Με αφορμή την παρουσίαση της… αθέατης πινακοθήκης στην Πεσσάδα

Με αφορμή τον τίτλο: Η Συλλογή Ζωγραφικής του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου: Μια Πινακοθήκη, με αισθητικές και ιστορικές αξιώσεις… αθέατη, της πρόσκλησης στην Πεσσάδα, ειλικρινά απορώ πως θα θεμελιωθεί στις αναφορές-παρουσιάσεις, στο πάντα ελκυστικό και αξιόλογο θεματικό αντικείμενο, το… αθέατη του τίτλου.
Μάλλον θάπρεπε να προστεθεί… αντί του αφηρημένου αθέατη, ο ουσιαστικός προσδιορισμός… επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Όλοι γνωρίζουν ότι η Συλλογή του Κοργιαλένειου είναι προσβάσιμη ανέκαθεν στο κοινό, τόσο στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, όσο και στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Επίσης τα περισσότερα των έργων έχουν εκδοθεί σε πολυτελείς εκδόσεις. Στον τόμο-λεύκωμα με τίτλο “Προσωπογραφίες και Συνθέσεις. 17ος- 20ος αιώνας” που επιμελήθηκα αισθητικά και έγραψα κείμενα αισθητικής αναλυτικής προσέγγισης όλων των έργων, ενώ τα βιογραφικά των εικονιζομένων προσωπικοτήτων γράφτηκαν από τον δρ. Ηλία Τουμασάτο και τον κ.Λάμπρο Σιμάτο και για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκε όλο το τότε προσωπικό της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου και εκλήθη ειδικός φωτογράφος για τά έργα υπάρχει το σύνολο σχεδόν των υπαρχόντων έργων της συλλογής.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2005, με επιστημονική επιμέλεια του καθ. Παν/μίου Γεωργίου Ν. Μοσχόπουλου. Η έκδοση προβλήθηκε με επαινετικά σχόλια και κριτικές ειδικών από μεγάλη μερίδα του τύπου, ενώ παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, στο Ιδρυμα Μελετών Ιονίου, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρία Ελλάδος και βέβαια στην σημαντική παρουσίαση όλων των εκδόσεων του Κοργιαλένειου Ιδρύματος στην Αίθουσα της Εθνολογικής Εταιρίας στην Παλαιά Βουλή. Έκτοτε διατίθεται για την ενίσχυση του Μουσείου. Επανέρχομαι όμως στο… επιστημονικά ατεκμηρίωτη, διότι μέχρι το 2004 τουλάχιστον τα στοιχεία για τα έργα ήταν οι αποδείξεις παραλαβής των από τους δωρητές ή τους καλλιτέχνες, συνήθως με ελλιπή ή διφορούμενα στοιχεία. Άλλες μελέτες,εκτός από έρευνες ερασιτεχνών, που να πιστοποιούν την αυθεντικότητα κυρίως των αρκετών ανυπόγραφων που αποδίδονται σε σημαντικούς ή μη καλλιτέχνες και σχετική έρευνα σε βάθος δεν έχει δημοσιευτεί από αυτούς που είναι τυπικά εμπλεκόμενοι θεσμικά και κατά τα ειθισμένα… είναι οι αρμόδιοι για αυτό.
Αναμένουμε λοιπόν την ερμηνεία της προσθήκης… αθέατη από αυτούς που μετά τόσα χρόνια από την ιστορική ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου από την αείμνηστη Ελένη Κοσμετάτου, με πρότυπο μουσεία και συλλογές τέχνης της Ευρώπης, όφειλαν να την έχουν ήδη κάνει ικανή πρός… θέαση και όχι με όψιμο ενδιαφέρον, όπως και για άλλα θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας και αισθητικής του δημόσιου ειδικά χώρου να αποφαίνονται ενίοτε με λεκτικές υπερβολές και “παρωπίδες”.
Χαίρε νήσος με πυξίδα του Αγίου τον καθαρμό! Χρόνια μας πολλά!

Κώστας Ευαγγελάτος
Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της Τέχνης

Related Posts