Στα… όπλα αλιείς και κάτοικοι του Αθέρα για την κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου

Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου στον Όρμο του Αθέρα, οι επαγγελματίες αλιείς του Αθέρα, καθώς και οι ιδιοκτήτες σκαφών, συγκεντρωθήκαμε σε μια πρώτη αντίδραση στις 23/9/2018 στο παλιό σχολείο του χωριού.
Στη συγκέντρωση εκτός από το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του Αθέρα και των επαγγελματιών ψαράδων, παρευρέθηκαν από τον Αλιευτικό Σύλλογο “Βαρδιάνοι” ο πρόεδρος και ο γραμματέας του συλλόγου κ. Σπύρος Βουτσινάς και Γασπαράτος Μάκης, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου “Ο Κέφαλος” Μιχάλης Κονταρίνης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης . Μεταφέρθηκε επίσης μήνυμα του συλλόγου αλιέων Λευκάδας που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις δράσεις που θα αποφασιστούν από την συγκέντρωση και θα απαιτηθούν, προκειμένου να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα, που αποτελεί θέμα ζωής και θανάτου για τους ψαράδες όλης της ευρύτερης περιοχής. Στην συγκέντρωση μίλησε ο Παναγής Σωτήρας, επαγγελματίας αλιέας που τόνισε ότι η απόφαση για κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου. “Πρόκειται για μια ενέργεια στοχευμένη, προμελετημένη και προκλητική για τους κατοίκους του χωριού”. Ανέφερε, συγκεκριμένα ότι «30 χρόνια τώρα ζούμε με το φάντασμα για το τί θα γίνει με το τόπο μας και το αλιευτικό καταφύγιο. Ήρθε η ώρα να πούμε πως δεν πάει άλλο, τέρμα πια με το παιχνίδι της ζωής μας, γιατί πολλές προκλήσεις μαζεύτηκαν στον Αθέρα.
Εμείς δεν μπαίνουμε στην λογική αν είναι νόμιμο ή παράνομο. Νόμιμες είναι οι ανάγκες μας και το αλιευτικό καταφύγιο είναι ανάγκη για τον τόπο και γι αυτό φτιάχτηκε. Ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού. Βοήθησε στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών ψαράδων, στην προστασία των σκαφών του χωριού, έσωσε ζωές και εμείς λέμε ότι το καταφύγιο δεν πάει πουθενά! Αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί απάγκιο για σκάφη και ψαράδες της ευρύτερης περιοχής του νησιού και του Ιονίου. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν ήρθε τώρα. Ούτε ήταν η αρχή για να παρθεί αυτή η απόφαση. Υπάρχει ολόκληρο παρασκήνιο, με συγκεκριμένες ενέργειες ορισμένων, που δρουν ενάντια στο κοινό συμφέρον, για τα δικά τους συμφέροντα.
Επικαλούνται ότι το αλιευτικό καταφύγιο αλλοιώνει τον αιγιαλό και κατά συνέπεια βλάπτει τον οικισμό μοναδικής αρχιτεκτονικής και μνημείο του Αγίου Σπυρίδωνα που ιδιοποιούνται. Αλήθεια… οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στον αιγιαλό και στην παραλία με περιφράξεις και χτισίματα δεν βλάπτουν το μνημείο; Ή δεν είναι αυθαίρετες; Το μνημείο δεν θα έπρεπε να είναι προσβάσιμο στο λαό; Μήπως για να μην είναι προσβάσιμο επιδιώκεται να κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο επιλογή που βάζει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες; Αλήθεια από ποια μελέτη προκύπτει ότι το καταφύγιο προσβάλει το περιβάλλον;
Το 2011 που πήρε την απόφαση η αποκεντρωμένη διοίκηση να γκρεμίσει το αλιευτικό καταφύγιο. Ύστερα από λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του χωριού , κερδίσαμε την υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες νομιμοποίησης με βάση το νόμο 2971/2001. Από τότε μέχρι σήμερα όμως , έχουν μεσολαβήσει 7 χρόνια. Τί γίνεται; Πρέπει να μας απαντήσουν. Και γιατί μέσα σε αυτά τα εφτά χρόνια, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση στο αλιευτικό, χειροτερεύει με περιφράξεις μέχρι την θάλασσα, με μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα; Στην Αν. Αττική δεν ήταν κάποιος κυματοθραύστης που εγκλώβισε και κάηκε τόσος κόσμος, αλλά τέτοιου είδους κατασκευές και περιφράξεις. Άλλωστε και εμείς κινδυνεύουμε να πνιγούμε στη φουρτούνα για να πάμε στα σκάφη μας και σκοτωνόμαστε πάνω στα βράχια χρησιμοποιώντας Λάντζα.
Η ενέργεια της κυβέρνησης, μέσω της αποκεντρωμένης, να τσουβαλιάσει την συγκεκριμένη κατασκευή στις κατεδαφίσεις που επιδιώκει το τελευταίο διάστημα, δεν είναι σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα, αλλά αποτελεί σφιχταγκάλιασμα με αυτά. Μια σχεδιασμένη πολιτική ενέργεια που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος στοχεύει να στηρίξει μεγάλα συμφέροντα, που ήδη έχουν εμφανιστεί στο χωριό, όπως ανεμογεννήτριες, ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά. Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Είμαστε αποφασισμένοι και οργανωμένοι στις διεκδικήσεις μας για ότι έχει να κάνει με τον τόπο μας και τις ανάγκες μας, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί και το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα».
