Φρίκη, τραγωδία, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, φόβοι για παραπάνω από 100 νεκρούς

Μια ακόμη φορά η Ελλάδα μοιάζει ανοχύρωτη στο έλεος των πυρκαγιών. Μια ακόμη φορά που χάνονται ζωές από φωτιές. Τι κι αν έχουμε 2018, τι κι αν η κρατική μηχανή ήταν -υποτίθεται- έτοιμη για την -πάντα- επικίνδυνη καλοκαιρινή περίοδο.
Οι φωτιές ξέσπασαν και άνθρωποι πέθαναν. Πέθαναν μαρτυρικά. Κάποιοι κάηκαν ζωντανοί. Κάποιοι εγκλωβίστηκαν και πέθαναν από αναθυμιάσεις. Οι φωτιές σε Κινέτα, Μάτι, Πεντέλη, Άγιο Ανδρέα, Νέο Βουτζά, Κάλαμο και άλλες περιοχές έκαιγαν ανεξέλεγκτες την Δευτέρας, 23.07.2018. Στο πολύπαθο Μάτι, για δύο μήνες αναμένεται να μην υπάρχει ρεύμα και νερό. Την ώρα, μάλιστα, που αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή υπό τον φόβο πλιάτσικου… Ξημερώματα Τρίτης, πια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλούσε πρώτη φορά για περισσότερους από 20 νεκρούς. Το φως της ημέρας, ωστόσο, αποκάλυψε αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Δεκάδες ακόμη θύματα, ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. Αποκορύφωμα του ολέθρου, οι 26 άνθρωποι που βρέθηκαν σε ένα χωράφι στο Μάτι. Οι περισσότεροι αγκαλιασμένοι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν ο ένας τον άλλον… Προσπάθησαν να φτάσουν στην θάλασσα και δεν τα κατάφεραν. Οι εικόνες από το σημείο είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Οι περισσότερες δεν είναι καν… δημοσιεύσιμες. Αρκεί να ειπωθεί το σχόλιο ενός εκ των διασωστών, που τόνισε πως οι απανθρακωμένες σοροί έμοιαζαν με παιδικές κούκλες… Φρίκη. Με μια λέξη: Τραγωδία. Στο Μάτι, ένας συνάνθρωπός μας δεν πρόλαβε… Δεν κατάφερε να γλυτώσει από την πύρινη λαίλαπα! Έτρεχε να γλιτώσει από τη φονική φωτιά που του είχε λιώσει την σάρκα και τα παπούτσια, αλλά… η μάχη ήταν άνιση. Η φωτιά του προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα… Οι διασώστες τον βρήκαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, αλλά δεν τα κατάφερε, άφησε την τελευταία του πνοή!
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως δύο ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί. Έπειτα άλλος ένας. Σύνολο 77 και δυστυχώς όλοι θεωρούν βέβαιο πως ο αριθμός θα αυξηθεί. Κι εδώ έρχεται το επόμενο μεγάλο ερώτημα. Πόσοι είναι οι αγνοούμενοι; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Κι αυτό από μόνο του τα λέει όλα… Το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό τους δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις. Διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία. Σε ό,τι αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, φαίνεται πως το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην πυρκαγιά της Κινέτας, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα από την θέση Αέρας στα Γεράνεια Όρη και βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι, στο Λουτράκι, καθώς και κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, προχώρησαν νωρίτερα οι τοπικές Αρχές.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts