Έκρυθμη η κατάσταση στον Αθέρα κατά της Δημοτικής Αρχής για το αλιευτικό καταφύγιο

Στα σκουπίδια επιχειρεί να πετάξει η Δημοτική Αρχή την απαίτηση των κατοίκων του Αθέρα να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο. Αρνείται να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο!
Την Τετάρτη 26/9 επισκέφθηκε ο Δήμαρχος κ. Α. Παρίσης το χωριό του Αθέρα με στόχο να καλλιεργήσει αυταπάτες και να συγκαλύψει τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην προκήρυξη έργου για κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου Αθέρα. Ο εμπαιγμός κορυφώθηκε την στιγμή που μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα αφού κάνει ενέργειες ο… ίδιος! Πετώντας στα σκουπίδια 85 και πλέον υπογραφές από κατοίκους, αλιείς και Συλλόγους που εναντιώνονται στην κατεδάφιση και αιτούνται την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε μοιρολατρικά πως “δυστυχώς βγήκε η απόφαση της κατεδάφισης”, αλλά θα κάνει αντάρτικο μαζί μας και δεν θα πάρει και το “μυδράλιο”. Η παραπάνω στάση του κ. Δημάρχου και συνολικά της Δημοτικής Αρχής εξηγεί εκτός των άλλων και το γιατί τόσα χρόνια τώρα κρατά σε ομηρία κατοίκους και επαγγελματίες ψαράδες μη προχωρώντας στην τυπική νομιμοποίηση του αλιευτικού μας καταφυγίου. Αποκαλύπτεται έτσι ο ρόλος όλων εκείνων (Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση και τοπικές δημοτικές παρατάξεις) που στην πράξη στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα και ρίχνουν στο καλάθι των αχρήστων τις δικές μας ανάγκες.
Καταγγέλλουμε ότι οι πράξεις και τα έργα της Δημοτικής Αρχής στέκονται εμπόδια σε αυτά ,που αποτελούν ανάγκη των αλιέων και των κατοίκων του χωριού. Έρχονται σε ευθεία σύνδεση με την κυβέρνηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση που θέλει να γκρεμίσει το αλιευτικό καταφύγιο Αθέρα , με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος , για να στηρίξει μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή. Έστω και την τελευταία ώρα απευθύνουμε στη Δημοτική Αρχή τα παρακάτω ερωτήματα:
Γιατί δεν προσβάλει τον διαγωνισμό του έργου για την κατεδάφιση;
Γιατί δεν βγάζει μια επίσημη ανακοίνωση;
Γιατί το συγκεκριμένο μόλο δεν τον έβαλε σε προτεραιότητα χρόνια τώρα ως ένα έργο υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας προκειμένου να το νομιμοποιήσει;
Γιατί δεν συμβάλλει ώστε να απομακρυνθούν οι μάντρες και οι περιφράξεις εντός αιγιαλού ακριβώς δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα;
Μήπως γιατί και στον Αθέρα που δραστηριοποιούνται μεγάλα συμφέροντα όπως ανεμογεννήτριες, ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά. έχει διαλέξει ήδη με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει;
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις στο Δ.Σ. Να προχωρήσει η διαδικασία της τυπικής νομιμοποίησης με βάση τις σχετικές διατάξεις του ν.2971/2001.
Απαιτούμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων να ανακαλέσει την απόφαση της, να διακόψει το διαγωνισμό για την κατεδάφιση του αλιευτικού καταφύγιου.
Απαιτούμε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των περιφράξεων και των μαντρών από τον αιγιαλό και την παραλία.
Προτείνουμε το κονδύλι του διαγωνισμού που έχει δημοσιεύσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ύψους 168.000 Ευρώ να διατεθεί εξ ολοκλήρου για τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού καταφυγίου στον Όρμο Αθέρα.
Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους επισκέπτες του Αθέρα, καθώς και όλους τους επαγγελματίες ψαράδες του Νομού να παραβρεθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να απαιτήσουμε να συζητηθεί το θέμα.

Κάτοικοι και αλιείς του Αθέρα

Related Posts