Μέσα από τη συζήτηση και τις παρεμβάσεις από κατοίκους και αλιείς εκφράστηκε η οργή και ο αποτροπιασμός για αυτήν την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, από το σύνολο της συγκέντρωσης. Οι παρεμβάσεις των κατοίκων επικεντρώθηκαν στην αδικία την οποία γίνεται εις βάρος της πλειοψηφίας, επισημαίνοντας και τις επικείμενες επιπτώσεις από ενδεχόμενη απομάκρυνση του καταφυγίου, που θα γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω τον τόπο. Η συντριπτική πλειοψηφία έδειξε την αποφασιστικότητα της να διεκδικήσει να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο Αθέρα και προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις. Βοηθητικές, αποκαλυπτικές και με διάθεση στήριξης και συμμαχίας ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης που είναι και η μόνη δύναμη που κάλεσε για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με το θέμα κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Στο τέλος τις συγκέντρωσης δόθηκε υπόσχεση για συνέχεια των δράσεων, ενώ αποφασίστηκε κείμενο ώστε να συγκεντρωθούν υπογραφές ως πρώτη μορφή αγώνα.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΘΕΡΑ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΘΕΡΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Οι κάτοικοι του Αθέρα και συνυπογράφοντες θεωρούμε ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην κατεδάφιση του Λιμενοβραχίονα-Αλιευτικού καταφυγίου στον Όρμο Αθέρα Κεφαλονιάς είναι απαράδεκτη , προκλητική και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας σε αυτή. Το αλιευτικό καταφύγιο Αθέρα αποτελεί έργο πνοής για εμάς και τον τόπο μας. Έχει βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών αλιέων, όχι μόνο του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου. Έχει σώσει και σώζει ζωές, προστατεύει τα σκάφη μας όλες τις εποχές και ιδιαίτερα τον χειμώνα. Το καλοκαίρι αποτελεί απάγκιο και τόπο προορισμού για πολλά τουριστικά σκάφη και σκάφη αναψυχής.
Καταγγέλλουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που τσουβαλιάζει το αλιευτικό καταφύγιο Αθέρα με το ζήτημα των αυθαιρέτων που αναδείχθηκε πολύ περισσότερο μετά τις φονικές πυρκαγιές της Αν. Αττικής. Η διάθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα “μεγάλα συμφέροντα” είναι τόσο μεγάλη που αποφασίζει να γκρεμίσει μια κατασκευή, που φτιάχτηκε από τον αναπτυξιακό σύνδεσμο Παλικής , δηλαδή με δημόσια έξοδα, όταν δίπλα από τον Λιμενοβραχίονα υπάρχει κατασκευή μάντρας εντός αιγιαλού και έχουν τοποθετηθεί περιφράξεις από ιδιώτη, με αποτέλεσμα η πρόσβαση μας στη θάλασσα και στα σκάφη να γίνεται δύσκολα , να υπάρχει έκθεση ζωής και περιουσίας σε κίνδυνο. Ο κατάλογος των αυθαιρεσιών και των αυθαιρέτων είναι μεγάλος και στο νομό μας αλλά παραβλέπονται, επειδή θεωρούνται και αποτελούν τελικά κίνητρα για την “ανάπτυξη” τους , ενώ αντίθετα μια κατασκευή που αποτελεί λαϊκή ανάγκη χαρακτηρίζεται αυθαίρετη , παράνομη κ.α.
Το γεγονός της “παρανομίας” και του αυθαιρέτου για το συγκεκριμένο μόλο δεν έχει να κάνει με το ότι προσβάλλει το περιβάλλον, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι καμία Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή αλλά και καμία κυβέρνηση δεν το έβαλε σε προτεραιότητα χρόνια τώρα ως ένα έργο υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας προκειμένου να το νομιμοποιήσει.
Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τις και να φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να προχωρήσει η διαδικασία νομιμοποίησης με βάση τις σχετικές διατάξεις του ν.2971/2001.
Απαιτούμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων να ανακαλέσει την απόφαση της, να διακόψει το διαγωνισμό για την κατεδάφιση του αλιευτικού καταφύγιου.
Απαιτούμε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των περιφράξεων και των μαντρών από τον αιγιαλό και την παραλία.
Προτείνουμε το κονδύλι του διαγωνισμού που έχει δημοσιεύσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ύψους 168.000 Ευρώ να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού καταφυγίου στον Όρμο Αθέρα Κεφαλονιάς.

Οι κάτοικοι του Αθέρα

Related Posts