Το BBC και η Ομηρική Ιθάκη στην Παλλική…

Κατά το πρόσφατο παρελθόν προβλήθηκε από το BBC WORLD φιλμ, το οποίο αναφερόταν στα αποτελέσματα γεωτρήσεων στην περιοχή της Θηνιάς, στην Κεφαλονιά.
Οι Άγγλοι επιστήμονες, (ένας Γεωλόγος, ένας αρχαιολόγος και ένας καθηγητής της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας), καθηγητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, με την συνεργασία της ελληνικές ΙΓΜΕ, εδώ και 20 χρόνια, διεξάγουν έρευνες σχετικά με την σεισμικότητα της περιοχή, και μεταβολές της μορφολογίας του εδάφους, και βασιζόμενοι στις περιγραφές του ΟΜΗΡΟΥ, στοχεύουν στον εντοπισμό της Ομηρικής Ιθάκης. Τα πανεπιστήμια χρησιμοποίησαν όργανα εξελιγμένης τεχνολογίας. Έχοντας απόλυτη πεποίθηση στην Ομηρική γεωγραφία και τον Μεγάλο Όμηρο, όπως και ο αρχαιολόγος του περασμένου αιώνα Ενρικος Σλιεμαν, «Τις γαρ Ομηρειοις αντιφεροιτο λογοις»; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τους λόγους του Ομήρου; (Μακάρι την ίδια πεποίθηση να είχαμε και εμείς),αναζητούν την πατρίδα του Βασιλέα «των Μεγάθυμων Κεφαλληνων». «Οδυσσεύς ήγε Κεφαλλήνας μεγάθυμους»(όχι τους Ιθακησιους» Και στην μάχη.. «πλησίον εστηκει πολυμητις Οδυσσευς, παρ δε Κεφαλληνων στιχες εστασαν»…
Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας χρησιμοποιείται Δορυφόρος, στην μεγάλη έρευνα, ο οποίος ήδη έχει δώσει πολύτιμες πληροφορίες, τόσο για τις γεωλογικές μεταβολές, όσο και για τον εντοπισμό της πατρίδας του Οδυσσέα. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως και αίρονται αμφιβολίες που γεννούσαν περασμένες θεωρίες. Εξ άλλου πανάρχαιοι «σπόροι ανθελληνισμού», πάντα φύτρωναν σε αλλότρια εθνη και απέδιδαν ψευδολογίες, που δυστυχώς, εγενοντο αποδεκτές ανάμεσα στους πνευματικά διχασμένους Έλληνες του δογματικού Βυζαντίου, και αποσκοπούσαν στον μηδενισμό, του ασύλληπτου σε μέγεθος και πληρότητα πολιτισμού της Φυλής των Ελλήνων. Ο Ερευνητής Robert Bittlestone, ο Γεωλόγος John Undehill και ο καθηγητής αρχαίων Ελληνικών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, James Dingle, στο πολύ προσεγμένο βιβλίο ODYSSEUS UNBOUND, συμφωνούν με τους Έλληνες επιστήμονες του περασμένου αιώνα , Λιβιεράτο και Βολτέρα ότι η Ομηρική Ιθάκη δεν μπορεί να είναι αλλού παρά στην χερσόνησο της Παλικής. Υποστηρίζουν ακόμη ότι το «Κανάλι του Στράβωνα» , έχει πολλές πιθανότητες να ήταν πραγματικότητα που σημαίνει ότι η Παλικη ητο ξεχωριστό νησί αφού υπήρχε πορθμός, από τον κόλπο του Λιβαδιού (Άγιο Σωτήρα) που κατέληγε στον κόλπο της Αγίας Κυριακής στην Θηνιά. Τούτο κατά την θεωρία, ητο αβαθές έως στεγνό την ομηρική εποχή(τέλος της εποχης του χαλκού)θάφτηκε όμως από κατολισθήσεις μεγάλου όγκου λόφων από μεγαλύτερα βουνά, που δημιούργησαν καταστροφικά αίτια, όπως έξαρση σεισμικής δραστηριότητας (8-9 Richter) και ακραία καιρικά και Μετεωρολογικά.
Έτσι αντί των γεωλογικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε βάθος χιλιετηρίδων η και εκατομμυρίων ετών, (Η αμερικανή Ήπειρος ήταν κολλημένη στην Αφρική πριν από 150 εκατ. Χρόνια), λογω ακραίων φαινομένων αλλοιώσεις και μεταβολές του φλοιού της γης είναι δυνατόν να λάβουν χώρα μέσα σε ώρες. Ακραία φαινόμενα, μπορεί να είναι κατακλυσμιαίες βροχές, καταβυθίσεις και ανυψώσεις στεριάς, πλημμύρες, παλιρροϊκά κύματα κτλ. (Αυστραλία Κολομβία, Χιλή. Πόλεις και χωριά θάφτηκαν κάτω από κατολισθήσεις και λάσπες.) Εξ άλλου η συνεχής ανύψωσης της Κεφαλονιάς (λόγω σύγκρουσης των λιθοσφαιρικών πλακών)έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση του καναλιού. Η ολλανδική εταιρία FUGRO, κατόπιν αιτήσεως των Ως άνω αναφερομένων Αγγλικών πανεπιστημίων πραγματοποίησε γεωτρήσεις, άνωθεν της θέσεως «Άγιος Σωτήρας» εκεί που κατά πάσα πιθανότητα άρχιζε το κανάλι για να τελειώσει στον κόλπο της Αγίας Κυριακής στα Ζολα. Σε βάθος 128 μετρά και μέχρι του επιπέδου της θάλασσας, ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ συμπαγή βραχισμό, αλλά υλικά προσχώσεων.
Ίχνη κατολισθήσεων παρουσιάζει το βουνό άνωθεν αυτής της θέσεως έχοντας κοίλο σχήμα κουταλιού. Οι Άγγλοι επιστήμονες και ο συγγραφέας του βιβλίου ODYSSEUS UNBOUND πιστεύουν ότι η χερσόνησος της Παλλικής ήταν ξεχωριστό νησί, της εποχή του Τρωικού πολέμου. Στην Κοντογενάδα Παλλικής και πρόσφατα στο Βουνί Σχοινέα αποκαλύφθησαν 4 θολωτοί τάφοι, Μυκηναϊκής η προμηκυναικής τεχνοτροπίας, λαξεμένοι σε συμπαγή βράχο. Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες Κεφαλονιάς, αφού «σύλησαν» τους τάφους, τους άφησαν εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες. Είναι προκλητική η αδιαφορία των αρχαιολογικών αρχών, αλλά και ο Ζαμανφουτισμός των τοπικών αρχόντων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατά την εκτέλεση των δημοτικών τους καθηκόντων, αδιαφόρησαν πλήρως για αυτούς τους θησαυρούς της Παλικης, πιστεύοντας ότι η αναπτυξιακή υποδομή αυτού του τόπου, περιορίζεται σε μερικά έργα βιτρίνας, χωρίς να παραδειγματίζονται από άλλους δήμους που ανεπτύχθησαν ραγδαία χάρις στα μνημεία τους, τα οποία ακόμη και σήμερα αποτελούν πηγή πλούτου, πνευματικού και πολιτισμικού.
Η γνώση της ανεξίτηλης ιστορίας του νησιού μας και ιστορικές κραυγές των μνημείων του, αποτελούν πυξίδα και φωτεινούς φάρους ανάπτυξης και προόδου. Η «ελκυστική» «ρηγαναδα» και το «τζατζίκι» έρχονται πολύ δεύτερα… και είναι συναφή με την φτώχια και την εξαθλίωση των πληθυσμών. «…Νεεταω δε Ιθακην ευδειελον…..Αμφι δε νήσοι πολλαι νεεταουσι μαλα σχεδόν αλληλησι. Δουλιχιον τε Σάμη τε, και υληεσσα Ζάκυνθος… Αυτή δε ΧΘΑΛΑΛΗ ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ ειν αλι κείται προς Ζοφον, αι δε τ’ανευθε προς ηω τ΄ Ηελιον τε…». Και χωρίς παρεξηγήσεις το Θιάκι, (Teache των Ενετών) ούτε «Ευδειελο» είναι, ούτε Χθαμαλό (Χαμηλό) ούτε είναι απομακρυσμένο (Πανυπερτατη) προς τα δυτικά του συμπλέγματος των ιονίων νήσων, ούτε τα άλλα νησιά είναι ανατολικά τούτου( Προς Ηω τ’Ηελιον τε) Και όσο για τον Θειο Όμηρο, τον έχουν ονομάσει, «Αρχηγέτη της Γεωγραφίας». Ο κορυφαίος Ιστορικός Θουκυδίδης, σχετικα με την Ιστορια της Νησου Δηλου επικαλειται τις μαρτυρίες του Ομηρου «Δηλοι δε Μαλιστα Ομηρος ότι τοιαυτα ην». Ας λείπουν λοιπόν οι καταστρατηγήσεις και διαστρεβλώσεις με το «έτσι θέλω», που υποδειλούν την βαρβαρότητα και άγνοια των αλαζόνων Ελλήνων της εποχής μας των οποίων η ματαιοδοξία ξεπερνά κάθε όριο. Συμπερασματικά, από τις επισταμένες μελέτες και έρευνες σε επιστημονικό επίπεδο, Η ΧΑΜΗΛΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΛΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ.

Γιάννης Ζερβός

Related Posts