστικών θεμάτων. Απλωμένα τα τραπεζάκια με τις καρέκλες στον αύλειο χώρο του ναού, καλά τακτοποιημένος ο χώρος της ορχήστρας,(αυτή τη χρονιά ήταν η ορχήστρα του Μάκη Παπά) αλλά και ταξινομημένος ο χώρος της προσφοράς της ριγανάδας και των άλλων εδεσμάτων. Όλα ήταν σε τάξη και δομημένα σωστά.
Νέα παιδιά των Μιχαλιτσάτων, κοντά στους παλαιότερους του χωριού, συνέδραμαν τόσο καλά και επιτελικά, ώστε το εκκλησιαστικό και κοσμικό μέρος της ιερής πανήγυρης της Αγίας Μαρίνας να τελεστεί άψογα. Τους αξίζουν πολλά μπράβο! Είναι γεγονός, ότι στις ιερείς πανηγύρεις, το κοσμικό μέρος, πρέπει να είναι προσεγμένο, λόγω που έτσι διατηρούν την καλή παραδοσιακή ταυτότητα του τόπου. Πρέπει όλα να έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και τη γραμμή εκείνη, που κάνει αυτές τις μαζώξεις του κόσμου, ευχάριστες, θρησκευτικές, και εορταστικές με καλή επικοινωνία. Τέλος, ακόμη μια φορά αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους κατά καιρούς επιτρόπους, στον εφημέριο του ναού, αλλά και στους χορηγούς, καθώς και σε όλους τους Μιχαλιτσιώτες, που κατά την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Μαρίνας, μετά τους σεισμούς του 2014, σεβάστηκαν την παλιά γραμμή του ναού και διατήρησαν την εσωτερική εκκλησιαστική διακόσμηση, χωρίς περιττά πράγματα, χωρίς μπακίρια και φευδο-αντικείμενα, αλλά ουσιαστικά και όμορφα, με περίσσεια καλαισθησία. Χρόνια Πολλά και Καλά…

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

 

Related Posts